Δολοφονία Κατσουρή: Ελέγχονται για κακούργημα πέντε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Δολοφονία Κατσουρή: Ελέγχονται για κακούργημα πέντε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Εισαγγελέας Εφετών ζητάει να ελεγχθούν οι πέντε αξιωματικοί για το ενδεχόμενο διάπραξης του κακουργήματος της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο και κρίνει ότι είναι δυνατή η άσκηση ποινικών διώξεων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ποινικό έλεγχο πέντε αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των Κροατών χούλιγκαν, που έφθασαν οδικώς στην Αθήνα και φέρονται να ενεπλάκησαν στη φονική επίθεση κατά του Μιχάλη Κατσουρή έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ τον Αύγουστο του 2023, για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος ζητάει η Εισαγγελία Εφετών.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος κλήθηκε να αποφανθεί επί της άποψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί, σε ό, τι αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, διαφώνησε και ζήτησε να εξεταστεί εκ νέου. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητάει να ελεγχθούν οι πέντε αξιωματικοί για το ενδεχόμενο διάπραξης του κακουργήματος της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο και κρίνει ότι είναι δυνατή η άσκηση ποινικών διώξεων.

Πλέον, ο φάκελος επιστρέφει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με εντολή να ερευνηθεί αν προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση του κακουργήματος που ζήτησε ο εισαγγελέας Εφετών, κάτι που σημαίνει ότι οι πέντε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα κληθούν σε ανωμοτί καταθέσεις, ώστε μετά να κριθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις.

Το αίτημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για αρχειοθέτηση της έρευνας, που αφορούσε κυρίως το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος, είχε ως βασικό σκεπτικό ότι το αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ελλείψει δόλου από την πλευρά των ελεγχόμενων αστυνομικών.

Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως οι ελεγχόμενοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν ενήργησαν ως όφειλαν και «άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συνετέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών, όχι μόνο οι Κροάτες οπαδοί να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα), αλλά και να εισέλθουν στην Αθήνα, να κινηθούν ανενόχλητοι με ΜΜΜ, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι, να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στον Περισσό και να αποδυθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό πλειόνων και τον θανάσιμο τραυματισμό ενός φιλάθλου αυτής».

Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών θεωρεί ότι από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτουν ενδείξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα της κακουργηματικής έκθεσης. Κατά πληροφορίες, η άποψη του εισαγγελικού λειτουργού είναι ότι οι αστυνομικοί πρέπει να ελεγχθούν για το εν λόγω αδίκημα, που αφορά διακινδύνευση ζωής, για να διακριβωθεί η ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου ως πρόβλεψη για την επέλευση κινδύνου, η οποία, αν διαπιστώθηκε, δεν μετέβαλε τις ενέργειες των αστυνομικών οι οποίοι αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα.

Θεωρεί επίσης ότι και στις περιπτώσεις των τραυματισμών φιλάθλων στοιχειοθετείται η έκθεση από αμέλεια. Κρίνει δε ότι πρέπει να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της υπόθεσης που αφορά ποινικές ευθύνες των υπευθύνων οργάνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Η υπόθεση ενδεχόμενων ευθυνών αστυνομικών για την είσοδο και κίνηση των Κροατών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ εντός της χώρας, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τον Νοέμβριο του 2023, ώστε να διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για τη διαπίστωση ή μη ποινικών αδικημάτων όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT