Το Animasyros χωρίς την Πρεσβεία του Ισραήλ

Το Animasyros χωρίς την Πρεσβεία του Ισραήλ

Οι όλο και εντεινόμενες αντιδράσεις οδήγησαν τους υπευθύνους του φεστιβάλ να ανακοινώσουν τον τερματισμό της συνεργασίας. Η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες συζητούνταν αρκετά στους κινηματογραφικούς κύκλους η δύσκολη θέση στην οποία είχαν περιέλθει οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros», που διεξάγεται 23-29 Σεπτεμβρίου.

Η συνεργασία μέσω χορηγίας, που «τρέχει» εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ του φεστιβάλ και της πρεσβείας του Ισραήλ, έχει προφανώς αποκτήσει άλλη διάσταση φέτος, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα και των δεκάδων χιλιάδων νεκρών αμάχων που αφήνουν πίσω οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι όλο και εντεινόμενες αντιδράσεις, προερχόμενες ιδίως από το νησί της Σύρου, οδήγησαν τους υπευθύνους του φεστιβάλ να ανακοινώσουν τον τερματισμό της συγκεκριμένης συνεργασίας. Η σύντομη ανακοίνωση καταλήγει (διπλωματικά) ως εξής: «Καθώς πιστεύουμε ότι οι πολιτικές επιλογές των κρατών δεν επιτρέπεται να θέτουν εμπόδια στην καλλιτεχνική έκφραση, το Animasyros θα φροντίσει και φέτος για την υποδοχή των δημιουργών από όλον τον κόσμο».

Αμεση, βέβαια, ήταν η απάντηση από την πλευρά της ισραηλινής πρεσβείας, η οποία μέσω ανακοίνωσης εκφράζει βαθιά απογοήτευση για το γεγονός ότι το φεστιβάλ εγκατέλειψε τις αξίες του διαλόγου, της συμπερίληψης και του πλουραλισμού, «υποκύπτοντας δειλά στον εκφοβισμό αντιισραηλινών ομάδων και μικρών πολιτικών παρατάξεων».

«Οι συνεργάτες, και μάλιστα όλοι όσοι εκτιμούν τις ελεύθερες πολιτιστικές ανταλλαγές, θα πρέπει να καταδικάσουν αυτή την απόφαση και να υψώσουν τη φωνή τους», αναφέρει καταληκτικά.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ συνεργάζεται επίσης με τη μεγάλη ισραηλινή εταιρεία παραγωγής animation «The Hive», o ιδρυτής της οποίας, Αμιτ Γκισελτέρ, είναι μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT