Εργασίες θωράκισης της Ανατολικής Αττικής από την περιφέρεια

Εργασίες θωράκισης της Ανατολικής Αττικής από την περιφέρεια

«Προχωράμε στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων, ώστε να προλάβουμε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα», λέει στην «Κ» ο Νίκος Χαρδαλιάς

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

«Τρέχει και δεν φτάνει» η Περιφέρεια Αττικής για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καθαριστούν ρέματα στους Δήμους Σαρωνικού, Διονύσου, Μαραθώνα και Αχαρνών, ενώ ο στόχος είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση θα πρέπει να κατευθύνει πόρους στην περιφέρεια για την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών «χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες».

Ο κ. Χαρδαλιάς θα βρεθεί σήμερα στο ρέμα Καινούργιο στον Μαραθώνα, όπου το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται καθαρισμός σε μήκος 2,5 χλμ. «Με εντατικούς ρυθμούς, προχωράμε στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων της Ανατολικής Αττικής, ώστε να προλάβουμε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα και να θωρακίσουμε το λεκανοπέδιο όσο καλύτερα και όσο πιο έγκαιρα μπορούμε», λέει στην «Κ» ο κ. Χαρδαλιάς. «Eχουμε σχέδιο, έχουμε τη βούληση και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να μην κινδυνεύσει καμία ζωή, προκειμένου οι συμπολίτες μας να αισθάνονται –και να είναι– ασφαλείς».

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός σε 10 ρέματα στον Δήμο Σαρωνικού, συνολικής έκτασης 7,1 χλμ., 8 ρεμάτων στον Δήμο Αχαρνών συνολικής έκτασης 2,6 χλμ., καθώς και ο καθαρισμός στο κεντρικό ρέμα του Δήμου Παλλήνης, έκτασης 800 μέτρων.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται 19 καθαρισμοί ρεμάτων, συνολικής έκτασης 20,8 χλμ. Ειδικότερα, καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν:

• Σε πέντε ρέματα στον Δήμο Σαρωνικού (ρέμα Αγίου Γεωργίου 2,6 χλμ., ρέμα Πέτας 1,2 χλμ., ρέμα Κολιαντρίκου Κουβαρά 1,5 χλμ., ρέμα Κουβαρά 700 μέτρων, τεχνικά έργα παραλιακής 500 μέτρων).

• Σε δύο ρέματα στον Δήμο Διονύσου (ρέμα Μεγάλου Αλεξάνδρου 2,5 χλμ., Παραρεμάτιος Μ. Αλεξάνδρου Σταμάτα 250 μ.).

• Σε τέσσερα ρέματα στον Δήμο Μαραθώνα (ρέμα Ραπεντόσας περιοχή Βρανά 1,2 χλμ., ρέμα Καινούργιου 2,5 χλμ., ρέμα Μαρούγκα 1,3 χλμ.).

• Σε οκτώ ρέματα στον Δήμο Αχαρνών (ρέμα Πασχαλιάς, Τατόι 1,6 χλμ., τεχνικό ρέμα Αγ. Διονυσίου θέση Νερομάνας 400 μ., φράγμα Αγίου Διονυσίου 300 μ., ρέμα Σιατίστης Θρακομακεδόνων 1,3 χλμ., ρέμα Ασπροποτάμου Πάρνηθας 800 μ., Παραρεμάτιος Εσχατιάς Δημοτικό Σχολείο 700 μ., Ρέμα Αγ. Κυριακής Βαρυμπόμπη 300 μ. και ρέμα Αγίας Παρασκευής 1,2 χλμ.).

Στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Τέλος, συνεχίζονται (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) και οι εργασίες καθαρισμού του υπόγειου τμήματος της κοίτης του Κηφισού ποταμού. Μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί 3.200 τόνοι φερτών υλικών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει οικονομικά όσο θα έπρεπε την προσπάθεια. «Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Για τον σκοπό αυτό είμαστε σε διαρκή συνεννόηση τόσο με τους δήμους, όσο και με την κυβέρνηση», αναφέρει. «Αναμένουμε από την κυβέρνηση να μας εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Αρμοδιότητες, εξαγγελίες χωρίς χρήματα είναι δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα. Και το θέμα των καθαρισμών, της θωράκισης εν γένει της Αττικής μας που αφορά την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος επιβάλλει εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες. Εμείς παρά τους περιορισμένους πόρους, παρά τις αλληλοεπικαλύψεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT