Τα θανάσιμα λάθη πάνω από τα 2.000 μέτρα
τα-θανάσιμα-λάθη-πάνω-από-τα-2-000-μέτρα-563230459

Τα θανάσιμα λάθη πάνω από τα 2.000 μέτρα

Με την είδηση του θανάτου ενός 55χρονου Γερμανού ορειβάτη στον Ολυμπο ακόμη νωπή, έμπειροι ορειβάτες και διασώστες εξηγούν στην «Κ» τις απρόβλεπτες παγίδες που κρύβει η ορειβασία για τους αρχάριους αλλά και για όσους ασχολούνται εντατικά

Σοφία Χρήστου

Στις κορυφές του Ολύμπου, του Σμόλικα, του Βόρα και της Γκιώνας, εκεί που το υψόμετρο ξεπερνά τα 2.000 μέτρα, οι ορειβάτες δεν πανηγυρίζουν. Η εμπειρία τους έχει διδάξει πως ποτέ κανείς δεν θα είναι αρκετά ικανός να αναμετρηθεί με το βουνό και τη φύση. 

Με την είδηση του θανάτου ενός 55χρονου Γερμανού ορειβάτη στον Ολυμπο ακόμη νωπή, εκείνοι που ξέρουν καλά το υψηλότερο βουνό της χώρας, είτε γιατί το έχουν ανέβει κατ’ επανάληψη και τις τέσσερις εποχές του χρόνου είτε γιατί αποστολή τους είναι να σώζουν τους «παγιδευμένους», αναφέρουν πως η κατακόρυφη αύξηση των ορειβατών τα τελευταία χρόνια τους προβληματίζει. 

  • Τα θανάσιμα λάθη πάνω από τα 2.000 μέτρα-1

    ❗Τι κάνουμε αν χαθούμε σε υψηλό υψόμετρο στο βουνό σύμφωνα με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

  • Τα θανάσιμα λάθη πάνω από τα 2.000 μέτρα-2

    ❗Φροντίζουμε να παραμένουμε σε κάποιο χαρακτηριστικό σημείο κατά προτίμηση χωρίς πυκνή βλάστηση. 

  • Τα θανάσιμα λάθη πάνω από τα 2.000 μέτρα-3

    ❗Αποφεύγουμε να φοράμε ρούχα παραλλαγής. Προτιμούμε να φοράμε ρούχα με έντονα χρώματα.

  • Τα θανάσιμα λάθη πάνω από τα 2.000 μέτρα-4

    ❗Δεν χρησιμοποιούμε άσκοπα το κινητό μας τηλέφωνο, σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με τα σωστικά συνεργεία.

  • Τα θανάσιμα λάθη πάνω από τα 2.000 μέτρα-5

    ❗Δίνουμε ακριβείς πληροφορίες για το σημείο που βρισκόμαστε, αναφέροντας τρία σημεία που βλέπουμε και βρίσκονται μακριά το ένα από το άλλο.

  • Τα θανάσιμα λάθη πάνω από τα 2.000 μέτρα-6

    ❗Αν είμαστε παρόντες σε ένα ατύχημα, δεν επιχειρούμε να μετακινήσουμε τον τραυματία, αν δεν έχουμε ειδικές γνώσεις. Τον σταθεροποιούμε και καλούμε άμεσα για βοήθεια.

Υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους

Μολονότι τα θανάσιμα ατυχήματα έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν στις υψηλότερες κορυφές της Ελλάδας (κυρίως εξαιτίας της δυνατότητας οργάνωσης ορειβατικών δραστηριοτήτων με εκπαιδευμένους οδηγούς και της διάθεσης περισσότερων τεχνολογικών gadgets) εξακολουθούν να υπάρχουν άτομα που αφενός υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και αφετέρου επιλέγουν να εξερευνήσουν χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση ή τη συνοδεία πιστοποιημένου ορειβάτη.

Το 1955 ανέβαιναν στον Ολυμπο 350 άτομα όλο τον χρόνο. Τώρα πια μπαίνουν στον εθνικό δρυμό πάνω από 100.000 άτομα.

Ο Ζαφείρης Τρόμπακας, διευθυντής εκπαίδευσης στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο οποίος έχει σώσει πολλές ζωές στον Ολυμπο, παρατηρεί λεπτομερώς τις δραστηριότητες στο βουνό τα τελευταία χρόνια. «Η μεγάλη αλλαγή πλέον είναι πως υπάρχει μία εξαιρετικά αυξημένη επισκεψιμότητα στο βουνό. Το 1955 ανέβαιναν 350 άτομα όλο τον χρόνο. Τώρα πια μπαίνουν στον εθνικό δρυμό πάνω από 100.000 άτομα. Το θετικό είναι πως οι περισσότεροι ανεβαίνουν επαρκώς εξοπλισμένοι και με συνοδό, ωστόσο υπάρχουν και οι πιο… χύμα», τονίζει.

Οπως σημειώνει ο έμπειρος εκπαιδευτής, το γεγονός πως πλέον πολλά περιστατικά τραυματισμού ή λιποθυμικού επεισοδίου σημειώνονται κάθε μέρα της εβομάδας, ενώ τα προηγούμενα περιορίζονταν στο Σαββατοκύριακο, αποδεικνύει την αύξηση των επισκεπτών.

Αν σχεδιάζεις την επόμενη περιπέτεια💡

🗻 Αν σχεδιάζεις την επόμενη περιπέτειά σου στο βουνό, σιγουρέψου ότι έχεις στο σακίδιό σου τα απαραίτητα αντικείμενα που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ασφαλής, αν κάτι απρόβλεπτο προκύψει.

Πολλοί ορειβάτες που χάθηκαν ή βρέθηκαν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο βουνό, θα εύχονταν να μην είχαν ξεχάσει κάτι από τα παρακάτω:

👉 Τηλέφωνο, ασύρματο, V/UHF, σφυρίχτρα, σουγιά, φακό, αναπτήρα, αδιάβροχα ρούχα, προμήθειες σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα μικρό φαρμακείο με ελαστικό επίδεσμο, χειρουργικά γάντια και αποστειρωμένες γάζες. 🔦

✔️ Τα αντικείμενα αυτά έχουν μικρό όγκο και βάρος, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν τον ορειβάτη.

📞 Μην ξεχνάς ότι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείς να επικοινωνήσεις με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στο τηλέφωνο 𝟮𝟯𝟭𝟬 𝟯𝟭𝟬𝟲𝟰𝟵, καθώς και στη συχνότητα 146.500 MHZ.

👍 Μείνε ασφαλής!

Πηγή: Eλληνική Ομάδα Διάσωσης ⛑️

Για ορειβασία με σαγιονάρες και τυρόπιτα

Εξηγώντας τι σημαίνει να είσαι «χύμα» πάνω από τα 2.000 μέτρα, ο κ. Τρόμπακας τονίζει πως υπάρχουν διαβαθμίσεις. «Βλέπουμε ορειβάτες που έρχονται χωρίς να γνωρίζουν τίποτα, χωρίς να έχουν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να κάνουν μονίμως ερωτήσεις και να ζητούν τα απαραίτητα. Ευτυχώς βέβαια οι περισσότεροι φροντίζουν να ενημερωθούν πριν φτάσουν εκεί». 

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που είτε δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι είτε απλώς πιστεύουν πως κάποιες οδηγίες δεν είναι και τόσο σημαντικές. Ο ίδιος θυμάται μία ιστορία πριν από τρία χρόνια με μία ομάδα καινούργιων ορειβατών που παρέα θα ανέβαιναν στον Μύτικα.

«Τους είχαμε πει πριν από την ορειβασία να καταναλώσουν ορισμένες τροφές. Αφού ξεκινάμε την ανάβαση, αντιλαμβάνομαι πως ένας είναι στα πρόθυρα λιποθυμίας. Του ζητάω να ξαπλώσει στο μονοπάτι και τον ρωτάω τι έφαγε. Είχε φάει μία τυρόπιτα πριν από την ανάβαση, ενώ του είχαμε εξηγήσει πως τα γαλακτοκομικά δεν ενδείνκυνται στην ορειβασία».

Φυσικά, ο σωστός εξοπλισμός έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς σε περίπτωση εγκλωβισμού ή ακόμη και πτώσης μπορεί να σώσει ζωές. Ωστόσο, πολλοί νέοι επισκέπτες επιλέγουν να μην επενδύσουν σε αυτόν. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, Νίκος Κοντός, έχει δει με τα μάτια του τουρίστες να ανεβαίνουν κάποια πλαγιά με… σαγιονάρες. «Δεν μιλάμε για τον Ολυμπο, αλλά στην Αστράκα και στα Βαρδούσια έχει τύχει να φορούν παντόφλες και sneakers κατά τη διάρκεια της ορειβασίας. Δυστυχώς αυτή είναι μία πραγματικότητα που ναι μεν συμβαίνει αλλά δεν πρέπει να αποδεχθούμε», τονίζει.

Θανάσιμα λάθη

Οι δύο ειδικοί σημειώνουν πως τα παραπάνω δεν αποτελούν από μόνα τους σε καμία περίπτωση θανάσιμα λάθη, αν και μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο τραυματισμό ή σε μία άσχημη εμπειρία για όποιον επιλέξει να έρθει επιμελώς… απροετοίμαστος. 

Τα λάθη που πραγματικά μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή σε κάποιον οφείλονται τις περισσότερες φορές είτε σε υπερεκτίμηση δυνάμεων είτε σε κακή ενημέρωση πριν από την περιήγηση στο βουνό.

Για τον κ. Τρόμπακα τα τρία βασικά λάθη που μπορεί να αποβούν μοιραία είναι:

1. Να μη δει αναλυτικά τον καιρό πριν ξεκινήσει.

2. Να μην ενημερώσει τους οικείους του λεπτομερώς για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει.

3. Να αλλάξει τη διαδρομή του (θεωρώντας πως μπορεί να κόψει δρόμο ή να τα καταφέρει και από αλλού). 

«Πριν από ενάμιση μήνα ένας αθλητής που έτρεχε στον Ολυμπο παρατήρησε από ψηλά ένα μοναστήρι και αποφάσισε αντί να ακολουθήσει το μονοπάτι να πάει ευθεία. Ωστόσο δεν υπολόγισε πως μία ευθεία μπορεί να κρύβει γκρεμούς ή απόκρημνα βράχια. Εν τέλει έμεινε από νερό και δυνάμεις και κάλεσε βοήθεια», περιγράφει τονίζοντας πως αυτό είναι ένα μάθημα για όλους ώστε να μη χάνουν το μονοπάτι, αλλά ακόμη κι αν το χάσουν, να γυρίσουν στο προηγούμενο σημάδι. 

Ο κ. Κοντός από την άλλη συμβουλεύει όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για την ορειβασία, να γίνει μέλος ενός συλλόγου και να συμμετέχει στις ορειβατικές εξορμήσεις με έμπειρα άτομα. Eτσι θα έχει την ευκαιρία να μάθει σημαντικά πράγματα, που ίσως δεν θα του πει κανείς άλλος. Από το πώς περπατάμε στο βουνό, μέχρι το πώς ντυνόμαστε και από το πως «διαβάζουμε» μία πυξίδα, μέχρι πώς αντιδράμε στην ομίχλη και τους κεραυνούς. Ολα μπορεί κάποια στιγμή να τους χρησιμεύσουν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, από το 1955 μέχρι το 2022 έχουν χάσει τη ζωή τους στον Ολυμπο συνολικά 71 άτομα. Οι 64 θάνατοι καταγράφηκαν μέχρι το 2018. Το 2019 σημειώθηκαν τρεις θάνατοι και το 2020 με 2022 ακόμη τέσσερις. Το μεγαλύτερο ποσοστό ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους ήταν Ελληνες με μέση ηλικία τα 41 έτη.

Αναφορικά με το φετινό καλοκαίρι, η Πυροσβεστική κλήθηκε συνολικά σε 85 περιστατικά έρευνας και διάσωσης-ανεύρεσης ατόμων σε απόκρημνα/δυσπρόσιτα/δύσβατα σημεία σε όλη την Ελλάδα όπου άνθρωποι είτε εγκλωβίστηκαν, είτε αποπροσανατολίστηκαν, είτε τραυματίστηκαν ή έχασαν εντελώς τις αισθήσεις τους. Στα περιστατικά δεν συμπεριλαμβάνονται αποκλειστικά ορειβάτες, αλλά όλοι όσοι ζήτησαν βοήθεια ενώ βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο. 

Αναλυτικά τον Ιούνιο καταγράφηκαν 9 περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης/ανεύρεσης ατόμων, από τους οποίους 8 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί και ένας χωρίς τις αισθήσεις του. Τον Ιούλιο σημειώθηκαν 21 περιπτώσεις, από τις οποίες 2 άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί. Τον Αύγουστο καταγράφηκαν 39 περιπτώσεις με 8 νεκρούς, ενώ για τον μήνα Σεπτέμβριο (μέχρι τις 18/9) η Πυροσβεστική κλήθηκε για έρευνα και διάσωση σε 16 περιστατικά. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (@hellenicrescueteam_official)

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT