Αττικό αγγείο του 5ου αι. π.Χ. επαναπατρίστηκε από την Ιταλία

Αττικό αγγείο του 5ου αι. π.Χ. επαναπατρίστηκε από την Ιταλία

Το αγγείο, το οποίο είχε προσφερθεί ως δώρο στον Ιταλό πρωθυπουργό, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, από τον Αλέξανδρο Παπάγο το 1953, θα εκτίθεται μόνιμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελετή επαναπατρισμού αττικού αγγείου του 5ου αι. π.Χ., που είχε προσφερθεί ως δώρο στον Ιταλό πρωθυπουργό Αλτσίντε ντε Γκάσπερι το 1953, πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία, στη Ρώμη, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρας, που αποδίδεται στον «Ζωγράφο της Κενταυρομαχίας του Λούβρου» (450 – 420 π.Χ.), παραδόθηκε στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από τον εγγονό του Ντε Γκάσπερι. Τον κρατήρα είχε δωρίσει στον Ιταλό πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, στις 9-10 Ιανουαρίου 1953, ο πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Παπάγος, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την καθοριστική συμβολή του στην Ενωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Στη μία όψη του, απεικονίζεται σκηνή προετοιμασίας από την αναχώρηση πολεμιστή. Στα δύο άκρα της σκηνής, εικονίζονται δύο πολεμιστές με θρακική ενδυμασία, οι οποίοι φέρουν δόρατα. Στο μέσο της σκηνής, μπροστά από άλογο, εικονίζεται γυναικεία μορφή με πέπλο, που κρατά φιάλη και τριφυλλόστομη οινοχόη, για να προσφέρει σπονδή. Στην άλλη όψη απεικονίζονται τρεις ανδρικές, νεανικές, ιματιοφόρες μορφές. Η κεντρική μορφή στηρίζεται σε βακτηρία, ενώ η δεξιά κρατά, στο υψωμένο δεξί χέρι, στλεγγίδα. Την εξωτερική πλευρά του χείλους περιτρέχει παράσταση λιονταριού ανάμεσα σε αγριογούρουνα. Στη ζώνη του λαιμού, μόνο στην πρώτη όψη, απεικονίζονται ανεστραμμένα μπουμπούκια λωτού, ενώ στον ώμο –και στις δύο όψεις– εικονίζεται γλωσσωτό κόσμημα.

Σημειώνεται πως το αγγείο θα εκτίθεται μόνιμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού.

Αττικό αγγείο του 5ου αι. π.Χ. επαναπατρίστηκε από την Ιταλία-1
Ο ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρας 5ου αι. π.Χ. (ΥΠΠΟ)

«Ενα πολύ σημαντικό κλασικό αγγείο του 5ου αι. π.Χ. επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την πολύ ευγενική χειρονομία του κ. Πάολο Κάτι ντε Γκάσπερι, εγγονού του πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλτσίντε ντε Γκάσπερι. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα, καθώς, ενώ το κατείχε απολύτως νόμιμα, αισθάνθηκε την ανάγκη και είχε τη γενναιοδωρία να το επιστρέψει στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα οικογενειακό κειμήλιο, που συνδέεται με την νεότερη ιστορία και της Ελλάδας και της Ιταλίας», δήλωσε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Αττικό αγγείο του 5ου αι. π.Χ. επαναπατρίστηκε από την Ιταλία-2
Η Λίνα Μενδώνη με τον Πάολο Κάτι ντε Γκάσπερι, εγγονό του Ιταλού πρωθυπουργού Αλτσίντε ντε Γκάσπερι (ΥΠΠΟ)

«Ελλάδα και Ιταλία έχουν ενώσει πολλές φορές τις δυνάμεις τους και έχουν πετύχει πολύ σημαντικές επιστροφές πολιτιστικών αγαθών. Αυτή, όμως, είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, διότι μας προσφέρεται ένα αγγείο, το οποίο κατείχε ο κ. Ντε Γκάσπερι με απόλυτα νόμιμο τρόπο. Η κίνησή του αναδεικνύει τις οικουμενικές και ανθρωπιστικές αρχές, που διέπουν τον ίδιον και την οικογένειά του. Ευχαριστώ την πρέσβη μας στη Ρώμη κ. Ελένη Σουρανή, για όλη τη μεσολαβητική προσπάθεια που κατέβαλε, προκειμένου η αρμόδια διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού Βασιλική Παπαγεωργίου να παραλάβει σήμερα τον κρατήρα», πρόσθεσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT