Eμβoλιασμός έναντι της COVID-19 και στα φαρμακεία

Eμβoλιασμός έναντι της COVID-19 και στα φαρμακεία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διπλό» εμβολιασμό έναντι της γρίπης και της COVID-19 και από τα φαρμακεία θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες αυτό το φθινόπωρο. Ηδη τα περισσότερα φαρμακεία έχουν εφοδιαστεί με τα φετινά αντιγριπικά εμβόλια και αναμένουν την έκδοση των επικαιροποιημένων οδηγιών – συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί έναντι της γρίπης από τον προσεχή μήνα. Αντιστοίχως, προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου φέτος –για πρώτη φορά– να μπορεί να γίνεται ο εμβολιασμός για την COVID-19 και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, σε μια προσπάθεια απλοποίησης της διαδικασίας, ώστε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα εμβολιασμού για την COVID-19 από τις δημόσιες δομές υγείας, κατόπιν ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, η πλατφόρμα βάσει της οποίας θα «τρέξει» η νέα διαδικασία προμήθειας των εμβολίων μέσω των φαρμακοποιών και χορήγησής τους στους πολίτες είναι σχεδόν έτοιμη και εκτιμάται ότι θα μπορεί να ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Βασική διαφορά του νέου συστήματος είναι ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί και εν συνεχεία ο φαρμακοποιός θα κανονίζει το σχετικό ραντεβού, αφού συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην πηγαίνουν δόσεις χαμένες (έξι πολίτες ανά φιάλη). Οπως ορίζει το νομικό πλαίσιο, το φαρμακείο θα αμείβεται από τον πολίτη για αυτή την υπηρεσία με 5 ευρώ συν τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την COVID-19 για την περίοδο 2024-2025 γίνεται με το επικαιροποιημένο εμβόλιο JN.1. Ο εμβολιασμός συστήνεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, άτομα σε ανοσοκαταστολή, έγκυες με υποκείμενα νοσήματα και επαγγελματίες υγείας, χωρίς φυσικά να αποκλείεται ο εμβολιασμός και σε υγιή άτομα ηλικίας μικρότερης των 60 ετών εφόσον το επιλέξουν. Τονίζεται ότι όπως αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να χορηγηθεί την ίδια ημέρα με το αντιγριπικό, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό.

Οι συστάσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την περυσινή περίοδο, όπου ωστόσο μικρό μέρος των πολιτών εμβολιάστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το emvolio.gov.gr, από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2024 είχαν διενεργηθεί 338.470 εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Στα τέλη της άνοιξης είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,1% των ατόμων ηλικίας 60 έως 69 ετών, το 11,6% των ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών, το 8,8% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, και μόλις το 4,4% των εργαζομένων σε δομές παροχής φροντίδας υγείας οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

Σε χαμηλά σχετικά επίπεδα κινήθηκε πέρυσι και ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης, αφού λιγότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες άκουσαν τις εκκλήσεις των ειδικών γιατρών και έκαναν το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός βαίνει μειούμενος τα χρόνια μετά την πανδημία: την περίοδο 2020-2021 είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης 4,3 εκατ. πολίτες, την περίοδο 2021-2022 3,3 εκατ. πολίτες και την περίοδο 2022-2023 3 εκατ. πολίτες. Φέτος έχουν παραγγελθεί 3,86 εκατ. εμβόλια γρίπης, εκ των οποίων 400.000 είναι τα τετραδύναμα με ανοσοενισχυτικό, που χορηγούνται σε άτομα 65 ετών και άνω. Εκκρεμεί η έκδοση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, οι οποίες δεν αναμένεται να αλλάξουν σε σχέση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Οι αριθμοί

338.500 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19 την περίοδο 2023-2024.

2,8 εκατ. εμβολιασμοί έναντι της γρίπης την περίοδο 2023-2024.

3,86 εκατ. εμβόλια γρίπης θα προμηθευτεί φέτος η Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT