«Κατάλαβα τη μητέρα μου όταν άρχισα να την υποδύομαι»

«Κατάλαβα τη μητέρα μου όταν άρχισα να την υποδύομαι»

Η Ελληνίδα μάνα ήταν ο χαρακτήρας που έκανε viral τον Γκας Κωνσταντέλλη και έξαλλη τη μητέρα του, που ήταν η πηγή έμπνευσης. Η σάτιρα τελικά τους έφερε πιο κοντά, λίγο πριν από τον θάνατό της. Και οι συνταγές της έγιναν αντίδοτο στο πένθος

6' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνοαμερικανός Γκας Κωνσταντέλλης είχε προγραμματίσει εδώ και μήνες να κάνει δύο παραστάσεις stand up comedy στην Ελλάδα. Hταν ενθουσιασμένος που τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί γρήγορα, αλλά όσο πλησίαζε η ημερομηνία του ταξιδιού του από την Αμερική, η καρδιά του σφιγγόταν. «Eνιωθα πως τα πάντα θα μου θυμίζουν όσα συνέβησαν πέρυσι. Με ζόριζε πολύ. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επιστρέφω», λέει στην «Κ».

Βρεθήκαμε στο Γκάζι λίγες ημέρες πριν από τις παραστάσεις του, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Εμοιαζε ήρεμος. «Τα άσχημα συναισθήματα εξαφανίστηκαν γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να προσπαθήσω τώρα είναι να μη βάλω τα κλάματα επάνω στη σκηνή», λέει γελώντας. Οι παραστάσεις του είναι κυρίως εμπνευσμένες από τη μητέρα του, Ιουλία, η οποία πέρυσι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα πέθανε.

«Κατάλαβα τη μητέρα μου όταν άρχισα να την υποδύομαι»-1

Οι γονείς του 32χρονου κωμικού είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η μητέρα του καθάριζε σπίτια και κρατούσε τα παιδιά άλλων Ελλήνων, ο πατέρας του ήταν ράφτης. Δουλεύοντας σκληρά, κατάφεραν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, είδαν τα τρία τους αγόρια να σπουδάζουν.

Ο Γκας, παρότι η μητέρα του μια ζωή ονειρευόταν –και τον πίεζε– να γίνει γιατρός ή δικηγόρος, σπούδασε κινηματογράφο. Οταν άρχισε να γράφει τα δικά του κείμενα, η οικογένειά του ήταν στο επίκεντρο. «Είχα συνειδητοποιήσει πόσο διαφορετική ήταν η παιδική μου ηλικία από αυτή των Αμερικανών συνομηλίκων μου. Οι γονείς μου, αλλά και όλοι οι Ελληνες που ξέρω, προσπαθούσαν να διατηρήσουν μια “ελληνική” ζωή στην Αμερική. Η μητέρα μου 40 χρόνια εκεί δεν έμαθε ποτέ αγγλικά, έκανε παρέες μόνο με Ελληνες. Ακολουθούσε με ευλάβεια κάθε ελληνικό έθιμο. Κάθε Κυριακή μαζευόμασταν, μαγείρευε απίστευτες ποσότητες και μας πίεζε όλους να φάμε μέχρι σκασμού και να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς. Εκλαιγε με λυγμούς όταν ο αδελφός μου –στα 30 του– έφυγε από το σπίτι για να μετακομίσει στο δίπλα τετράγωνο. Ολα αυτά φαίνονταν εξωτικά στους Αμερικανούς».

Τα πρώτα βίντεο

Ο Γκας ξεκίνησε να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του με το κινητό, φορώντας ένα γυναικείο φόρεμα και περούκα, υποδυόμενος την «Ελληνίδα μάνα». Δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, μέχρι που το Πάσχα του 2020, εν μέσω πανδημίας, έκανε την «Ελληνίδα μάνα το Πάσχα», που μαλώνει με τη φίλη της Τούλα για το ποια μαγειρεύει καλύτερα, επιμένει πως το ορθόδοξο Πάσχα είναι το μοναδικό αληθινό Πάσχα, καλεί 20 φίλους για το εορταστικό γεμάτο τραπέζι που μαγείρεψε ολομόναχη. Το βίντεο έγινε viral. «Κάποιοι το βρήκαν αστείο, αλλά βασικά νομίζω πως μέσα στην καραντίνα ένιωσαν νοσταλγία γι’ αυτές τις τόσο οικείες οικογενειακές μαζώξεις», εξηγεί. Η μητέρα του, βέβαια, το είδε και έγινε έξαλλη. Ενιωσε ότι την κοροϊδεύει και του ζήτησε να το σβήσει. Οταν όμως στην εκκλησία όλοι μιλούσαν με ενθουσιασμό για το «βιντεάκι τους», άλλαξε γνώμη.

«Κατάλαβα τη μητέρα μου όταν άρχισα να την υποδύομαι»-2

Λίγους μήνες μετά, στα γενέθλιά του, ο Γκας άνοιξε και πάλι την κάμερα του κινητού, αλλά αυτή τη φορά τράβηξε τη μητέρα του. Η Ιουλία με το ένα χέρι σπρώχνει ένα παιδικό καρότσι και με το άλλο καπνίζει. «Μαμά, έγινα 28!» της λέει. Εκείνη απαντά κοφτά: «Κωστάκη, 28 και ακόμη μυαλό κουκούτσι!». Κυνηγάει τα εγγόνια της να φάνε όλο τους το φαγητό, φωνάζοντας πως «εάν δεν το τελειώσουν θα τους κλειδώσει έξω από το σπίτι». Είναι αθυρόστομη, παραπονιέται, αλλά αμέσως μετά σκάει στα γέλια, λέει ό,τι της κατέβει στο κεφάλι χωρίς να το πολυσκεφτεί. Οι χιλιάδες ακόλουθοί του –Ελληνες αλλά και Αμερικανοί– ενθουσιάζονται μαζί της. Η «πραγματική» Ελληνίδα μάνα γίνεται κομμάτι της απίστευτης επιτυχίας που ακολουθεί. Τα βίντεο αυτά δεν αποτελούν πλέον χόμπι αλλά την κύρια δουλειά του, και ο ίδιος αρχίζει να ταξιδεύει σε όλη την Αμερική δίνοντας παραστάσεις.

«Η μητέρα μου ήταν πάντα αυστηρή μαζί μας, σπάνια τρυφερή και αυτό δεν ήταν εύκολο μεγαλώνοντας. Με αφορμή όμως τα βίντεο, πέρασα χρόνο μαζί της και τη γνώρισα καλύτερα».

«Η μητέρα μου ήταν πάντα αυστηρή μαζί μας, σπάνια τρυφερή και αυτό δεν ήταν εύκολο μεγαλώνοντας. Με αφορμή αυτά τα βίντεο, όμως, πέρασα χρόνο μαζί της και τη γνώρισα καλύτερα. Κατάλαβα πόσο δύσκολη ήταν η ζωή στο Καπελέτο της Ηλείας όπου μεγάλωσε. Πως είχε θυσιάσει πολλά για να μας μεγαλώσει, αλλά και για να κρατήσει ζωντανό τον γάμο της όλα αυτά τα χρόνια. Αντιλήφθηκα διαφορετικά πολλές συμπεριφορές που μπορεί να με είχαν πληγώσει παλαιότερα», σχολιάζει.

«Κατάλαβα τη μητέρα μου όταν άρχισα να την υποδύομαι»-3

Oταν στα 19 του είχε αποφασίσει να πει στους γονείς του πως είναι ομοφυλόφιλος, έτρεμε κυρίως για την αντίδρασή της. «Το είπα πρώτα στον πατέρα μου, ο οποίος μου είπε στοργικά πως το γνώριζε αλλά μου ζήτησε χρόνο για να προετοιμάσει τη μητέρα μου». Τα χρόνια όμως περνούσαν, η «προετοιμασία» δεν προχωρούσε και ο Γκας δεν ήθελε να το κρατάει άλλο κρυφό. «Ο πρώτος καιρός ήταν δύσκολος», θυμάται. «Στενοχωριόταν και έκλαιγε. Αλλά προσπαθούσε όσο μπορούσε να μη μου το δείχνει. Βοήθησε το ότι η αδελφή της είχε διώξει τον γιο της από το σπίτι για τον ίδιο λόγο και είχε δει πόσο είχε στοιχίσει στην οικογένεια. Οταν, χρόνια αργότερα, γνώρισε τον σύντροφό μου, όχι απλά τον αποδέχτηκε αλλά τον αγκάλιασε. Ενα πράγμα μόνο δεν μπορούσε να χωνέψει: πως ήταν χορτοφάγος. Ηταν ο μεγάλος της καημός όποτε πηγαίναμε σπίτι για φαγητό. “Μα γιατί δεν μπορεί να φάει λίγο κοτοπουλάκι;”, με ρωτούσε».

Ενώ μαγείρευε, θυμόταν τη μαμά του που μετρούσε ποσότητες με το μάτι και έσκασε στα γέλια. Οταν δοκίμασε τα κεφτεδάκια συγκινήθηκε. «Σε ευχαριστώ, μαμά», είπε βουρκωμένος. 

Το καλοκαίρι του ’23 είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν μαζί στην Ελλάδα και ήταν ενθουσιασμένη. «Θα γυρίσω όλα τα νησιά. Ανυπομονώ για την Κρήτη που είναι μεγάλο νησί και δεν φοβάμαι, ενώ στα μικρά φοβάμαι. Μεγάλη γυναίκα είμαι, δεν έχουν ούτε ασθενοφόρα», ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο. Ηταν στη Ζάκυνθο με τον άνδρα της και περίμεναν στην προβλήτα το καράβι, όταν ένιωσε ένα περίεργο πόνο και έχασε τις αισθήσεις της. Ο Γκας βρισκόταν στη Μήλο με τον σύντροφό του και την επομένη θα τη συναντούσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του δεν ήθελε να του πει τίποτα μέχρι να ανταμώσουν, αλλά τελικά το έμαθε όταν ξημερώματα βρήκε δεκάδες αναπάντητες κλήσεις από τα αδέλφια του, που είχαν πάρει το πρώτο αεροπλάνο από την Αμερική. «Οι επόμενες ημέρες ήταν σαν ένα κακό όνειρο. Η μητέρα μας είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό και ήταν σε κώμα. Μας είπαν πως δεν υπήρχε καμία ελπίδα. Επειδή μπορεί να παρέμενε σε αυτή την κατάσταση για εβδομάδες, αποφάσισα να επιστρέψω στην Αμερική. Το αεροπλάνο είχε μόλις απογειωθεί όταν έμαθα ότι πέθανε».

«Κατάλαβα τη μητέρα μου όταν άρχισα να την υποδύομαι»-4

Θα έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα για την κηδεία με την αμέσως επόμενη πτήση και έπειτα από σκέψη πήρε την απόφαση να μην το κάνει. «Θυμάμαι επέστρεφα σπίτι από το αεροδρόμιο, ήμουν πραγματικά κομμάτια και ένιωσα την ανάγκη να φάω τα αγαπημένα μου κεφτεδάκια όπως ακριβώς μου τα έφτιαχνε εκείνη». Αγόρασε τα υλικά και αυθόρμητα άνοιξε την κάμερα του κινητού. Οσο μαγείρευε, θυμόταν τη μαμά του που συχνά έκλεβε από τον κήπο της γειτόνισσας δυόσμο ή μετρούσε ποσότητες με το μάτι και έσκασε στα γέλια. Οταν όμως έβγαλε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι και τα δοκίμασε συγκινήθηκε. «Σε ευχαριστώ, μαμά», είπε βουρκωμένος.

Το βιβλίο

«Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της, της είχα προτείνει να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο μαγειρικής και είχε ενθουσιαστεί. Το μικρότερο εγγόνι της ξεκινούσε παιδικό σταθμό τον Σεπτέμβριο, οπότε θα είχε επιτέλους χρόνο για την ίδια». Μετά την ξαφνική απώλεια, ο Γκας αποφάσισε να γράψει το βιβλίο μόνος του. «Μίλησα με τις θείες μου, τις φίλες της, και συγκέντρωσα 75 συνταγές φαγητών με τα οποία μεγαλώσαμε. Η μυρωδιά και η γεύση τους με καθησυχάζει ακόμη και τώρα που δεν είναι πια εδώ. Ηταν μια διαδικασία που με βοήθησε απίστευτα να διαχειριστώ το πένθος. Η σχέση μας, άλλωστε, ήταν πάντα συνδεδεμένη με το φαγητό. Μπορεί ακόμη να μην έχω επισκεφθεί τον τάφο της, αλλά δεν θα αποχωριστώ ποτέ το μπλε τάπερ στο οποίο έβαζε τη φέτα», λέει γελώντας.

«Κατάλαβα τη μητέρα μου όταν άρχισα να την υποδύομαι»-5

Τελικά, στην Ελλάδα πέρασε υπέροχα. Ηταν και οι παραστάσεις επιτυχημένες –αστείες και ταυτόχρονα συγκινητικές– αλλά και ο χρόνος που πέρασε με τον πατέρα του στα νησιά πολύτιμος και ανακουφιστικός. «Τις πρώτες ημέρες ήμουν πεσμένος, αλλά ξαφνικά σαν να άκουσα τη μαμά μου να μου φωνάζει “πέρνα καλά, παιδάκι μου. Μην είσαι χαζός. Η ζωή είναι όμορφη”».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT