Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Δεν νοείται ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Δεν νοείται ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος κάλεσε μητροπόλεις, ενορίες και μοναστήρια να αναπτύξουν οικολογικές δράσεις για το περιβάλλον και για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς. «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πνευματική ευθύνη εκάστου εξ ημών», τόνισε

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κεντρικό συστατικό της ορθοδόξου ταυτότητας» είναι η οικοφιλική συμπεριφορά, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μετείχε σε ημερίδα για τη σχέση της εκκλησίας με το περιβάλλον, που διοργάνωσε η τοπική μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι «η ζωή της εκκλησίας είναι νίκη εναντίον όλων των δυνάμεων που συμβάλλουν, ιδεολογικώς και εν τη πράξει, εις την καταστροφήν της φύσεως και εις τη διατάραξη των ανθρωπίνων σχέσεων. Είναι ασύμβατο με την αλήθεια της χριστιανικής υπάρξεως να μετατρέπουμε τον άνθρωπο εις αντικείμενο και τη φύση εις χρήσιμο υλικό».

Υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, που εντείνονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, επικαλούμενος και τις λέξεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ότι «ο πλανήτης βράζει, κοχλάζει», καυτηρίασε την ανθρώπινη ματαιοδοξία, που δεν συνάδει με μια αληθινά χριστιανική στάση ζωής.

«Οπως έχει γραφεί, ο σύγχρονος αυτοχειροτόνητος ανθρωποθεός, ο οποίος απειλεί σήμερον την ιδίαν την επιβίωσή του, μπορεί ίσως να αυτοαποκαλείται homo erectus, σίγουρα όμως δεν είναι homo sapiens. Ο homo αντι-sapiens της εποχής μας γνωρίζει, αλλά συνεχίζει να δρα, ως να μην εγνώριζε», είπε, θυμίζοντας ότι στη χριστιανική κοσμοθεώρηση η φύση, δηλαδή, η Δημιουργία του Θεού, η Κτίση, θεωρείται «θεία δωρεά» και ο άνθρωπος καλείται να λειτουργεί «ως οικονόμος, φύλαξ και ιερεύς αυτής».

«Φαίνεται ότι η γνώση δεν φτάνει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, δεν οδηγεί στην μεταστροφή, αλλά συνυπάρχει με κυνισμό και εαυτοκεντρισμό. Προφανέστατα, η πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον αειφορίας και οικολογικής ισορροπίας έχει τους όρους του, κατονομάζουμε δύο εξ αυτών. Πρώτον, οικολογική οικονομία. Είναι βέβαιον ότι το σύγχρονο κυρίαρχο πρότυπο οικονομικής αναπτύξεως επιτείνει την οικολογική κρίση και δεν εξυπηρετεί το αληθές συμφέρον του ανθρώπου. Δεν ανήκει το μέλλον, εις την προσανατολισμένη, αποκλειστικώς εις το κέρδος οικονομία, η οποία εκτυλίσσεται άνευ προϋπολογισμού των οικοκαταστροφικών επιπτώσεών της».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι ο δεύτερος όρος για ένα αειφόρο και βιώσιμο μέλλον της ανθρωπότητας είναι «η ειρήνη μεταξύ των λαών, των θρησκειών και των πολιτισμών», παραπέμποντας και στο μήνυμά του, το 2022, για τις περιβαλλοντικές καταστροφές, που προκάλεσε, πέραν των ανθρώπινων απωλειών, «η επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».

«Ετονίσαμε ότι κάθε πολεμική ενέργεια είναι και πόλεμος κατά της φύσεως και μια ανθρωπιστική καταστροφή», συμπληρώνοντας ότι «ο κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος, η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας από τους βομβαρδισμούς, η αχρήστευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, η καταστροφή του δασικού πλούτου και πολλά άλλα δεινά του πολέμου αποκαλύπτουν τη σημασία της ειρήνης, ως όρου, διά την προστασία της Κτίσεως. Ο αγών για την ειρήνη είναι συμβολή εις την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε ότι οι πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου προήγαγαν τον διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογο για τη συμπροστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ενέπνευσαν και επηρέασαν ηγεσίες, κοινοβούλια και κυβερνήσεις, πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα. Κάλεσε τις μητροπόλεις, τις ενορίες και τα μοναστήρια να αναπτύξουν οικολογικές δράσεις και πρακτικές για το περιβάλλον και για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πνευματική ευθύνη εκάστου εξ ημών» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Ουδέν όραμα για το μέλλον έχει αξίαν, εάν δεν αναφέρεται εις την προσδοκία ενός κόσμου, ο οποίος θα είναι και θα λειτουργεί ως πραγματικός οίκος του ανθρώπου».

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το νέο συνεδριακό κέντρο της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς. Στα εγκαίνια και στην ημερίδα, που ακολούθησε, παρέστησαν, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Γεωργαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, ο μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος, ο πολιτικός υποδιοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT