Ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες στη Σάμο

Ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες στη Σάμο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναυάγιο με τέσσερις νεκρούς μετανάστες σημειώθηκε χθες το πρωί ανοικτά της Σάμου. Ενα ανήλικο κορίτσι και τρεις γυναίκες ανασύρθηκαν από τη θάλασσα πνιγμένες. Ακόμη πέντε πρόσφυγες και μετανάστες περισυνελέγησαν σώοι από το νερό. Πρόκειται για τρεις γυναίκες, εκ των οποίων η μία έγκυος, ένα ανήλικο αγόρι και έναν άνδρα. Η εγκυμονούσα και ο ανήλικος μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ναυαγών παρέμεναν μέχρι τις βραδινές ώρες χθες σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Οι διασωθέντες φέρεται να δήλωσαν ότι σε αυτήν επέβαιναν συνολικά 36 άτομα. Κατά τη διάρκεια του πλου, οι αλλοδαποί κάλεσαν σε βοήθεια με τα κινητά τους – πιθανόν μέσω του 112. Πηγή του Λιμενικού, ωστόσο, δήλωσε στην «Κ» ότι το στίγμα του κινητού από το οποίο έγινε η κλήση εντοπίστηκε κοντά στην Ικαρία και όχι στη Σάμο. Περίπου 20 λεπτά πριν από τις 8 π.μ., ιδιώτης επικοινώνησε εκ νέου με το Λιμενικό ενημερώνοντας τα στελέχη του τοπικού λιμεναρχείου ότι ακούει φωνές ανθρώπων μέσα στη θάλασσα κοντά στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου. Ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στο πλαίσιο της οποίας πέντε από τους επιβαίνοντες στη φουσκωτή λέμβο διασώθηκαν από τη θάλασσα, ενώ τέσσερις γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές.

Τις ώρες που ακολούθησαν βρέθηκαν στη στεριά ακόμη 26 αλλοδαποί, οι οποίοι εκτιμάται πως επέβαιναν στην ίδια βάρκα και κατάφεραν μόνοι τους να βγουν στη στεριά. Η λέμβος εξάλλου φέρεται να βυθίστηκε 150 μέτρα μακριά από την ακτή. Μεταφέρθηκαν στη δομή καταγραφής και ταυτοποίησης που λειτουργεί στο νησί της Σάμου. Πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και αφρικανικές χώρες. Στις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων μετείχε ιδιώτης δύτης, ενώ πηγές από το αρχηγείο του Λιμενικού άφηναν ανοικτό να μεταβεί στο νησί και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Εν τω μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκαν στο Φαρμακονήσι 29 μετανάστες που είχαν καταφέρει να αποβιβαστούν από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Μεταφέρθηκαν στην κλειστή ελεγχόμενη δομή της Λέρου για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Διάβημα

Δεύτερο περιστατικό με καταδίωξη, από ταχύπλοο του Λιμενικού, δουλεμπορικού σκάφους που έληξε λίγα μέτρα από τις τουρκικές ακτές έφεραν χθες στο φως τα ΜΜΕ της Τουρκίας. Φέρεται να έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, με σκάφος τύπου Rafnar του Λιμενικού να καταδιώκει ταχύπλοο από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης μέχρι τα τουρκικά παράλια, στην περιοχή της Ντάτσα (Datca). Μία εβδομάδα αργότερα, ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή 20/9, καταγράφηκε νέο παρόμοιο συμβάν, όταν σκάφος του Λιμενικού καταδίωξε δουλεμπορικό που είχε αποβιβάσει μετανάστες σε ακτή της Κω, φθάνοντας μια ανάσα από τις ακτές της Αλικαρνασσού. Οι κινήσεις του καταγράφηκαν από ιδιώτες και το βίντεο δημοσιοποιήθηκε σε τουρκικά ΜΜΕ. Χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, όπου εξέφρασε την ενόχλησή του για την παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων κάνοντας αναφορά και στα δύο συμβάντα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν συστάσεις από την ηγεσία του Λιμενικού προς τα Λιμεναρχεία Κω και Σύμης προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT