Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι η δημιουργία ΚΥΤ στην Κρήτη

Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι η δημιουργία ΚΥΤ στην Κρήτη

Τις συνομιλίες με το αρμόδιο υπουργείο επιβεβαιώνει ο Σταύρος Αρναουτάκης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται διαρκώς ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στις δομές των νησιών, δεδομένου ότι καθημερινά το Λιμενικό αντιμετωπίζει περιστατικά διακίνησης μεταναστών με σκάφη που επιχειρούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά. Αρκετές αφίξεις σημειώνονται στη Ρόδο, στην Κρήτη και αλλού, και οι αφιχθέντες μεταφέρονται είτε στα νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) –Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω– είτε και απευθείας σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε στην «Κ» ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δημιουργία ενός μικρού κέντρου υποδοχής μεταναστών στο νησί, προκειμένου να διαμένουν για 48 ώρες «όσοι φτάνουν, έως ότου μετακινηθούν οργανωμένα» και να μη δημιουργούνται προβλήματα στις περιοχές όπου σημειώνονται οι περισσότερες αφίξεις.

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και στη Ρόδο, όπου επίσης δεν υπάρχει οργανωμένο κέντρο υποδοχής και οι μετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί πολλές φορές παραμένουν για μέρες στον δρόμο.

Ενδεχόμενα προβλήματα

Το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της Γερμανίας ενδέχεται να δημιουργήσει σύντομα συνθήκες ασφυξίας, καθώς οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και σταδιακά και στην ενδοχώρα γεμίζουν. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα μαζικών επιστροφών αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. «Οι μη αναγνωρισμένοι προβλέπεται κατά το Δουβλίνο ΙΙΙ να επιστρέφουν, όπως επίσης προβλέπεται και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες να επιστρέφουν αυτοί που παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα και με αυτά έχουν 90 μέρες περιθώριο να ταξιδέψουν εντός Σένγκεν», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται στην πράξη γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν.

Ομως, αν όσοι φτάνουν στην Ελλάδα παραμένουν στη χώρα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, σύντομα –εφόσον συνεχιστούν οι καθημερινές αφίξεις– ο πληθυσμός αναγνωρισμένων προσφύγων θα αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex, από τον Ιανουάριο του 2024 έως και το τέλος Αυγούστου πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 37.163 άτομα και οι ροές μεταναστών από τον «δρόμο» της ανατολικής Μεσογείου αυξήθηκαν σε ποσοστό 39% το πρώτο εξάμηνο του χρόνου σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Η πλειονότητα των αφιχθέντων είναι άτομα από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο. Τον Σεπτέμβριο του 2024 (έως 19.9) συνολικά έφτασαν στα ελληνικά νησιά περίπου 4.000 άτομα (3.956 σύμφωνα με τα ακριβή στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου).

Την προηγούμενη Παρασκευή στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέρου καταγράφηκαν ως διαμένοντες 2.206 άτομα, ενώ η δυναμικότητα του κέντρου είναι για 2.152. Στη Χίο διαμένουν 1.231 άτομα ενώ η χωρητικότητα του κέντρου είναι για 1.014. Στη Σάμο το ΚΥΤ φιλοξενεί ήδη 2.709 άτομα με χωρητικότητα 3.664, ενώ και στη Λέσβο και την Κω έχει αυξηθεί ο φιλοξενούμενος πληθυσμός.

Κάλυψη στο 52%

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν χθες ότι το σύστημα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα έχει καλυφθεί στο 52% της χωρητικότητάς του και με αυτή την έννοια «δεν ανησυχούμε προς το παρόν». Ωστόσο, εφόσον συνεχιστούν οι ροές το επόμενο διάστημα και υπολογίζοντας ότι οι αφίξεις φτάνουν τις 5.000 τον μήνα, οι υφιστάμενες δομές δεν θα είναι αρκετές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι αριθμοί

37.163 άτομα πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2024 έως και το τέλος Αυγούστου.

39% η αύξηση των ροών μεταναστών από τον «δρόμο» της ανατολικής Μεσογείου το πρώτο εξάμηνο του χρόνου σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT