Πώς δρούσε η συμμορία που «ξάφρισε» πάνω από 100 σπίτια στην Αττική

Πώς δρούσε η συμμορία που «ξάφρισε» πάνω από 100 σπίτια στην Αττική

Συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα και εξιχνιάστηκαν 121 κλοπές με εκτιμώμενο όφελος άνω των 360.000 ευρώ. Ο τρόπος δράσης της συμμορίας. Πού σημειώθηκαν οι κλοπές. Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύλληψη 23 ατόμων και την εξιχνίαση 121 κλοπών, με εκτιμώμενο όφελος άνω των 360.000 ευρώ, οδήγησε η επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών για την εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές από σπίτια, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση της 23ης Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές, συνελήφθησαν 14 μέλη της συμμορίας και ακόμα εννέα άτομα για άλλα αδικήματα. Σε βάρος δύο εκ των εννέα, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για υπόθεση πυροβολισμών, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Δυτική Αττική.

Συνολικά, έχουν ταυτοποιηθεί 24 άτομα ως μέλη της συμμορίας, εκ των οποίων δύο είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ., από τις 121 κλοπές που εξιχνιάστηκαν, οι περισσότερες αφορούν σε σπίτια στην περιοχή της Ηλιούπολης.

Πώς δρούσε η συμμορία

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της συμμορίας δρούσαν σε δύο επιχειρησιακές υποομάδες, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, με κύριο στόχο τη διάπραξη κλοπών σε σπίτια, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και ηλεκτρονικές συσκευές.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, μέλη της συμμορίας επιτηρούσαν τον υποψήφιο στόχο τους και φρόντιζαν να βεβαιωθούν ότι ο ένοικος θα απουσιάζει κατά τη διάρκεια της δράσης τους. Σχεδίαζαν επιμελώς το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής, ενώ τα «επιχειρησιακά» τους οχήματα ήταν κυρίως ενοικιαζόμενα.

Πώς δρούσε η συμμορία που «ξάφρισε» πάνω από 100 σπίτια στην Αττική-1
Φωτ. ΕΛ.ΑΣ.

Δύο μέλη της συμμορίας λειτουργούσαν ως «ενδιάμεσοι», δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των Αρχών για τον εντοπισμό των υπόλοιπων «επιχειρησιακών» μελών. Ως επί το πλείστον, στόχευαν σε εύκολα προσβάσιμες οικίες, σε ισόγειο είτε σε πρώτο όροφο. Χρησιμοποιούσαν πάντα γάντια και δρούσαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Σημειώνεται πως τα μέλη της συμμορίας είχαν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν και χρόνια εμπειρίας στη διάπραξη διαρρήξεων με τον τρόπο της παραβίασης αλουμινένιων θυρών και μπαλκονόπορτων.

Πού σημειώθηκαν οι κλοπές

Από την έρευνα – προανάκριση, την ταύτιση δακτυλικών αποτυπωμάτων και την ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού, εξιχνιαστήκαν 121 κλοπές από εσωτερικό διαμερισμάτων.

Αναλυτικά:

  • 92 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Ηλιούπολης,
  • 4 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Αλίμου,
  • 3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Γλυφάδας,
  • 3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Βοιωτίας,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Περιστερίου,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Κερατσινίου,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Χαϊδαρίου,
  • 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Μοσχάτου – Ταύρου,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Καλλιθέας,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Ιλίου,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Κηφισιάς,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Δάφνης,
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Πειραιά και
  • 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Νέου Φαλήρου

Υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος από τη δράση της συμμορίας ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 367.125 ευρώ.

Πώς δρούσε η συμμορία που «ξάφρισε» πάνω από 100 σπίτια στην Αττική-2
Φωτ. ΕΛ.ΑΣ.

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και λοιπούς χώρους αποθήκευσης κλοπιμαίων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 39 κινητά, 6 όπλα, 287 φυσίγγια, 5 γραμμάρια πιθανόν κάνναβης, 3 ζυγαριές, 3 τάμπλετ, φωτογραφική μηχανή, 2 αναδιπλούμενοι σουγιάδες, ηλεκτρονικό πατίνι, πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος (γκλοπ), τρίφτης κάνναβης με υπολείμματα, 3 μοτοσικλέτες και 7 Ι.Χ. αυτοκίνητα, πλήθος από τιμαλφή (ρολόγια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλια κ.α.) και 4.087 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται τόσο για να εξακριβωθεί το πλήρες εύρος δράσης της εγκληματικής συμμορίας, όσο και να εντοπιστούν και οι λοιποί εμπλεκόμενοι.

Πώς δρούσε η συμμορία που «ξάφρισε» πάνω από 100 σπίτια στην Αττική-3
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT