Σε έξι σημεία θα εστιαστούν τα αντιπλημμυρικά έργα

Σε έξι σημεία θα εστιαστούν τα αντιπλημμυρικά έργα

Αφορούν περιοχές στη βόρεια Αττική και στη Λίμνη Μαραθώνα, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις λεκάνες έξι ρεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Αττικής και στη Λίμνη Μαραθώνα θα εστιαστούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα υπό την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών.

Πρόθεση του υπουργείου είναι τα έργα να αναληφθούν από ιδιώτες χορηγούς («αναδόχους αποκατάστασης») προκειμένου να προχωρήσουν όσο το δυνατόν αμεσότερα. Θα ακολουθήσει μελέτη που θα υποδείξει τις περιοχές προς αναδάσωση, καθώς πολλές από τις πληγείσες περιοχές έχουν καεί δύο ή και τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου έκαψε συνολικά 104.000 στρέμματα εντός των ορίων οκτώ δήμων. Με δεδομένη την έκταση της καταστροφής, αλλά και το γεγονός ότι έπληξε και οικιστικές περιοχές, η πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων είναι μεγάλης σημασίας.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη (από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής) και βρίσκεται υπό έγκριση. Η μελέτη υποδεικνύει την ανάγκη παρεμβάσεων γύρω από έξι ρέματα: Στεφανόρεμα, ρέμα Οινόης, ρέμα Ραπεντώσας, ρέμα Αγίου Σίλα (βόρεια των οικισμών Πεντέλης και Νέας Πεντέλης), ρέμα Αγίας Παρασκευής και Βαθύρεμα (βόρεια του Νταού Πεντέλης), ρέμα Αγίας Τριάδας κοντά στο Γραμματικό.

Δοκιμασμένες παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις των δασικών υπηρεσιών είναι «κλασικές» αλλά δοκιμασμένες. Στις περιοχές με μεγάλες κλίσεις κατασκευάζονται κορμοδέματα και σανιδότοιχοι, δηλαδή καμένοι κορμοί ή ξύλινες σανίδες στερεώνονται οριζόντια δημιουργώντας διαδοχικά «αναχώματα» στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.

Στα ίδια σημεία τοποθετούνται και κλαδοδέματα, ενώ μέσα στην κοίτη των μικρότερων ρεμάτων ή χειμάρρων κατασκευάζονται ξυλοφράγματα, μικροί «τοίχοι» από κορμούς που ανακόπτουν την ελεύθερη ροή του νερού για να περιορίσουν την ορμή τους και συγκρατούν τα φερτά υλικά που το ρέμα «κατεβάζει».

Τα έργα θα χωριστούν σε τρεις ομάδες:

• Στην περιοχή του Πεντελικού Ορους, οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Θα κατασκευαστούν 179.000 μέτρα κορμοδεμάτων, 92.400 μέτρα κλαδοδεμάτων, 5.200 μέτρα σανιδότοιχων και θα τοποθετηθούν 450 ξυλοφράγματα. Το κόστος των παρεμβάσεων υπολογίζεται σε 2,24 εκατ. ευρώ.

• Στην περιοχή Ραπεντώσας – Μαραθώνα, οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε έκταση 4.600 στρεμμάτων, εντός της οποίας θα κατασκευαστούν 231.400 μέτρα κορμοδεμάτων, 331.500 μέτρα κλαδοδεμάτων, 22.500 μέτρα σανιδότοιχων και θα τοποθετηθούν 1.100 ξυλοφράγματα. Το κόστος των παρεμβάσεων υπολογίζεται σε 4,22 εκατ. ευρώ.

• Στην περιοχή Βαρνάβα – Γραμματικού – Λίμνης Μαραθώνα, τέλος, οι επεμβάσεις θα γίνουν σε έκταση 4.100 στρεμμάτων. Θα κατασκευαστούν 269.600 μέτρα κορμοδεμάτων, 261.800 μέτρα κλαδοδεμάτων και θα τοποθετηθούν 431 ξυλοφράγματα. Το κόστος των παρεμβάσεων υπολογίζεται σε 3,62 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον θεσμό των αναδόχων αποκατάστασης για να αναθέσουμε τα τρία έργα, ώστε να κινηθούμε με ταχύτερους ρυθμούς», λέει ο κ. Γκουντούφας. «Ηδη δύο εταιρείες έχουν αναλάβει τα έργα αναδάσωσης στον λόφο του Αστεροσκοπείου και στην περιοχή της Μονής Πεντέλης. Υπενθυμίζεται ότι μέσω αυτής της διαδικασίας, ο ανάδοχος αναθέτει σε ειδικευμένη εταιρεία τα έργα σύμφωνα με τη μελέτη που ενέκριναν οι δασικές υπηρεσίες, ενώ το έργο πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη του δασαρχείου».

Θα ακολουθήσει μελέτη για την τεχνητή αναδάσωση, η οποία εκπονείται από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής. «Γνωρίζουμε ήδη ποιες περιοχές έχουν καεί δύο και τρεις φορές τα τελευταία χρόνια. Οπότε δεν θα περιμένουμε να δούμε αν θα αναγεννηθεί η βλάστηση στις περιοχές αυτές, αλλά θα προχωρήσουμε στην αναδάσωσή τους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT