Στην Αθήνα 600 στελέχη δίωξης ναρκωτικών από 130 χώρες

Στην Αθήνα 600 στελέχη δίωξης ναρκωτικών από 130 χώρες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα για το παγκόσμιο συνέδριο δίωξης ναρκωτικών βρίσκονται αυτές τις ημέρες συνολικά 600 εκπρόσωποι υπηρεσιών ασφαλείας από 130 χώρες του κόσμου. 

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο συνέδριο φιλοξενείται στην Ελλάδα. Διοργανώνεται από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών, γνωστή ως DEA (Drug Enforcement Administration), και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθες, Τρίτη, με την «Κ» να βρίσκεται εκεί.

Στον χαιρετισμό της η επικεφαλής της DEA, Αν Μίλγκραμ, αναφέρθηκε στην αξία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, παραθέτοντας ορισμένα αριθμητικά δεδομένα αναφορικά με τα αποτελέσματα της χρήσης ναρκωτικών –κυρίως συνθετικών– στις ΗΠΑ. 

Στην Αθήνα 600 στελέχη δίωξης ναρκωτικών από 130 χώρες-1

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε χάσει το 2022 17.941 ζωές Αμερικανών από Fentanyl και μεθαμφεταμίνη. Και τα δύο είναι συνθετικά ναρκωτικά», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τα κέρδη των καρτέλ πρόσθεσε: «Εντοπίζουμε δισεκατομμύρια δολάρια ανά την υφήλιο σε κρυπτονομίσματα. Ακολουθούμε, παρακολουθούμε και χαρτογραφούμε μία παγκόσμια παραγωγική αλυσίδα που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών όλου του κόσμου, σημειώνοντας ότι στις ΗΠΑ κάθε 11 ημέρες χάνουν τη ζωή τους από ναρκωτικά όσα και τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

Χαιρετισμό απηύθυνε η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Μαρία Ολσον, καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι του Πειραιά φτάνουν δρομολόγια εμπορικών πλοίων από τη Λατινική Αμερική, στοιχείο που εκμεταλλεύονται τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών σε συνεννόηση με συνεργούς τους στην Ελλάδα και στις χώρες των Βαλκανίων. 

«Αυτό μας υποχρεώνει να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε στην καταστροφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων ναρκωτικών», σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη «να ακολουθήσουμε τον δρόμο του χρήματος», καθώς οι κατασχέσεις κεφαλαίων αποτελούν πολύ ισχυρό πλήγμα στα κυκλώματα, και προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας το αμέσως επόμενο διάστημα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT