Ιός του Δυτικού Νείλου: 12 κρούσματα και 3 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Ιός του Δυτικού Νείλου: 12 κρούσματα και 3 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί συνολικά 30 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ τα κρούσματα της ασθένειας ήταν 192

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι κατά την τελευταία εβδομάδα διαγνώσθηκαν 12 νέα εγχώρια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και τρεις θάνατοι.

Στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι έχουν καταγραφεί, επίσης, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ανάλυση του Οργανισμού για τη μεταδοτικότητα της ασθένειας στην Ελλάδα.

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 25/09/2024 έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 192 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 143 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 49 κρούσματα είτε είχαν ήπιες εκδηλώσεις είτε δεν είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 30 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν 81 έτη, με το εύρος ηλικίας των ασθενών να είναι 61 έως 93 έτη. Ενας ακόμη θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλο σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας και δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό θανόντων.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς, σε 67 δήμους της χώρας, σε 29 Περιφερειακές Ενότητες: Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Εβρου, Ξάνθης, Καβάλας, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε γειτονικές χώρες της Ε.Ε., πλην της Ελλάδας, την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2024, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT