Ενίσχυση της δεξαμενής προσωπικών γιατρών

Ενίσχυση της δεξαμενής προσωπικών γιατρών

Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με προωθούμενο σχέδιο νόμου

Διεύρυνση του δικτύου των προσωπικών γιατρών με την ένταξη σε αυτό των αγροτικών γιατρών, των ειδικευόμενων στη γενική – οικογενειακή ιατρική και την παθολογία, καθώς και των νοσοκομειακών που έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα για άσκηση και ιδιωτικού έργου εκτός του ωραρίου τους στο ΕΣΥ, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού – Σύσταση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας και άλλες διατάξεις». Το σχέδιο νόμου που τέθηκε προχθές το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα παραμείνει «ανοικτή» προς σχόλια έως και την 8η Οκτωβρίου, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν ως προσωπικό τους γιατρό και ιδιώτη που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνοντας ωστόσο οι ίδιοι το κόστος της αποζημίωσης αυτών των υπηρεσιών.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει οικονομικό κίνητρο εφάπαξ ύψους 40.000 ευρώ μεικτά για κάθε νέο γιατρό που το 2025 επιλέξει ως ειδικότητα τη γενική – οικογενειακή ιατρική και την εσωτερική παθολογία για τις οποίες η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα μόνο το 6% του συνόλου των γιατρών είναι ειδικευμένοι σε αυτές τις ειδικότητες, σε αντίθεση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών που είναι 20%. Μάλιστα πολλοί λίγοι εκ των γενικών γιατρών και των παθολόγων επιθυμούν να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, με αποτέλεσμα η σχετική μεταρρύθμιση να έχει μείνει ανεφάρμοστη, με το 43% των ενηλίκων να μην έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Συνολικά σήμερα το σύστημα έχει 3.545 προσωπικούς γιατρούς, εκ των οποίων 2.214 είναι γιατροί του ΕΣΥ που υποχρεωτικά εντάχθηκαν στο σύστημα.

Προκειμένου να αυξηθεί η δεξαμενή των προσωπικών γιατρών, το σχέδιο νόμου προβλέπει στις κατηγορίες γιατρών που ήδη έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο και οι οποίοι είναι οι γιατροί του ΕΣΥ των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.ά.) και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, να προστεθούν:

• Νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ που μπορούν πλέον να έχουν ιδιωτικό ιατρείο.

• Ιδιώτες γιατροί μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες που θα τους επιλέξουν ως προσωπικούς γιατρούς επιβαρύνονται με το κόστος των επισκέψεων.

• Αγροτικοί γιατροί και γιατροί που ασκούνται για την απόκτηση της ειδικότητας της γενικής – οικογενειακής ιατρικής. Οι θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου θα ονομαστούν θέσεις προσωπικού γιατρού και όσοι τις καταλαμβάνουν παρέχουν υποχρεωτικά, παράλληλα με τα καθήκοντα που αντιστοιχούν στην υπηρεσία υπαίθρου, και υπηρεσίες προσωπικού γιατρού.

Προβλέπεται οικονομικό κίνητρο εφάπαξ ύψους 40.000 ευρώ μεικτά για κάθε νέο γιατρό που το 2025 επιλέξει ως ειδικότητα τη γενική – οικογενειακή ιατρική και την εσωτερική παθολογία.

Κάθε νέος γιατρός που υποβάλλει εντός του 2025 αίτηση για να λάβει την ειδικότητα της γενικής – οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας θα λάβει επιπλέον των προβλεπόμενων αποδοχών του και εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ (μεικτά). Προϋπόθεση για τη λήψη του ποσού αυτού είναι να μην αλλάξει ειδικότητα και να συμμετέχει στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου εντός ενός έτους από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό.

Το υπουργείο επιχειρεί και να αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που έχουν δωρεάν υπηρεσίες παιδιάτρων. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, προσωπικοί παιδίατροι θα είναι παιδίατροι των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.ά.), αλλά και παιδίατροι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι πολίτες επιλέγουν τον προσωπικό τους γιατρό με τους τρόπους που γίνεται και σήμερα (μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος προσωπικού γιατρού, από τον ίδιο τον γιατρό, μέσω δημόσιας μονάδας ΠΦΥ ή μέσω ιδιωτικού φαρμακείου). Στην περίπτωση που ένας πολίτης δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό έως την 1η Ιουνίου 2025, το σύστημα αυτόματα θα του ορίζει έναν. Ο προσωπικός γιατρός είναι αυτός που παραπέμπει τον πολίτη σε δημόσιες δομές υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ή σε άλλον γιατρό, πλην φυσικά των εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών. Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί γιατροί για τα θέματα ειδικότητάς τους ύστερα από ενημέρωση του προσωπικού γιατρού.

Ολοι οι προσωπικοί γιατροί θα εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να επιτελούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο τους, ειδικά σε σχέση με την πρόληψη. Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να καθιερώσει και ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών γιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, όπως τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, την πρόληψη και την προαγωγή υγείας των εγγεγραμμένων πολιτών, τη σχέση γιατρού – ασθενούς. Η αξιολόγηση θα είναι ετήσια, θα στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά, ενώ δύναται να υπάρξει και σύστημα επιβολής κυρώσεων.

Σταθμοί τηλεϊατρικής

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σκοπός τους θα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής Υγείας, η εκπαίδευση, η έρευνα και η παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν σταθμοί τηλεϊατρικής στα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας με στόχο τα μέλη ΔΕΠ που θα αναλάβουν το έργο της επείγουσας ιατρικής να εξετάζουν πολίτες οι οποίοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και να συμβουλεύουν κατάλληλα συναδέλφους τους που υπηρετούν σε αυτές. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το δίκτυο τηλεϊατρικής θα περιλαμβάνει 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση των πολιτών σε όποιο σημείο της χώρας κι αν διαμένουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT