Αγιος Παντελεήμονας: Ερευνα για θάνατο κρατουμένου

Αγιος Παντελεήμονας: Ερευνα για θάνατο κρατουμένου

Ο υπήκοος Πακιστάν είχε βρεθεί προ ημερών νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα - Στον Συνήγορο του Πολίτη μεταβιβάζεται η έρευνα, μετά από εντολή Χρυσοχοΐδη

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Συνήγορο του Πολίτη μεταβιβάζεται, κατόπιν εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η έρευνα για το περιστατικό θανάτου αλλοδαπού κρατούμενου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου. Τονίζεται ότι στην επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται «απροσδιόριστη αιτία θανάτου, προηγηθείς ξυλοδαρμός, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων», ενώ η σορός φέρει έντονες εκχυμώσεις.

«Το πιθανολογούμενο είναι ότι πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο λόγω του ξυλοδαρμού, αλλά απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις», λέει στην «Κ» η δικηγόρος της οικογένειας, Μαρία Σφέτσου, η οποία πρόκειται να ζητήσει εξαίρεση της Ασφάλειας Αγίου Παντελεήμονα από τη διενέργεια της έρευνας καθώς στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. «Θεωρούμε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει και πρέπει να ανατεθεί σε άλλο φορέα», αναφέρει η ίδια.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με τη δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο 37χρονος Μοχάμαντ-Καμράν Ασίκ βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2004, μιλούσε άπταιστα ελληνικά, εργαζόταν και είχε μισθωμένη κατοικία, ενώ κατείχε νομιμοποιητικά έγγραφα από το 2019. «Στο δελτίο συμβάντων της αστυνομίας, ωστόσο, εμφανίζεται ότι δεν έχει κατοικία, δεν μιλάει ελληνικά, δεν έχει χαρτιά και δεν μπορούν να διαπιστώσουν το καθεστώς νομιμότητας», σημειώνει η κ. Σφέτσου.

Ο 37χρονος συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του Ελληνίδα υπήκοος για ενδοοικογενειακή βία. Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου βρίσκεται κατά σειρά στα αστυνομικά τμήματα, αρχικά, Πατησίων για έλεγχο, κατόπιν Γαλατσίου λόγω έλλειψης κρατητηρίων στα Πατήσια και κατόπιν Κολωνού λόγω πληρότητας του Γαλατσίου. Την ίδια ημέρα, ο 37χρονος περνάει από τη διαδικασία του αυτοφώρου για ενδοοικογενειακή βία αλλά παρ’ότι η δίκη αναβάλλεται η κράτησή του συνεχίζει με την αιτιολόγηση του ελέγχου της νόμιμης παραμονής στη χώρα. «Αυτό θα μπορούσε να βεβαιωθεί με ένα τηλέφωνο, το οποίο στερήθηκε», αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας.

Ο άντρας αφήνεται ελεύθερος στις 17 Σεπτεμβρίου, αφότου βεβαιώνεται η κατοχή νομιμοποιητικών εγγράφων. Από το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα αποχωρεί στις 23.00 και λίγο αργότερα κλιμάκιο της ομάδας ΔΙΑΣ τον σταματάει στο δρόμο για ταυτοποίηση στοιχείων, σύμφωνα με την δικηγόρο. Τελικά, στις 00.30, στις 18 Σεπτεμβρίου, μιάμιση ώρα αργότερα οδηγείται στο τμήμα Αγίου Παντελεήμονα για απείθεια. «Πού και τί ώρα ακριβώς συλλαμβάνεται δεν γνωρίζουμε, διότι το δελτίο συμβάντων της Αστυνομίας δεν το αναφέρει, ενώ είναι υποχρεωτικό», τονίζει η κ. Σφέτσου. «Οι συγγενείς του εντωμεταξύ τον αναζητούν σε νοσοκομεία και αστυνομικά τμήματα και στις 21 Σεπτεμβρίου τους ανακοινώνουν από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα ότι ο άνθρωπός τους έχει “φύγει”».

Ερωτήματα για ΕΚΑΒ και κάμερες

«Οπως προκύπτει από το υλικό που συλλέγουμε ο άνθρωπος είναι ήδη χτυπημένος πριν πάει στον Άγιο Παντελεήμονα», δηλώνει η δικηγόρος. «Καλούν το ΕΚΑΒ το οποίο γράφει ότι δεν χρίζει νοσηλείας. Αλλά αν το ΕΚΑΒ πράγματι τον είδε σε αυτή την κατάσταση που ήταν το πτώμα του αποκλείεται και απαγορεύεται να πει ότι δεν χρίζει νοσηλείας. Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ το αναζητούμε. Από μόνος του δεν πέθανε», αναφέρει η δικηγόρος.

Από την έκθεση της τεχνικής συμβούλου που διόρισε η οικογένεια, ιατροδικαστής κ. Αστερία Παπαβδή προκύπτει ότι το θύμα φέρει δύο ειδών τραύματα, παλαιότερα των πέντε ημερών και πιο πρόσφατα. «Τα πρόσφατα έχουν παλαιότητα 4-5 ώρες έως και 48 ώρες πριν την ώρα θανάτου, άρα κατά το διάστημα που βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα», λέει η δικηγόρος.

Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης θα αποτελέσει το βιντεοληπτικό υλικό. «Τα αστυνομικά τμήματα έχουν όλα κάμερες, όπως με πληροφόρησαν οι αστυνομικοί. Μπορούμε να διαπιστώσουμε αν μπήκε σε αυτά περιπατητικός, αν ήταν ήδη χτυπημένος και αν υπέστη εκεί ξυλοδαρμό ή όχι. Ωστόσο, τελείως τυχαία, από πληροφορίες της Αστυνομίας, ο θανών δεν βρέθηκε στο κρατητήριο αλλά σε μια αίθουσα προσωρινής κράτησης η οποία είναι από τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα του τμήματος που δεν γίνεται βιντεοσκόπηση», καταλήγει η δικηγόρος.

Η έρευνα της Αστυνομίας

Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι από την μέχρι τώρα έρευνα των Αρχών προκύπτει ότι η σύλληψη του 37χρονου στις 18 Σεπτεμβρίου έγινε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα, κατόπιν επεισοδίου παρενόχλησης γυναίκας που είχε συμβεί λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα και στο οποίο παρίσταντο πολίτες, οι οποίοι φέρεται να έχουν προκαλέσει τους μώλωπες στο σώμα του θανόντος. Ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο περαιτέρω τραυματισμός του άντρα προκλήθηκε από μικροσυμπλοκή με άλλους κρατούμενους εντός του Α.Τ., γεγονός που, όπως υποστηρίζεται, οδήγησε στην χωριστή κράτηση του 37χρονου στο ισόγειο κρατητήριο, όπου ανευρέθη νεκρός το πρωί της ίδιας ημέρας σε στάση ύπνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία το βράδυ της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου, διευκρινίζεται ότι τις «πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024, το Κέντρο Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε ότι άτομο το οποίο φέρει τραύματα στο πρόσωπο προσπαθεί με βίαιο τρόπο, χτυπώντας την πόρτα εισόδου, να εισέλθει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διαμένει γυναίκα, την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο.

Αμεσα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στο σημείο όπου προέκυψε ότι βρισκόταν άτομο εμφανώς χτυπημένο, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ και ως εκ τούτου ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα».

Διευκρινίζεται ακόμα ότι το ΕΚΑΒ κλήθηκε αμέσως για την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου.

Το τμήμα Ασφάλειας Αγίου Παντελεήμονα που έχει αναλάβει την προανάκριση έλαβε ένορκες καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, ενώ πραγματοποιήθηκε συλλογή DNA από τον χώρο κράτησης. Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η τοξικολογική εξέταση της σορού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT