Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα: Διερεύνηση από τον Συνήγορο του Πολίτη

Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα: Διερεύνηση από τον Συνήγορο του Πολίτη

Με εντολή Χρυσοχοΐδη μεταβιβάζεται η έρευνα για το περιστατικό θανάτου του 37χρονου υπηκόου Πακιστάν – Ανακοινώσεις από τη Διεθνή Αμνηστία και την ΕλΕΔΑ.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Συνήγορο του Πολίτη μεταβιβάζεται, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η έρευνα για το περιστατικό θανάτου 37χρονου υπηκόου Πακιστάν, κρατουμένου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου. Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά. Στην επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται «απροσδιόριστη αιτία θανάτου, προηγηθείς ξυλοδαρμός, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων», ενώ η σορός φέρει έντονες εκχυμώσεις.

Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι η σύλληψη του 37χρονου στις 18 Σεπτεμβρίου έγινε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα, κατόπιν επεισοδίου παρενόχλησης γυναίκας που είχε συμβεί λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα και στο οποίο παρίσταντο πολίτες, οι οποίοι φέρεται να έχουν προκαλέσει τους μώλωπες στο σώμα του θανόντος. Ιδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο περαιτέρω τραυματισμός του άνδρα προκλήθηκε από μικροσυμπλοκή με άλλους κρατουμένους εντός του Α.Τ., γεγονός που, όπως υποστηρίζεται, οδήγησε στη χωριστή κράτησή του στο ισόγειο κρατητήριο, όπου βρέθηκε νεκρός το πρωί της ίδιας ημέρας σε στάση ύπνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία το βράδυ της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου, διευκρινίζεται ότι «τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024 το Κέντρο Αμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε ότι άτομο το οποίο φέρει τραύματα στο πρόσωπο προσπαθεί με βίαιο τρόπο, χτυπώντας την πόρτα εισόδου, να εισέλθει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διαμένει γυναίκα, την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο. Αμεσα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετέβησαν στο σημείο όπου προέκυψε ότι βρισκόταν άτομο εμφανώς χτυπημένο, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ και ως εκ τούτου ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα». Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται επίσης ότι «κατά την παραμονή του ατόμου στο αστυνομικό τμήμα, προσήλθε η ανωτέρω γυναίκα, η οποία ωστόσο δεν επιθυμούσε να υποβάλει μήνυση, ενώ τα στοιχεία του σε πρώτο στάδιο λήφθηκαν προφορικά, καθώς δεν κατείχε μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης» και διευκρινίζεται ότι το ΕΚΑΒ κλήθηκε αμέσως για την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ενημερώθηκε άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας, κατά την οποία –μεταξύ άλλων– λήφθηκαν καταθέσεις, ερευνήθηκε ο χώρος από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ αναμένεται το πόρισμα του αρμόδιου ιατροδικαστή.

Αμεση, ενδελεχή, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα για την υπόθεση ζητούν με ανακοίνωσή τους η Διεθνής Αμνηστία και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT