Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία – Ηχησε το 112

Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία – Ηχησε το 112

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Πύργος της Κορινθίας, όπου από το πρωί της Κυριακής μαίνεται δασική πυρκαγιά.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

Η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε δύσβατη περιοχή εντός δασικής έκτασης με πυκνή βλάστηση.

Νωρίτερα, παραδόθηκε στις φλόγες όχημα της πυροσβεστικής.

Οπως έγινε γνωστό, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Θ. Βάγιας, μετέβη στο σημείο της πυρκαγιάς.

Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε: «Η φωτιά έχει αναπτύξει δυναμική, αλλά το θετικό στοιχείο είναι πως έπεσε αρκετά η ένταση του ανέμου κι από τις ριπές 8 μποφόρ πέσαμε στα 5 μποφόρ. Δεν φαίνεται να υπάρχει απειλή για τους μικρούς αυτούς ορεινούς οικισμούς του Ξυλοκάστρου. Η φωτιά έφτασε κοντά τους ή πέρασε από δίπλα τους, αλλά δεν έχουμε ζημιές. Επί της ουσίας έχουμε πολλές διάσπαρτες εστίες μέσα σε ένα πυκνό δασικό δύσβατο κομμάτι».



Νέο μήνυμα από το 112

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άνω Λουτρό Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Κάτω Λουτρό».

Στις 20:00 εστάλη νέο μήνυμα με το 112, που υπογράμμιζε: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Μεντουργιάνικα Κορινθίας, απομακρυνθείτε προς Δερβένι».

Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία – Ηχησε το 112-1

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και στο σημείο έπνεαν δυνατοί άνεμοι με ριπές εντάσεως έως και 8 μποφόρ.

Επιχειρούν 255 πυροσβέστες με 9 ομάδες δασοκομάντος και 81 οχήματα.

Από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 24 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα:

•       14 αεροσκάφη και
•       10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.

Συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και 2 μηχανήματα έργου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Μιλώντας στην «Κ», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε: «Η φωτιά ξέφυγε λόγω των ισχυρών ανέμων, παρά τα πολλά εναέρια μέσα που είχαμε από το αρχικό ξέσπασμα της. Αυτή τη στιγμή μας απασχολεί να μην πλησιάσει κι άλλο επικίνδυνα το χωριό Ελληνικό. Δεδομένου ότι έχει πέσει η νύχτα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασία κάλεσε νέο συντονιστικό αυτή την ώρα, για να δούμε πως θα δράσουμε το βράδυ».

Νωρίτερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε διυπουργική- συντονιστική σύσκεψη.


Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία – Ηχησε το 112-2

«Δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω της φωτιάς, στην περιοχή των Ροζενών Ξυλοκάστρου και των γειτονικών κοινοτήτων», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής. Μάλιστα, όπως προσθέτει, «η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φωτιά, θέτει σε κίνδυνο, τόσο τις περιουσίες, όσο και το φυσικό περιβάλλον, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι εδώ και επιχειρούν συνεχώς για την κατάσβεσή της». «Παράλληλα», συνεχίζει, «οι κάτοικοι των κοινοτήτων, αλλά και οι εθελοντές δίνουν και αυτοί την δική τους μάχη μαζί με τους πυροσβέστες».

Επίσης, είπε ότι «ζητούμε από τους κατοίκους να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες των αρχών και να παραμένουν σε ασφαλή μέρη. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για σπίτια που μπορεί να έχουν καεί από την φωτιά». 

Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία – Ηχησε το 112-3
Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία – Ηχησε το 112-4
Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία – Ηχησε το 112-5
Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία – Ηχησε το 112-6

Ηχησε το 112

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:51 σε δασική έκταση και σε δύσβατο σημείο γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων τα δύο καλούσαν σε εκκενώσεις οικισμών.

Ειδικότερα, στις 17:04 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, στις 17:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από το χωριό Πύργος προς Ζάχολη ενώ στις 17:45 εκδόθηκε και τρίτο μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση από Ελληνικό προς Κάτω Πιτσά.




Σύσκεψη υπό τον Κικίλια

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την πυρκαγιά στα Ροζενά Κορινθίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων του ΕKAB καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT