Φωτιά στην Κορινθία: Τραγωδία με δύο νεκρούς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά στην Κορινθία: Τραγωδία με δύο νεκρούς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

(upd. 13:55) Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε χθες στην Κορινθία, καθώς παρότι από το πρωί δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, καταγράφονται πολλές ενεργές εστίες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας βρέθηκαν δύο σοροί απανθρακωμένες, μερικές ώρες αφότου είχε αναφερθεί ότι υπάρχουν δύο πολίτες αγνοούμενοι στην περιοχή της Πιτσάς.

Οι σοροί, που εντοπίστηκαν από αστυνομικούς των ΟΠΚΕ, ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί επισήμως. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιόλης, πάντως, αλλά και από τα ευρήματα των Αρχών, όλα δείχνουν πως πρόκειται για τους δύο άνδρες που αγνοούνταν, ηλικίας 35 και 40 ετών.

Πήγαν να σώσουν φίλο τους και κυκλώθηκαν από τις φλόγες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και μαρτυρίες, οι δύο άνδρες πήγαν τη νύχτα με τις μηχανές τους για να βοηθήσουν έναν γνωστό τους σε μαντρί της περιοχής, ωστόσο, κυκλώθηκαν από τις φλόγες και δεν κατάφεραν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκαν στον δρόμο τους για το μαντρί με πυροσβέστες, οι οποίοι τους είπαν να απομακρυνθούν, καθώς κινούνταν σε περιοχή που η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γκιόλης αργότερα στο Action 24, ο ένας από τους δύο ήταν πατέρας τριών παιδιών ενώ ο δεύτερος θα αποκτούσε σε λίγους μήνες το τρίτο του παιδί.

Νέα 112

Το έργο της κατάσβεσης ήταν εξαρχής ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, ωστόσο οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, κυρίως σε διάσπαρτες εστίες. Λίγο πριν το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112, καλώντας τους πολίτες από το χωρίο Πύργος να κινηθούν προς Λυγιά, ενώ ακολούθησε και νέα ειδοποίηση για απομάκρυνση από Χελυδόρεο και Ζάχολη μέσω της επαρχιακής οδού Καρυάς – Τρικάλων Κορινθίας. 

Στην περιοχή επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από αέρος επιχειρούν 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Φωτιά στην Κορινθία: Τραγωδία με δύο νεκρούς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις-1
ΙΝΤΙΜΕ

Μιλώντας στην «Κ» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε: «Είναι φωτιά που έγινε γρήγορα ανεξέλεγκτη λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή. Σήμερα ευτυχώς οι άνεμοι είναι πεσμένοι, αλλά η φωτιά έχει δρόμο για να σβήσει. Εχει καεί μεγάλη δασική έκταση, χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορούμε να την εκτιμήσουμε σε στρέμματα. Επίσης έχουν καεί μερικές εξοχικές κατοικίες, θα καταμετρηθούν κι αυτές». Ο κ. Πτωχός ανέφερε ότι η φωτιά δεν μπήκε σε οικισμούς, ενώ πρόσθεσε: 

«Τρεις από τις μεγάλες φωτιές του φετινού καλοκαιριού σημειώθηκαν στην Κορινθία. Σε αυτή την περιοχή έχουν ξεσπάσει τουλάχιστον 1.200 φωτιές τους τελευταίους μήνες. Είναι πολύπαθη η Κορινθία. Σε αυτή την τελευταία έχασαν και τη ζωή τους δύο νέοι άνθρωποι που φαίνεται ότι πήγαν να συνδράμουν στην κατάσβεση».

Σημειώνεται πως κλειστά παραμένουν σήμερα, Δευτέρα, όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες, Κυριακή, το πρωί σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ενώ δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι έξι χωριών.

Χθες το απόγευμα στάλθηκαν τρία μηνύματα μέσω 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων δύο καλούσαν για εκκενώσεις οικισμών. Στις 17.04 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, στις 17.25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από το χωριό Πύργος προς Ζάχολη, ενώ στις 17:45 .εκδόθηκε τρίτο μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση από Ελληνικό προς Κάτω Πιτσά.

Φωτιά στην Κορινθία: Τραγωδία με δύο νεκρούς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις-2

Στη συνέχεια στις 20.30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Μεντουργιάνικα με οδηγία να φύγουν προς Δερβένι. Ακολούθησε νέο μήνυμα του 112 στις 22.08 προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιθέα (Στουπαίικα) Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Λυκοποριά και στις 23.04 εστάλη μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από το Ανω Λουτρό Κορινθίας στο Κάτω Λουτρό.

Μετά τα μεσάνυχτα εστάλη νέο μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Κορφιώτισσα Κορινθίας, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Βρυσούλες και Ξανθοχώρι Κορινθίας.

Φωτιά στην Κορινθία: Τραγωδία με δύο νεκρούς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις-3
ΙΝΤΙΜΕ
Φωτιά στην Κορινθία: Τραγωδία με δύο νεκρούς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις-4
ΙΝΤΙΜΕ
Φωτιά στην Κορινθία: Τραγωδία με δύο νεκρούς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις-5
ΙΝΤΙΜΕ
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT