Επικίνδυνη η έκθεση των εφήβων στα τυχερά παιχνίδια

Επικίνδυνη η έκθεση των εφήβων στα τυχερά παιχνίδια

«Ξεκινούν να παίζουν πριν πειραματιστούν με τον καπνό, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το σεξ», λέει στην «Κ» η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Μένη Μαλλιώρη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεθειμένοι σε ένα περιβάλλον όπου τα τυχερά παιχνίδια είναι ευρέως διαδεδομένα, ο διαδικτυακός τζόγος με την εύκολη πρόσβαση που αυτός προσφέρει στον «παίκτη» κερδίζει συνεχώς έδαφος και ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί, είναι οι έφηβοι και γενικά οι πολίτες στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα σχεδόν έξι στους δέκα Ελληνες (57,3%) δηλώνουν ότι έχουν παίξει κάποιο τυχερό παιχνίδι τους τελευταίους 12 μήνες (δεδομένα της ΕΕΕΠ για το 2023). Εκτιμάται δε ότι το 2,4% των πολιτών έχει εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια. Τα ελληνικά ποσοστά φαίνεται να είναι στην υψηλή βαθμίδα σε σχέση με το τι ισχύει διεθνώς (κατά μέσον όρο), όπου εκτιμάται ότι το 46,2% των ενηλίκων και το 17,9% των εφήβων έχουν στοιχηματίσει τους τελευταίους 12 μήνες, με το ποσοστό προβληματικής ενασχόλησης με τον στοιχηματισμό να υπολογίζεται στο 1,4%. Η δε αναπτυσσόμενη αγορά του τζόγου δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), «παίχτηκαν» το 2023 σε κάθε μορφή τζόγου 36 δισ. ευρώ. Ο δε μεικτός κύκλος εργασιών της αγοράς του στοιχηματισμού σημείωσε αύξηση της τάξης του 23,35% σε σχέση με το 2022. Υπάρχει επίσης παράνομος διαδικτυακός τζόγος όπου το 2023 παίχτηκαν 1,7 δισ. ευρώ.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης «Εϊτζ, Ηπατίτιδες, Αναδυόμενα Νοσήματα και Εξαρτήσεις», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και η οποία φέτος για πρώτη φορά εστίασε στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο την κοινωνική όσο και την ιατρική διάσταση των εξαρτήσεων που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια. Αναφερόμενοι στους προσδιοριστικούς παράγοντες του κινδύνου για ανάπτυξη εξάρτησης από τον τζόγο οι ειδικοί τόνισαν ότι καταρρίπτεται το στερεότυπο ότι παίζουν κυρίως οι άνδρες. Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου ένα εκατομμύριο γυναίκες τελούν σε κίνδυνο εξάρτησης από τον τζόγο, με τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών να διστάζει να ζητήσει βοήθεια λόγω του στίγματος. Επιπλέον, η φύση της εργασίας φαίνεται να σχετίζεται με τάση για εξάρτηση από τον τζόγο, με τους επαγγελματίες αθλητές, τους μάνατζερ, τους επαγγελματίες του χώρου του στοιχηματισμού, τους εργαζομένους σε χειρωνακτικές εργασίες και τους εργαζομένους σε βάρδιες να κινδυνεύουν περισσότερο.

Οπως ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μένη Μαλλιώρη, «η σημερινή γενιά των νέων και των πολιτών γενικότερα, είναι εκτεθειμένη σε ένα περιβάλλον όπου τα τυχερά παιχνίδια είναι ευρέως διαδεδομένα, νόμιμα, κοινωνικά αποδεκτά, διαφημιζόμενα και ευνοημένα από την κρατική πολιτική. Διεθνείς μελέτες δείχνουν πως οι έφηβοι ξεκινούν να παίζουν τυχερά παιχνίδια πριν πειραματιστούν με τον καπνό, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το σεξ. Σε κάποιους από τους εφήβους η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια παίρνει παθολογικές διαστάσεις, ενώ μπορεί να συνυπάρχει με παραπτωματικότητα, κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα, χρήση ουσιών». Και τόνισε: «Αν και υπάρχει εθνικό κανονιστικό πλαίσιο, αυτό που μετράει είναι η εφαρμογή του. Γιατί στην πράξη έχουμε ανεξέλεγκτη και αρρύθμιστη αγορά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να διαφημίζουν τα τυχερά παιχνίδια, χωρίς ποσοτικό έλεγχο ή έλεγχο στα ωράρια της διαφήμισης ώστε να μην τις βλέπουν οι ανήλικοι. Το μήνυμα “παίξε υπεύθυνα” όχι μόνο μεταφέρει την ευθύνη από την επιχείρηση στον πολίτη αλλά παράλληλα υποβαθμίζει την έννοια πρόληψης και προφύλαξης».

Τη συνάντηση διοργάνωσαν πανεπιστημιακές κλινικές ΕΚΠΑ στα νοσοκομεία Λαϊκό, Ιπποκράτειο, «Ανδρέας Συγγρός», η παθολογική κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Πρόληψης της Νοσηλευτικής Αθηνών και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρι-κής Στατιστικής του ΕΚΠΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT