Κιβωτός του Κόσμου – Πατήρ Αντώνιος:«Τα παιδιά αυτά καθοδηγήθηκαν από κάποιους»

Κιβωτός του Κόσμου – Πατήρ Αντώνιος:«Τα παιδιά αυτά καθοδηγήθηκαν από κάποιους»

Κατά την απολογία του, ο πατήρ Αντώνιος παρουσίασε ένα ιδανικό περιβάλλον στην Κιβωτό, ενώ αρνήθηκε ότι έδινε «γραμμή» ώστε οι ανυπάκουοι να τιμωρούνται

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόλο πνευματικού καθοδηγητή και εξομολογητή, χωρίς καμία γνώση για τα διοικητικά ζητήματα επεφύλαξε στον εαυτό του ο ιδρυτής της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» Αντώνιος Παπανικολάου. Ο πατήρ Αντώνιος απολογήθηκε χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση των καταγγελιών περί κακοποιήσεων και τιμωρητικών συμπεριφορών στις δομές της Κιβωτού, ενώ μαζί του στο εδώλιο βρίσκονται επτά πρώην εργαζόμενοι της οργάνωσης. Το κατηγορητήριο για τον πατέρα Αντώνιο περιλαμβάνει σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεων, όπως σωματικές βλάβες, απλές και βαρύτερες, αλλά και ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και απλή σωματική βλάβη, αδικήματα που επισύρουν ποινές έως πέντε ετών το καθένα.

Ο κατηγορούμενος παρουσίασε στο δικαστήριο ένα παραδεισένιο περιβάλλον για τα φιλοξενούμενα παιδιά της δομής, έκανε λόγο για κατηγορίες «στη σφαίρα της φαντασίας» και περιόρισε τον δικό του ρόλο σε αυτόν του πνευματικού όπως, κατά τα λεγόμενά του, τον είχε συμβουλεύσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. «Αυτά τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν για να μας καταστρέψουν. Εγώ τους συγχωρώ γιατί τα έχω μεγαλώσει, έχω κουραστεί, έχω κοπιάσει, κι εγώ και η πρεσβυτέρα μου και πολλοί συνεργάτες», είπε προς τους δικαστές, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως επρόκειτο για παραβατικά παιδιά.

«Hταν βαριά τραυματισμένα παιδιά. Ξέραμε πολύ καλά ότι ο χρόνος που είχαμε με αυτά είναι μέχρι την ενηλικίωσή τους. Στο γεωργικό μας σχολείο ούτε εξαντλητικές εργασίες υπήρχαν ούτε τίποτα! Οποιος ήθελε βοηθούσε, υπήρχε καταπληκτικό πρόγραμμα διαβίωσης με εκδρομές και ταξίδια. Εκαναν σπουδαίες διακοπές σε μεγάλα ξενοδοχεία που είχαμε χορηγίες, τα φέρναμε σε επαφή με το θέατρο και τη μουσική», ανέφερε και επιχειρώντας να αντικρούσει τις καταγγελίες συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν ένα πλουσιόπαιδο είχε τη δυνατότητα να έχει αυτό το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που είχαν τα παιδιά στην “Κιβωτό”».

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της έδρας σχετικά με τον ισχυρισμό ότι οι εργαζόμενοι της δομής ακολουθούσαν τις εντολές του, ο κληρικός αρνήθηκε πλήρως ότι έδινε εκείνος «γραμμή» προκειμένου οι ανυπάκουοι να τιμωρούνται. «Εγώ να δώσω εντολή και να έχω πειθήνια όργανα για να δίνω εντολές για τιμωρητικές συμπεριφορές; Ερχόντουσαν κι εκπαιδεύονταν από το εξωτερικό για να μάθουν τους τρόπους και τις μεθόδους μας. Βραβευθήκαμε από την Ακαδημία Αθηνών. Υπάρχουν ντουλάπες ολόκληρες με βραβεία».

Κατά την απολογία του απέδωσε τις καταγγελίες στον χαρακτήρα και την παραβατικότητα των παιδιών παρουσιάζοντας, ωστόσο, μια άψογη σχέση μαζί τους μέχρι τη στιγμή που έφυγαν από την «Κιβωτό». «Εγώ ξέρω ποια παιδιά μεγαλώναμε. Παρά την αγάπη και την αυταπάρνηση που δείχναμε να τα μεγαλώσουμε, σε κάποια από αυτά ο χαρακτήρας είχε ήδη διαμορφωθεί. Ολα ξεκίνησαν από την κλοπή στον Βόλο, που έγινε μαζί με κάποιες παραβατικές συμπεριφορές στην Καλαμάτα. Ακόμη κι όταν έφυγαν είχαμε καταπληκτική σχέση! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δέσιμο από το να μοιραστεί κάποιος την κατάντια του μαζί σου», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως «τα παιδιά αυτά καθοδηγήθηκαν από κάποιους κι έφτασαν εξαιτίας και του χαρακτήρα τους να μας οδηγήσουν εκτός της Κιβωτού».

Για την περίφημη κλοπή σημαντικού χρηματικού ποσού σε δομή της οργάνωσης στον Βόλο, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως του γνωστοποιήθηκε από συγκατηγορούμενό του. «Μου είπε ότι έγινε η κλοπή και ποια παιδιά συμμετείχαν. Αυτό δεν με ξάφνιασε. Ξέραμε την παραβατικότητα και την επικινδυνότητα των παιδιών αυτών. Είχα τότε κι ένα χειρουργείο στη μέση και δεν ήθελαν να με επιβαρύνουν. Ξέρω ότι πήγε η αστυνομία, όπως έπρεπε να γίνει σε αυτή την περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» της αλήθειας αλλά και εκμετάλλευση των παιδιών με σκοπό την «αρπαγή» της «Κιβωτού». «Υστερα από δυο χρόνια διαστρέβλωσης της αλήθειας σε τέτοιο βαθμό, ακούστηκε και από τη δική μας πλευρά η αλήθεια την οποία γνώριζαν χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στην οργάνωση. Τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν με απώτερο σκοπό η “Κιβωτός” να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή σε κατοχή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT