Πιερ Ζεντίν στην «Κ»: Η ΑΙ δεν μπορεί να λύσει τίποτα από μόνη της

Πιερ Ζεντίν στην «Κ»: Η ΑΙ δεν μπορεί να λύσει τίποτα από μόνη της

Περίπου το 50% της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζεται από το κλίμα, τονίζει στην «Κ» ο Πιερ Ζεντίν.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να επιλυθεί. Είναι ήδη εδώ, και με το πέρασμα του χρόνου θα εκτιθέμεθα όλο και περισσότερο στα ακραία φαινόμενα που προκαλεί. Αλλά δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Μπορεί να είναι πια αργά για να την αποτρέψουμε, όμως ο κ. Πιερ Ζεντίν τονίζει στην «Κ» ότι ίσως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την παγκόσμια κρίση και τον αντίκτυπό της.

Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές ασφάλισης που διαθέτουμε – περίπου 50% της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζεται από το κλίμα.

Είναι καθηγητής Γεωφυσικής στο Columbia, διευθυντής του Κέντρου για την Εκμάθηση της Γης με Τεχνητή Νοημοσύνη και Φυσική του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, καθώς και ένας από τους ομιλητές στην πρώτη εκδήλωση διακεκριμένων ομιλητών του Παγκόσμιου Κέντρου του Columbia στην Αθήνα, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα το απόγευμα στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, και θέμα της είναι η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και η σχέση της με την κλιματική αλλαγή. Αποτελεί θεματική άμεσα συνδεδεμένη με την επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Ζεντίν, ο οποίος χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει κλιματικές προβολές. «Για να προβλέψουμε το κλίμα σε δέκα χρόνια από τώρα, αλλά όχι μόνο», εξηγεί στην «Κ». «Χρησιμοποιούμε σύνολα δεδομένων για να υπολογίσουμε τις αλλαγές στον κύκλο του νερού, για να δούμε πώς θα επηρεαστούν οι περίοδοι ξηρασίας, και με ενδιαφέρει και το διοξείδιο του άνθρακα, πόσο, παραδείγματος χάριν, μπορούν να απορροφήσουν τα φυτά, και αν αυτό αλλάζει», δηλώνει.

Ο βασικός στόχος είναι ο προγραμματισμός για το μέλλον, σε αυτό αποσκοπούν τα μοντέλα τους. Δεν ξέρουμε αν η Μεσόγειος θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη ξηρασία, λέει ως παράδειγμα. «Ενα από όσα δείχνουμε είναι ότι τα φυτά στο μέλλον μάλλον δεν θα απορροφούν τόσο διοξείδιο του άνθρακα», αναφέρει, πράγμα που σχετίζεται με την πιθανή αύξηση της έλλειψης νερού. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει πολύ στην έρευνά τους – μπορεί να δώσει εξαιρετικές περιλήψεις τεράστιων και περίπλοκων συνόλων δεδομένων, και μέσω της ανάλυσής τους να οδηγήσει σε ακριβείς προβλέψεις. «Μπορείς να προβλέψεις τον καιρό καλύτερα, είναι πολύ χρήσιμη η τεχνητή νοημοσύνη στον εντοπισμό ανωμαλιών και αυτό μας βοηθάει μετά να προβλέψουμε αν σε μια περιοχή θα υπάρξει ξηρασία, αν προηγουμένως ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, εξετάζοντας δεδομένα από δορυφόρους, εντοπίσει, παραδείγματος χάριν, ότι κάπου οι αποδόσεις των καλλιεργειών είναι πολύ χαμηλές», συμπληρώνει ο κ. Ζεντίν.

Είναι βοηθητική η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν μπορεί να λύσει τίποτα από μόνη της, σημειώνει. Οι πληροφορίες που συλλέγουν μέσω των συστημάτων της, βοηθούν στο να πάρουν –κυβερνήσεις αλλά και παράγοντες του ιδιωτικού τομέα– τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Δεν μπορεί να κοστολογηθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής ακόμα, γιατί τη βιώνουμε για πρώτη φορά, τονίζει ο κ. Ζεντίν. «Ολο το παιχνίδι αφορά το πώς θα υπολογίσουμε το ρίσκο, γιατί το ρίσκο αλλάζει καθώς μιλάμε», συμπληρώνει. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές ασφάλισης που διαθέτουμε. «Ασφάλισης για πλημμύρες, για χαλάζι, για ξηρασία – δεν επηρεάζει μόνο τον αγροτικό τομέα ή τον ενεργειακό, παραδείγματος χάριν αν ξέρουμε ότι θα έχει πολύ ζεστό χειμώνα, ο κόσμος θα αγοράσει λιγότερο αέριο – περίπου 50% της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζεται από το κλίμα», δηλώνει στην «Κ».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν σημαντικά και τις αλυσίδες παραγωγής – και ούτε καν μόνο τις τροφικές. Πριν από δύο χρόνια, η Τογιότα έπρεπε να διαχειριστεί την πλημμύρα ενός μεγάλου εργοστασίου παραγωγής εξοπλισμού, ενώ το ίδιο συνέβη φέτος το καλοκαίρι στην Πόρσε. Το ρίσκο, για όλους τους κλάδους, έχει αλλάξει, τονίζει ο κ. Ζεντίν. «Γι’ αυτό ελπίζουμε πως θα μπορούμε να προσφέρουμε όλο και πιο λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες», λέει στην «Κ», «για να μπορεί ο κόσμος να λάβει τις πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT