Σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών από την καθιστική ζωή

Σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών από την καθιστική ζωή

1 στα 3 παιδιά έχει καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και καθιστική ζωή μπροστά σε μία οθόνη, είναι τα «συστατικά» της καθημερινότητας των παιδιών στη χώρα μας, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη μελλοντική τους υγεία. Πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και της UNICEF έδειξε ότι λιγότερο από τα μισά παιδιά στην Ελλάδα καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά, ενώ καθημερινή άσκηση κάνει μόλις ένα στα τρία παιδιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που έγινε από την MARC την περασμένη άνοιξη, σε δείγμα 1.000 γονέων με παιδιά ηλικίας έως 17 ετών, καθημερινά πρωινό καταναλώνουν τρία στα τέσσερα παιδιά, με το ποσοστό να μειώνεται σημαντικά (55,4% από 74,2%) στην ηλικία άνω των 15 ετών. Στον αντίποδα ένα στα δέκα παιδιά (9,3%) καταναλώνει πρωινό από μία φορά την εβδομάδα έως ποτέ. Το δεκατιανό είναι μία ισχυρή συνήθεια για εννέα στα δέκα παιδιά. Μάλιστα έξι στους δέκα γονείς δηλώνουν πως προετοιμάζουν το δεκατιανό στο σπίτι με υλικά που διαθέτουν πριν φύγει το παιδί για το σχολείο.

Σε χαμηλά ποσοστά καταγράφεται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (42,2% και 33% αντίστοιχα). Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) καταναλώνουν καθημερινά δύο στα τρία παιδιά. Το 17% των παιδιών τρώει τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα γλυκά/σοκολάτες, και το 21,7% κρουασάν, κέικ ή μπισκότα. Ενα στα τρία παιδιά καταναλώνει γαριδάκια/πατατάκια περισσότερες φορές από μία την εβδομάδα. Το 15% των γονέων δηλώνει πως παραγγέλνει φαγητό (πίτσα, σουβλάκια κ.λπ.) με συχνότητα μεγαλύτερη της μιας φοράς την εβδομάδα. Συνήθως μία φορά την εβδομάδα παραγγέλνει το 35,4% των νοικοκυριών, ενώ αραιότερα το 41,2%.

Την ίδια στιγμή, επτά στους δέκα γονείς έχουν τη γνώμη ότι το παιδί τους τρέφεται υγιεινά. Στη σχετική ερώτηση το 18,2% απαντά «σίγουρα ναι», το 55%, «σε γενικές γραμμές ναι», το 18,2% «ούτε ναι, ούτε όχι», το 6,4% «όχι και τόσο» και το 2,3% «σίγουρα όχι».

Καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα έχει ένα στα τρία παιδιά (34,1%). Το 15,8% ασκείται 5-6 ημέρες μέσα στην εβδομάδα, και το 38,2% 2-4 ημέρες την εβδομάδα. Ενα στα δέκα παιδιά έχει σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον μία ώρα το πολύ μία φορά την εβδομάδα.

Κατά δήλωση των γονέων τους τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσον όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες οθόνης όπως παρακολούθηση τηλεόρασης, κινητό, τάμπλετ, βιντεοπαιχνίδια. Το 15% δαπανά περισσότερες από 15 ώρες μπροστά στην οθόνη. Λιγότεροι από τους μισούς γονείς θέτουν με επιτυχία περιορισμούς στη χρήση κινητών, τάμπλετ, υπολογιστών ή κονσολών για βιντεοπαιχνίδια, ενώ το 17,6% δεν θέτει καν κανόνες.

Οι γονείς εκτιμούν ότι εάν υπήρχαν περισσότερες ώρες γυμναστικής στο σχολείο, εάν τα παιδιά είχαν λιγότερο διάβασμα στο σπίτι και εάν υπήρχαν περισσότεροι χώροι άθλησης ή για παιχνίδι στις γειτονιές, θα βοηθούσε στο να αυξηθεί η σωματική τους δραστηριότητα.

«Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώνουν ως υγιή άτομα που θα ζήσουν περισσότερο και πιο ποιοτικά, και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία σημείωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν επιμέρους δράσεις του εθνικού προγράμματος κατά της παχυσαρκίας και οι οποίες σχεδιάστηκαν και με βάση τα ευρήματα της έρευνας. «Το να ακούμε τις φωνές των παιδιών, των οικογενειών και των φροντιστών και να τις συμπεριλαμβάνουμε στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων παραμένει βασική προτεραιότητα για τη συνεργασία μεταξύ της UNICEF και του υπουργείου Υγείας», δήλωσε από την πλευρά του ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, δρ Ghassan Khalil.

Οι αριθμοί

1 στα 10 παιδιά καταναλώνει πρωινό μία φορά την εβδομάδα ή καθόλου.

15% των γονέων παραγγέλνουν φαγητό (πίτσα, σουβλάκια κ.λπ.) περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα.

1 στα 3 παιδιά έχει καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.

2,4 ώρες την ημέρα αφιερώνουν κατά μέσον όρο τα παιδιά μπροστά σε οθόνες.

17,6% των γονέων δεν θέτουν κανόνες στη χρήση κινητών, τάμπλετ, υπολογιστών ή κονσολών για βιντεοπαιχνίδια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT