Athens Democracy Forum: «Να ξανακερδίσουμε την τέχνη του διαλόγου»

Athens Democracy Forum: «Να ξανακερδίσουμε την τέχνη του διαλόγου»

Το Athens Democracy Forum αναζητεί την αλήθεια στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των fake news και της συνωμοσιολογίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια χρονιά κατά την οποία στήνονται κάλπες σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη, δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για μια «στιγμή της αλήθειας». Αυτή την πολιτική βεντάλια των προκλήσεων για τη δημοκρατία επιχειρεί να ανοίξει το Athens Democracy Forum, που ξεκίνησε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας με βασική επιδίωξη να τεθούν επί τάπητος λύσεις και νέες πρακτικές. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αλήθεια δοκιμάζεται στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των fake news και της συνωμοσιολογίας, με την εμπιστοσύνη στους θεσμούς να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολίτες, καινοτόμοι ηγέτες και ομάδες με διαφορετικές αφετηρίες αναζητούν τρόπους να ανανεώσουν τη δημοκρατία.

Αυτή είναι και η βασική πρόθεση του φόρουμ, όπως υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αχιλλέας Τσάλτας, πρόεδρος του Democracy & Culture Foundation: «Πρέπει να ξανακερδίσουμε την τέχνη του διαλόγου – με έμφαση στο να ακούμε τον άλλον». Ο κ. Τσάλτας έκανε μια σύντομη αναφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, επισημαίνοντας την απώλεια της πυξίδας και του ανθρωπισμού μας σε διεθνές επίπεδο.

Τόνισε ότι το 2024 είναι μια «στιγμή της αλήθειας», με το συνέδριο να στοχεύει σε αυτήν ακριβώς τη διερεύνηση μέσα από ποικίλες απόψεις. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί ένας επαναστοχασμός στα θεμελιώδη, κάτι που επιχειρήθηκε με τη συζήτηση σε μορφή ντιμπέιτ ανάμεσα στις φιλοσοφικές ιδέες του Αριστοτέλη και του Κομφούκιου (μεταξύ του Τζέφρι Σακς από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και του Χένρι Χουιγιάο, πρόεδρο του Οργανισμού Center for China and Globalization). «Οφείλουμε το μέλλον στη νέα γενιά, εξ ου και έχουμε μια σειρά από εφήβους που παρακολουθούν και συμμετέχουν στο φόρουμ μας», συμπλήρωσε ο κ. Τσάλτας, ενώ νωρίτερα τις προτάσεις τους για τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις θα επιτύχουν πιο ενεργή εμπλοκή των νέων στα κοινά κατέθεσαν τέσσερις νέοι από διαφορετικές χώρες προς τέσσερις βουλευτές. «Οταν μιλάμε για συμμετοχή των νέων στην πολιτική δεν αναφερόμαστε μόνο στα εκλογικά δικαιώματα. Πρόκειται για την ενεργή, καθημερινή συμμετοχή τους στα κοινά και τη διαμόρφωση της καθημερινότητας, την πραγματική εκπροσώπηση, την επιρροή και αλληλεπίδρασή τους με τους πολιτικούς» τόνισε η Αγγελίνα Κυρούση, μαθήτρια από την Ελλάδα. «Πολλοί νέοι νιώθουν πως οι κυβερνήσεις τους είναι αποσυνδεδεμένες από την καθημερινότητα και πως οι πολίτες είναι ανήμποροι να επηρεάσουν τις αποφάσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουλουρίδης.

Βασική επιδίωξη του συνεδρίου, το οποίο ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Οκτωβρίου, είναι να τεθούν επί τάπητος λύσεις και νέες πρακτικές.

Η βουλευτής της Ν.Δ. Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ούσα το νεότερο μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, τόνισε πως ταυτίζεται με τους νέους. Ο Ντίκσον Αντομάκο Κίσι, βουλευτής από την Γκάνα έβαλε στην εξίσωση τα social media στη διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης, ενώ ο Νέιθαν Κούπερ από το Νομοθετικό Συμβούλιο της Αλμπέρτα τόνισε πως η μεγάλη πρόκληση είναι ο τρόπος με τον οποίο τα σχολεία προετοιμάζουν τα παιδιά για ενεργή εμπλοκή στην πολιτική ως πολίτες.

Κοινοί προβληματισμοί

Μιλώντας στην «Κ», ο Σάιμον Χάρτσμαν από το Ντίσελντορφ, πολιτικός σύμβουλος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας, που λαμβάνει μέρος στο συνέδριο, τόνισε ότι «είναι σημαντικό το ότι δημοκράτες από όλο τον κόσμο μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς, ειδικά σε μια χρονική περίοδο που εξελίσσεται μία επέκταση του αυταρχισμού». Στο πλαίσιο του 12ου Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα από 1 έως 3 Οκτωβρίου από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times, θα απονεμηθούν βραβεία όπως το Kofi Annan NextGen και το δημοκρατικό βραβείο της πόλης της Αθήνας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT