«Ξεκλειδώνοντας» τη Σταδίου: Στο εργοτάξιο της νέας «Στοάς»

«Ξεκλειδώνοντας» τη Σταδίου: Στο εργοτάξιο της νέας «Στοάς»

Η μετατροπή της Στοάς Αρσακείου σε γαστρονομικό προορισμό αφυπνίζει εμπορικά το κέντρο

ξεκλειδώνοντας-τη-σταδίου-στο-εργο-563250865

«Θέλουμε να ενώσουμε το Σύνταγμα με την Ομόνοια», λέει σε ένα σημείο της συζήτησής μας ο Πάνος Τριανταφυλλόπουλος, αποκαλύπτοντας το μέτρο των φιλοδοξιών του για τη «Στοά», το νέο πολυαναμενόμενο γαστρονομικό προορισμό του κέντρου της Αθήνας, που διαμορφώνεται σε μεγάλο μέρος του συγκροτήματος του Αρσακείου Μεγάρου, την ιστορική έδρα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

«Θέλαμε ένα σημείο πώλησης ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και ένα σημείο συνάντησης για όλους», λέει ο ιθύνων νους του πρότζεκτ Πάνος Τριανταφυλλόπουλος.

Εκτός από την επιχειρηματική στόχευση, βασικός πρωταγωνιστής της επένδυσης (αρχιτεκτονική μελέτη: Betaplan), ύψους 15 εκατ. ευρώ, είναι η ίδια η πόλη. Η Στοά Αρσακείου, η εμπορική επέκταση του αρχικού κτιρίου με την αρχιτεκτονική υπογραφή και την αισθητική σφραγίδα του Ερνέστου Τσίλλερ και με προνομιακά μέτωπα προς τις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην καρδιά της Αθήνας, που όμως δεν περνάει τις καλύτερές της ημέρες. Η απαξίωση της Σταδίου και του εμπορικού της χαρακτήρα έχει παρασύρει την ευρύτερη περιοχή σε ένα καθοδικό σπιράλ, το οποίο μια σειρά σοβαρών επενδυτικών σχεδίων φιλοδοξεί να ανατρέψει. Η «Στοά», όπως και η μετατροπή του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα ακριβώς απέναντι, βρίσκεται στην κορυφή αυτής της ευοίωνης λίστας επιχειρηματικών σχεδίων, που υπόσχονται δυναμική επανεκκίνηση του αθηναϊκού κέντρου.

«Ξεκλειδώνοντας» τη Σταδίου: Στο εργοτάξιο της νέας «Στοάς»-1
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της όψης της Στοάς Αρσακείου επί της οδού Πανεπιστημίου. Τα καταστήματα που «βλέπουν» στον δρόμο θα στεγάσουν νέους γαστρονομικούς προορισμούς.

Πρώην τραπεζικό στέλεχος με καταγωγή από αγροτική οικογένεια, ο διευθύνων σύμβουλος της «Legendary Food» που διαχειρίζεται το πρότζεκτ, συνέλαβε την ιδέα ενός χώρου που θα αναδεικνύει την κατακερματισμένη, ανά την Ελλάδα, παραγωγή τοπικών προϊόντων με μεγάλη διατροφική και γευστική υπεραξία κάτω από μια ενιαία στέγη. Αν και σε αρχικό στάδιο έπεσαν στο τραπέζι πολλά και διαφορετικά σενάρια σε σχέση με την οριστική ταυτότητα του υβριδικού αυτού πολυχώρου, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και οι συνεργάτες του κατέληξαν σε κάτι αρκετά διαφορετικό από μια απλή, στεγασμένη αγορά φαγητού (food market). Ο γαστρονομικός χαρακτήρας της «Στοάς» δεν αμφισβητείται, αλλά προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα ελληνικά χαρακτηριστικά, υπό την έννοια ότι τοπικοί παραγωγοί από λιγότερο ή περισσότερο απομακρυσμένα μέρη της χώρας δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οικονομικά μια αυτόνομη παρουσία στη νέα εποχή της Στοάς Αρσακείου. Αυτό θα γίνει μέσα από το υπό διαμόρφωση μεγαλύτερο κατάστημα στην Αθήνα διάθεσης και ανάδειξης ελληνικών προϊόντων από μικρούς και μεσαίους Ελληνες παραγωγούς, με την επωνυμία «Στοά Agora». Το κατάστημα θα υποστηρίζει τόσο τη δυνατότητα αγοράς όσο και την επί τόπου δοκιμή εκατοντάδων προϊόντων σε ειδικά σημεία με κοινόχρηστα τραπεζοκαθίσματα και πάγκους στο πνεύμα του street food. Περιμετρικά της στοάς και με πρόσοψη στις οδούς Αρσάκη και Πανεπιστημίου θα διαμορφωθούν δέκα εστιατόρια διαφορετικής κλίμακας, κουζίνας και γαστρονομικής απεύθυνσης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία καφέ, ζαχαροπλαστείου, κάβας, ανθοπωλείου, βιβλιοπωλείου και μιας σειράς άλλων μικρών καταστημάτων που θα ενισχύσουν την ιδέα ενός αστικού πολυχώρου, ικανού να προσελκύει κόσμο από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ.

Αλλά δεν τελειώσαμε: επί της οδού Σταδίου θα στεγαστούν εμπορικά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης (ανάμεσά τους και το κατάστημα-ναυαρχίδα της Lacoste), ενώ εδώ διαμορφώνεται και η είσοδος για το «Europa Experience», το πρώτο μουσείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, μια διαδραστική, τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμα έκτασης 1.000 τ.μ. που θα «εκπαιδεύει» με βιωματικό τρόπο τους επισκέπτες στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα. Συμφωνία έχει υπάρξει και με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» για την πλήρη αναμόρφωση της εισόδου του από την οδό Πεσμαζόγλου.

«Ξεκλειδώνοντας» τη Σταδίου: Στο εργοτάξιο της νέας «Στοάς»-2
Κατά μήκος της στοάς θα υπάρχουν πάγκοι και κοινόχρηστα τραπεζοκαθίσματα για όσους θέλουν να τσιμπήσουν κάτι από το κεντρικό παντοπωλείο ή μικρότερα σημεία πώλησης.

«Δεν θέλαμε να κάνουμε ένα τεράστιο φαγάδικο», συνοψίζει την κεντρική ιδέα του πρότζεκτ ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. «Θέλαμε κάτι περισσότερο από αυτό. Θέλαμε ένα σημείο πώλησης ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, το μεγαλύτερο στην Αθήνα, γι’ αυτό φτιάχνουμε ένα μπακάλικο 1.200 τ.μ. και θέλαμε στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης να δημιουργήσουμε ένα σημείο συνάντησης για όλους: γι’ αυτόν που θέλει να πιει έναν καφέ, να ψωνίσει, να τσιμπήσει κάτι, να έχει ένα κανονικό γεύμα σε ένα ψηλοτάβανο εστιατόριο, να κάνει ένα μάθημα μαγειρικής ή γευσιγνωσίας, να πιει ένα ποτήρι κρασί μετά το θέατρο ή απλά να χαζέψει». Του επισημαίνω τα προβλήματα ασφαλείας στις γειτονικές πλατείες Δικαιοσύνης και Κλαυθμώνος με τοξικοεξαρτημένους, αλλά ο Πάνος Τριανταφυλλόπουλος εμφανίζεται σίγουρος ότι από τη στιγμή που αρχίσουν να λειτουργούν τα πρώτα από τα 22 συνολικά καταστήματα της «νέας» στοάς, με κόσμο να πηγαινοέρχεται διαρκώς ή να «τσιμπολογάει» στα παγκάκια της γειτονικής πλατείας, το φως θα επιστρέψει και στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου για τα καλά. «Είμαστε αυτοί που φιλοδοξούμε να “ξεκλειδώσουμε” τη Σταδίου», λέει με την αισιοδοξία των δεδομένων που έχει σήμερα στα χέρια του: το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων έχει εκμισθωθεί, οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, το «μέτωπο» της Σταδίου θα ανοίξει την άνοιξη του 2025 για να ακολουθήσει το σύνολο του συγκροτήματος μέσα στο καλοκαίρι. Οσο για τους ξένους επισκέπτες, «αν πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Ελληνες θα έρθουν και οι ξένοι», συμπληρώνει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT