Στέλεχος ΠΟΥ: Ελέγξτε την εξάρτηση από τα smartphones όπως αυτήν του καπνίσματος

Στέλεχος ΠΟΥ: Ελέγξτε την εξάρτηση από τα smartphones όπως αυτήν του καπνίσματος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κρατικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τη χρήση ψηφιακών συσκευών όπως τα smartphones με τρόπο παρόμοιο με τα προϊόντα καπνού, ώστε να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αρνητικό αντίκτυπο των social media στην ψυχική υγεία των νέων, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη.

Με όλο και μεγαλύτερες ενδείξεις ότι η προβληματική συμπεριφορά των παιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη, τα κράτη θα πρέπει να εμπνέονται από άλλους τομείς της δημόσιας υγείας όπου η νομοθεσία έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβών συνηθειών – όπως οι νόμοι για τον καπνό, είπε η Νατάσα Ατσοπάρντι-Μούσκατ στο Politico.

Μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ορίων ηλικίας, των ελεγχόμενων τιμών και ακόμη και των απαγορευμένων ζωνών λειτούργησαν για τη ρύθμιση του καπνού. Επομένως θα μπορούσαν να ληφθούν ως παράδειγμα για τον περιορισμό της βλαβερής χρήσης φορητών συσκευών όπως τα smartphones, είπε η δρ Ατσοπάρντι-Μούσκατ, διευθύντρια κρατικών πολιτικών και συστημάτων υγείας της χώρας στον ΠΟΥ Ευρώπης, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας, στην Αυστρία.

Απαγορεύσεις

«Ισως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι κατάλληλο να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μέρη όπου ορισμένες ψηφιακές συσκευές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται», όπως ακριβώς έχουμε απαγορεύσει το κάπνισμα σε ορισμένες περιοχές, είπε.

Ενα άλλο βασικό στοιχείο είναι η διασφάλιση ότι τα παιδιά και οι έφηβοι –ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή την κοινωνική τους θέση– είναι «εγγράμματα, εξοπλισμένα και ενδυναμωμένα», πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει να τους εξοπλίσουμε με τις κατάλληλες γνώσεις, «ώστε να κυβερνούν τον ψηφιακό κόσμο και να μην επιτρέπουν στον ψηφιακό κόσμο να τους κυβερνά».

Μια μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η προβληματική και «η συμπεριφορά εθισμού» στα παιχνίδια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη.

Διεθνής έρευνα ΠΟΥ

Η έρευνα, η οποία εξέτασε σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11 έως 15 ετών σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους 10 αγωνίζεται να ελέγξει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αντιμετωπίζει αρνητικές συνέπειες. Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα από τα αγόρια, με 13% έναντι 9%.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 12% των εφήβων διατρέχουν κίνδυνο προβληματικού παιχνιδιού, με τα αγόρια να παρουσιάζουν σημάδια προβληματικού παιχνιδιού υπερδιπλάσιες φορές από τα κορίτσια.

«Οπως με οτιδήποτε άλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία καλά και αποτελεσματικά», δήλωσε η δρ Ατσοπάρντι-Μούσκατ. «Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί έχουμε μια μερίδα του πληθυσμού που αναφέρει προβληματική χρήση και γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί τελικά να επηρεάσει τα εκπαιδευτικά τους αποτελέσματα, την ψυχική τους υγεία και ευημερία, την παραγωγικότητά τους στο εργατικό δυναμικό κ.λπ.».

Η σύνδεση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας, ειδικά μεταξύ των εφήβων, συγκεντρώνει περισσότερη προσοχή. Το καλοκαίρι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε μια «πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία των νέων».

Ο απολογισμός των αποδεικτικών στοιχείων είναι απαραίτητος, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ, είπε η δρ Ατσοπάρντι-Μούσκατ.

«Τα στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν συστηματικά και μετά πρέπει να δούμε τι είναι πιθανό να λειτουργήσει και ποια είναι η προσέγγιση που θέλουμε να ακολουθήσουμε», είπε. «Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη λήψη μέτρων και αποφάσεων».

Πηγή: Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT