Εδεσσα: Κάθειρξη πέντε ετών σε πρώην δήμαρχο για απιστία

Εδεσσα: Κάθειρξη πέντε ετών σε πρώην δήμαρχο για απιστία

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην δήμαρχος και η τότε προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας δεν προέβησαν σε έλεγχο των πράξεων του ταμία-δημοτικού υπαλλήλου που είχαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα 4 εκατ. ευρώ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθειρξη πέντε ετών καταδικάστηκαν πρώην δήμαρχος Εδεσσας και η τότε προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, καθώς κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ένοχοι για απιστία. Η πράξη που τους αποδίδεται συνδεόταν με έλλειμμα άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του δήμου, κατά το διάστημα 2001 έως 2010.

Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι εν όψει της δευτεροβάθμιας δίκης. Αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής.

Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί για την ίδια υπόθεση τον Νοέμβριο του 2021, ελλείψει δόλου, όπως είχε κρίνει τότε το Δικαστήριο. Ωστόσο, ασκήθηκε έφεση από τον Αρειο Πάγο κατά της αθωωτικής απόφασης, διότι δεν υπήρχε επαρκής αιτιολόγηση στο σκεπτικό της απόφασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και να δικαστεί από μηδενική βάση και με νέα σύνθεση.

Εκτός από τους δύο που καταδικάστηκαν, σε δίκη είχε παραπεμφθεί και ο ταμίας του δήμου, ο οποίος στο μεταξύ έχει αποβιώσει

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο τότε δήμαρχος και η προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών δεν προέβησαν στις ενέργειες που όφειλαν για τον έλεγχο των διαχειριστικών πράξεων που εκτελούσε ο ταμίας – δημοτικός υπάλληλος, δεν έλεγχαν το χρηματικό υπόλοιπο της ετήσιας διαχείρισης και υπήρχε αταξία σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς εσόδων και εξόδων.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή τους, επειδή δεν διαπίστωσε ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με δόλο. Στην αγόρευσή του είπε ότι «πρέπει να προκύπτει ιδιοτελές κίνητρο ότι ωφέλησαν συγκεκριμένα πρόσωπα, για παράδειγμα προμηθευτές του δήμου, αλλά εδώ δεν εισφέρθηκαν τέτοια στοιχεία». Οι δικαστές όμως τους έκριναν ένοχους.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την πράξη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο δήμος από το 2002 είχε προσλάβει ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι ουδέποτε έκαναν λόγο για πραγματικό έλλειμμα και ζημιά στα οικονομικά του δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT