Εμπλοκή στη συναυλία για τα Τέμπη – Εξώδικα και αντεγκλήσεις από τους συγγενείς των θυμάτων

Εμπλοκή στη συναυλία για τα Τέμπη – Εξώδικα και αντεγκλήσεις από τους συγγενείς των θυμάτων

Η σύγκρουση ξεκίνησε με αφορμή το εισιτήριο της συναυλίας. Τι λένε οι συγγενείς που αντιδρούν. Η πλευρά του Συλλόγου Τέμπη 2023. Πώς τοποθετούνται οι καλλιτέχνες που έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκεται η μεγάλη συναυλία για τα Τέμπη στη μνήμη των θυμάτων που διοργανώνει ο Σύλλογος Τέμπη 2023, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τον επικείμενο δικαστικό αγώνα. Η συναυλία έχει ανακοινωθεί για τις 11 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο. 

Η σύγκρουση μεταξύ των συγγενών των θυμάτων προκλήθηκε από το γεγονός ότι για να παρακολουθήσει κανείς τη συναυλία θα πρέπει να καταβάλει αντίτιμο 15 ευρώ για το εισιτήριο, στο οποίο αντιτίθεται ο Νίκος Πλακιάς, ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών και θείος ενός επίσης κοριτσιού που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση των τρένων στις 29 Φεβρουαρίου 2023, καθώς και άλλοι συγγενείς θυμάτων. 

Ο Νίκος Πλακιάς επισημαίνει επίσης ότι ο Σύλλογος Τέμπη 2023 εκπροσωπεί μερικές μόνο από τις οικογένειες των θυμάτων και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να διοργανώνει συναυλία στο όνομα όλων, ωστόσο δεν θα είχε αντίρρηση στην πραγματοποίησή της, αν δεν υπήρχε το εισιτήριο. 

Η απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού

Η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023, Μαρία Καρυστιανού, απαντώντας στις αντιδράσεις, την Τρίτη με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισήμαινε πως το εισιτήριο αποφασίστηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που απαιτούνται μετά την απόφαση συγγενών των θυμάτων να απευθυνθούν σε δικαστήρια του εξωτερικού.

«Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας», έγραψε, προσθέτοντας ότι «αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία και να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς δεν συμμετέχει, όπως και οι οικογένειες που ακολουθούν τη νομική γραμμή την οποία θέλει και ο κ. Πλακιάς, αλλά δεν το κάναμε μόνο γι’ αυτό. Το κάναμε γιατί θέλαμε εκείνη τη μέρα όλοι να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη τη μέρα θέλαμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι ψηλά. Μία μέρα αγάπης, σύμπνοιας και ομαδικότητας και συλλογικότητας. Είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο».

Εμπλοκή στη συναυλία για τα Τέμπη – Εξώδικα και αντεγκλήσεις από τους συγγενείς των θυμάτων-1

Η προσφυγή στο ΚΣΝΜ

Το πρωί της Τετάρτης ο δικηγόρος του Νίκου Πλακιά, Λεωνίδας Κούμπουρας, κατέθεσε αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού να μη δοθεί άδεια διεξαγωγής της συναυλίας, ωστόσο επισήμανε ότι ο εντολέας του δεν έχει καμία αντίρρηση να πραγματοποιηθεί η συναυλία, αρκεί να γίνει χωρίς εισιτήριο.

Με δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, o δικηγόρος του Νίκου Πλακιά εξήγησε ότι το αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού (και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων που θα κληθεί να λάβει την απόφαση) είναι «να μεταρρυθμιστεί η άδεια διεξαγωγής της συναυλίας» και αυτή να γίνει «χωρίς αντίτιμο. Οπως οι καλλιτέχνες θέλουν να συνεισφέρουν αφιλοκερδώς, έτσι και οι θεατές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς για να τιμήσουν τη μνήμη των παιδιών».

Μάλιστα απέδωσε στην πρόεδρο του Συλλόγου Τέμπη 2023, Μαρία Καρυστιανού «κρυμμένους σκοπούς τους οποίους αναγκάζεται η κ. Καρυστιανού να αποκαλύψει κατόπιν παρέμβασης του κ. Πλακιά. Αναγκάστηκε ο κ. Πλακιάς να κάνει μια παρέμβαση και στη συνέχεια διευκρίνισε η κ. Καρυστιανού». 

Δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στο αντίτιμο της συναυλίας έχουν κάνει κι άλλοι γονείς θυμάτων του δυστυχήματος. 

Εξώδικο από Καρυστιανού

Τις δηλώσεις της πλευρά Πλακιά ακολούθησε ένα εξώδικο της Μαρίας Καρυστιανού προς τον Νίκο Πλακιά, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανάρτησή του, ο Νίκος Πλακιάς γράφει:

«Ευχαριστώ Μαρία Καρυστιανού. Η Μανα των Τεμπων έστειλε εξώδικα στην οικογένεια που έχασε τρία παιδιά. Ντρέπομαι. Πώς θα βρεθείς με τη Σοφία και τη Μάρθα στα δικαστήρια; Πώς θα τις αντικρίσεις;»

Η λύση στο ΚΣΝΜ

Τη λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει προκύψει θα δώσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ), που θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Τι λένε οι καλλιτέχνες

Στη συναυλία έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν η Τάνια Τσανακλίδου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Φοίβος Δεληβοριάς και το συγκρότημα Κοινοί Θνητοί, όλοι αφιλοκερδώς.

Οι τέσσερις τραγουδιστές, με δηλώσεις τους, δηλώνουν συμπαράσταση και πλήρη κατανόηση σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων, ακόμη και σε αυτές που διαφωνούν με τη διεξαγωγή της συναυλίας με αντίτιμο. Ωστόσο, αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν και θα τραγουδήσουν για τα παιδιά που χάθηκαν, με κοινό σημείο στις δηλώσεις τους ότι το ζήτημα των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί και τα θύματα πρέπει να δικαιωθούν. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT