Ιδιωτικό έργο από γιατρούς του ΕΣΥ: Διευρύνεται η «δεξαμενή»

Ιδιωτικό έργο από γιατρούς του ΕΣΥ: Διευρύνεται η «δεξαμενή»

Μπορούν πλέον να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ειδικευόμενοι και επικουρικοί, καθώς και γιατροί του ΕΚΑΒ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός του τακτικού ωραρίου τους έχουν από προχθές και για 20 ημέρες οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ, καθώς και οι γιατροί του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ιδιωτικό έργο και οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, για τους οποίους το σχετικό χρονικό «παράθυρο» έπεσε μέσα στο καλοκαίρι (19 Ιουλίου με 9 Αυγούστου). Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν υποβληθεί 1.546 σχετικές αιτήσεις από τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ, πολλές εκ των οποίων παραμένουν εκκρεμείς. Για όσους ξεκινήσουν τώρα τις διαδικασίες, όπως και για όσους έχουν ήδη λάβει έγκριση από τη διαδικασία του καλοκαιριού, η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου –την οποία χορηγούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων και οι οικείες υγειονομικές περιφέρειες– θα είναι σε ισχύ έως το τέλος του 2024 και δύναται να ανανεώνεται κάθε δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου και Μαΐου και αφορά το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, αντιστοίχως. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μετακίνησης των ειδικευόμενων σε άλλο νοσοκομείο/φορέα, η άδεια για ιδιωτικό έργο παύει αυτοδικαίως να ισχύει. Ο ειδικευόμενος δύναται να υποβάλει νέα αίτηση στη διοίκηση του φορέα στον οποίο τοποθετήθηκε, χωρίς να είναι αναγκαία η τήρηση των χρονικών περιορισμών.

Αυτό ορίζει η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η οποία συγκαταλέγει τους ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ στους γιατρούς που μπορούν, εφόσον το επιθυμούν και υπό προϋποθέσεις, να ασκήσουν ιδιωτικό έργο. Και η νέα υπουργική απόφαση θέτει ως προϋπόθεση η ιδιωτική «πελατεία» των γιατρών να μην είναι ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία της μονάδας υγείας (νοσοκομείο, κέντρο υγείας) στην οποία εργάζονται ή ασθενείς που βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. Το ιδιωτικό τους έργο δεν θα πρέπει να οδηγεί σε διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του προγράμματος εφημεριών, της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου, του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων, των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων, των ΥΠΕ (εάν πρόκειται για γιατρούς κέντρων υγείας) και του ΕΚΑΒ (εάν πρόκειται για γιατρούς του ΕΚΑΒ) θα πρέπει να συγκρίνουν την παραγωγικότητα των γιατρών με βάση το εξάμηνο που προηγήθηκε της υποβολής των αιτήσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT