Φωτιά στην Κορινθία: Αντιδήμαρχος, ύποπτος εμπρησμού

Φωτιά στην Κορινθία: Αντιδήμαρχος, ύποπτος εμπρησμού

Του επεβλήθη πρόστιμο για θερμές εργασίες σε μελίσσια στις 29 Σεπτεμβρίου, παρά τον υψηλό δείκτη επικινδυνότητας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάπνισμα μελισσιών κοντά στο σημείο έναρξης της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Ροζενά Κορινθίας επιβλήθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής σε αντιδήμαρχο της περιοχής, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Από την έρευνα του ανακριτικού κλιμακίου προέκυψε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε θερμές εργασίες, παρά τον υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, κοντά στο χωράφι όπου εντοπίστηκε η αρχική εστία και σε χρονική εγγύτητα με την εκδήλωση της φωτιάς.

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ευρωστίνης φέρεται να ενημέρωσε ο ίδιος την Πυροσβεστική για την έναρξη της πυρκαγιάς, χωρίς όμως να αναφέρει στην αρχική κατάθεσή του κάτι σχετικό με το κάπνισμα των μελισσιών.

Τελικά, φέρεται να παραδέχτηκε ότι προέβη σε θερμές εργασίες, σε απόσταση 200-250 μέτρων από το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς, αφού προηγουμένως άλλος κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας το δήλωσε στις ανακριτικές αρχές. Φέρεται να καθάρισε το καπνιστήρι που χρησιμοποίησε και να το πήρε σπίτι του.

Πέρα από την επιβολή του διοικητικού προστίμου, ερευνάται ως ύποπτος για εμπρησμό εξ αμελείας που οδήγησε στον θάνατο δύο κατοίκων και στην καταστροφή άνω των 60.000 στρεμμάτων. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγει στοιχεία για να τα διαβιβάσει προς τις αρμόδιες αρχές.

Χθες, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξή της, η φωτιά στην Κορινθία ήταν πλέον σε ύφεση. Στο σημείο επιχειρούσαν 570 πυροσβέστες με 28 ομάδες δασοκομάντος και 160 οχήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιάς, η φωτιά στην Κορινθία επηρέασε περίπου 65.000 στρέμματα.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η Πυροσβεστική είχε επιβάλει αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιών εξ αμελείας κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών. Στις 7 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη πολίτης που κάπνιζε τα μελίσσια του και προκάλεσε πυρκαγιά στο Κορωπί, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 2.700 ευρώ.

Αντίστοιχα, πρόστιμο 1.400 ευρώ είχε κληθεί να πληρώσει στις 6 Σεπτεμβρίου άλλος πολίτης που προκάλεσε πυρκαγιά ενώ πραγματοποιούσε θερμές εργασίες στο Βοιωτία. Την ίδια ημέρα, η Πυροσβεστική επέβαλε πρόστιμο 2.250 ευρώ σε κάτοικο που έκαιγε ξερά χόρτα εντός αγροκτήματος στην Ηλεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT