Δριμεία κριτική προς τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την κατάσταση του ΕΣΥ, ασκούν οι εκπρόσωποι των γιατρών της χώρας μας. Κατά την πρόσφατη ολομέλεια των προέδρων των ιατρικών συλλόγων και του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι γιατροί, αφού έκαναν μια αποτίμηση της κατάστασης του ΕΣΥ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή «είναι προβληματική με αμφίβολη έως αρνητική προοπτική, καθώς οι πρόσφατες ρυθμίσεις ούτε ικανές να μεταρρυθμίσουν το σύστημα είναι ούτε να το ενισχύσουν στον αναγκαίο βαθμό. Είναι δε πολύ πιθανό να αποτελέσουν προθάλαμο εξόδου επιπλέον ιατρών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα».
Συνεχίζοντας την πολεμική που εκδηλώθηκε με ένταση το καλοκαίρι με την απόπειρα του υπουργείου Υγείας να επιτάξει ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν κενά νοσοκομείων, η ολομέλεια των ιατρικών συλλόγων επανήλθε στους τότε χειρισμούς του υπουργείου και στη «σθεναρή αντίδραση του ΠΙΣ και των ιατρικών συλλόγων» και η οποία, όπως αναφέρουν, ανάγκασε το υπουργείο σε μερική αναδίπλωση.
Σύμφωνα με τους προέδρους του ιατρικών συλλόγων και τον ΠΙΣ, και αυτές οι ρυθμίσεις πάσχουν. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, από το επίδομα αγόνου εξαιρούνται ειδικευόμενοι και επικουρικοί, ενώ το ποσό των 300 ευρώ (μεικτό μηνιαίο επίδομα αγόνου) είναι μικρότερο από αυτό που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί. «Σε αυτό το περιβάλλον, η θετική εξαγγελία περί αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών σε ποσοστό 22% ενδεχομένως να μη λειτουργήσει πλήρως, γεγονός που θα αξιολογηθεί από την εφαρμογή του μέτρου από 1/1/2025», επισημαίνουν, ενώ σε ό,τι αφορά τις επικείμενες προκηρύξεις θέσεων γιατρών του ΕΣΥ, σημειώνουν ότι αυτές θα γίνουν «χωρίς το προαπαιτούμενο του Χάρτη Υγείας και σε περιορισμένο αριθμό, αποτελώντας αντικίνητρο εκδήλωσης ενδιαφέροντος από νέους γιατρούς και διαιωνίζοντας προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνεχείς παραιτήσεις υπηρετούντων ιατρών και δη βαθμίδων επιμελητή Β και Α». Για τα απογευματινά χειρουργεία και τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, η ολομέλεια των συλλόγων εκτιμά πως προς το παρόν έχει μικρή ανταπόκριση από τους ενδιαφερομένους.
Τέλος, αναφέρουν ότι ο ΠΙΣ έχει υποβάλει από τον περασμένο Ιανουάριο υπόμνημα αιτημάτων στο υπουργείο για σειρά θεμάτων όπως το clawback, ο προσωπικός γιατρός, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των γιατρών κ.ά., όμως όπως υπογραμμίζουν, «δυστυχώς, η ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εκ των πραγμάτων συνάγεται ως αρνητική».