Μάζεμα ελιάς στην Κρήτη με «πτυχίο»

Πρόσκληση σε φοιτητές να εργαστούν στη συλλογή ελαιοκάρπου από ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ

4' 26" χρόνος ανάγνωσης

Επεξεργαζόταν για καιρό την πρόταση, το είχε δει να εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία. Η αδυναμία να βρεθεί και φέτος προσωπικό για την έγκαιρη συγκομιδή του ελαιοκάρπου –που μετά μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνει καλά– τον οδήγησε στο να το τολμήσει.

Ο ομότιμος καθηγητής Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκος Σταυρακάκης απευθύνει πρόσκληση σε φοιτητές και φοιτήτριες να εργαστούν στη συλλογή του ελαιοκάρπου για τους επόμενους τρεις μήνες, προκειμένου και «να γίνει η δουλειά όταν πρέπει και όπως πρέπει» αλλά και οι φοιτητές, οι οποίοι συχνά εργάζονται κυρίως στην εστίαση, να βγάλουν κάποια χρήματα.

Hδη περισσότερα από 40 άτομα έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να δουλέψουν στους ελαιώνες, οι μισοί από τους οποίους είναι φοιτητές. «Με ενθουσιάζει η ιδέα να δουλέψω στα λιόφυτα», έγραψε στο μήνυμά της προς τον καθηγητή μια φοιτήτρια από το Ρέθυμνο. Οι αιτήσεις από φοιτητές αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πολλαπλασιαστούν, καθώς πριν από μόλις δύο ημέρες ολοκληρώθηκε η εξεταστική περίοδος.

Σύσταση οργάνωσης

Παρά το ότι έχει πλέον αφυπηρετήσει από το πανεπιστήμιο, ο κ. Σταυρακάκης το απόγευμα παραδίδει μαθήματα μέσω Διαδικτύου για μεταπτυχιακά. Ωστόσο, πλέον έχει τον χρόνο να εκπληρώσει το όνειρο της ζωής του, να ζήσει στο χωριό του και να ασχοληθεί με τις ελιές του. Ο ίδιος και 32 ακόμα ελαιοκαλλιεργητές του Νομού Ρεθύμνης έχουν συστήσει την Οργάνωση βιολογικών Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica. Οι ελαιώνες όλων των συνεργατών της οργάνωσης μετρούν 60.000 δέντρα που απλώνονται σε 3.000 στρέμματα, από τον κεντρικό Μυλοπόταμο μέχρι τους ελαιώνες στα ανατολικά προάστια της πόλης του Ρεθύμνου, και ο κ. Σταυρακάκης τον Απρίλιο κατέλαβε τη θέση του προέδρου.

Η αδυναμία να βρεθεί προσωπικό οδήγησε τον Νίκο Σταυρακάκη να εφαρμόσει την ιδέα που είχε δει σε χώρες όπως η Ολλανδία – Περισσότερα από 40 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Φέτος η παραγωγή φαίνεται πολύ καλή τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Σκοπός μας είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας διεθνώς ανταγωνιστικού. Oμως, για να γίνει αυτό χρειάζεται ο καρπός να μαζευτεί στον σωστό χρόνο και από ανθρώπους που έχουν τη διάθεση αλλά και την ικανότητα να το κάνουν», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σταυρακάκης. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι εκδηλώνουν πρόθεση να εργαστούν καλούνται στη συνέχεια να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που αφορά, εκτός των άλλων, και την προηγούμενη εμπειρία τους αλλά και τη φυσική τους κατάσταση. Στη συνέχεια, οι ομάδες των συλλεκτών θα συσταθούν από επιτροπή που έχει συστήσει η οργάνωση των παραγωγών. Η συλλογή του ελαιοκάρπου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, με δύο διαλείμματα για ξεκούραση και κολατσιό, είναι δύσκολη δουλειά και οι άνθρωποι που θα δουλέψουν θα πρέπει «να μάθουν τα κόλπα».

Ο κ. Σταυρακάκης αποκαλύπτει ότι του τηλεφώνησαν και κάποια γραφεία προτείνοντας να φέρουν ξένους εργάτες γης, αλλά ο ίδιος θα προτιμούσε να δουλέψει η πρότασή του. «Συχνά οι ξένοι εργάτες ζητούν “μαύρα” χρήματα και εμείς θέλουμε να δώσουμε “άσπρα”», λέει γελώντας. Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει μεροκάματο στα 50 ευρώ, επιπλέον εργόσημο, καθώς και κάποια χρήματα για την κάλυψη του κόστους του φαγητού που δεν προσφέρεται. «Δεν θέλουμε να μπλεχτούμε στο θέμα της σίτισης. Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν ποσότητα ελαιολάδου σε τιμές χονδρικής για το σπίτι τους», εξηγεί ο πρόεδρος της Natura Cretica. «Αν το πείραμα επιτύχει, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια καλή ομάδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εργασίες στους ελαιώνες μας. Αλλά χρειάζεται να δούμε πώς θα πάει και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ σημαντικό ότι είμαστε ένας φορέας και όχι μεμονωμένοι παραγωγοί», καταλήγει ο κ. Σταυρακάκης. Πάντως, τόσο οι παραγωγοί, από τη μια, όσο και οι εργαζόμενοι, από την άλλη, προβλέπεται να μπορούν να «βαθμολογούν» ο ένας τον άλλο διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις τους στη γραμματεία της οργάνωσης.

Η φετινή παραγωγή

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρώπη είναι ότι, μετά μια δύσκολη τριετία, οι ποσότητες θα κυμανθούν σε κανονικά επίπεδα, με την Ελλάδα να φτάνει τις 250.000 τόνους (σε σχέση με 150.000 τόνους πέρυσι). Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα κρατούν την ανάσα τους για το επόμενο 40ήμερο. «Από τη μια χρειαζόμαστε κάποιες βροχές, αλλιώς οι ελιές δεν θα μπορέσουν να δώσουν πολύ λάδι, και από τη άλλη ξαφνικά κάηκαν τόσα ελαιόδεντρα στην Κορινθία. Από αλλού το περιμένεις και από αλλού σου ‘ρχεται», τονίζει ο παραγωγός και μεταποιητής ελαιολάδου από τη Μεσσηνία Παύλος Καπλάνης. «Τα δέντρα είναι φορτωμένα και οι ελιές είναι εντάξει, αλλά έχει σημασία η ποσότητα του ελαιολάδου που θα βγάλουμε ανά κιλό καρπού», εξηγεί.

Η ξηρασία επηρεάζει πολύ την περιεκτικότητα του καρπού σε ελαιόλαδο και στην Κρήτη. «Μια βδομάδα δεν πότισα κάποιες ελιές και ξεράθηκαν τα φύλλα τους. Υπολογίζω ότι έχασα 70-80 κιλά λάδι», λέει ο παραγωγός Βιτσέντζος Κορνάρος από το Λασίθι. «Αν δεν βρέξει το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οπως έλεγαν και οι παλιοί, “αν δεν βάλεις στη δεξαμενή λάδι, μη λες τίποτα”».

Εν αναμονή της νέας σοδειάς, όλοι μιλούν για πτώση των τιμών για τον παραγωγό και κατά συνέπεια και πτώση της τιμής στο ράφι, αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 5,50 έως και 7,00 ευρώ (τιμή παραγωγού). «Ξέραμε ότι οι περυσινές τιμές 9-9,50 ευρώ είναι κάτι που θα έχουμε να το διηγούμαστε. Αλλά αν η τιμή που θα δώσει η αγορά έχει ως πρώτο νούμερο το 4, πολλοί λένε ότι δεν θα μαζέψουν», συμπληρώνει ο κ. Καπλάνης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT