Εργαστηριακοί γιατροί: Ζητούν διαγραφή χρεών, εντείνουν τις κινητοποιήσεις

Εργαστηριακοί γιατροί: Ζητούν διαγραφή χρεών, εντείνουν τις κινητοποιήσεις

Την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών κέντρων, πολυϊατρείων και ιδιωτικών κλινικών που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη του ΙΣΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών κέντρων, πολυϊατρείων, ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπευτών, από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Με τον όρο clawback, εννοείται η επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το Δημόσιο, όπως προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. 

Οι εκπρόσωποι των γιατρών έκαναν λόγο για «καταστροφικές συνέπειες» από το clawback, οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης ιατρών, πολυϊατρείων, διαγνωστικών κέντρων και κλινικών. Η σύσκεψη έγινε σε συνεργασία με το Συντονιστικό Οργανο Φορέων ΠΦΥ και τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Υποστήριξαν ότι εάν δεν αποσυρθεί η αιφνιδιαστική απόφαση για την προείσπραξη του clawback του 2021 και του 2023, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους και να διατηρήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κατά τους ίδιους τα εργαστήρια, τα πολυϊατρεία, οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φυσικοθεραπευτήρια, οδηγούνται στη χρεοκοπία και ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και εξάντληση όλων των νομικών μέσων, για την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών.

Κατά τους ίδιους, υπάρχει ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης, ανάμεσα στους ιατρικούς συλλόγους και τον ΕΟΠΥΥ, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και κάλεσαν όλα τα μέλη τους να μπουν στη σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το clawback καθιστά αδύνατη την επιβίωση των ιατρών και των φορέων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας να καταργηθεί το δυσβάσταχτο αυτό μέτρο και να ενισχυθεί η υγεία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εργαστήρια, πολυϊατρεία, φυσικοθεραπευτήρια και κλινικές θα οδηγηθούν στο λουκέτο και θα έχουμε νέο κύμα ιατρών που θα καταφύγουν στο εξωτερικό αποδυναμώνοντας την περίθαλψη του Ελληνα ασθενή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT