Σύσταση για αντιγριπικό εμβολιασμό παιδιών έξι μηνών έως πέντε ετών

Σύσταση για αντιγριπικό εμβολιασμό παιδιών έξι μηνών έως πέντε ετών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης και των υγιών παιδιών ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών συστήνει φέτος, για πρώτη φορά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την εγκύκλιο για τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό, που σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς και το υπουργείο θα πρέπει να γίνει από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τα τέλη Νοεμβρίου.

Φέτος, όπως πέρυσι, κυκλοφορούν δύο είδη εμβολίων: τα συμβατικά τετραδύναμα εμβόλια τα οποία χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς και τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης, τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η χορήγηση των συμβατικών εμβολίων συνιστάται στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, στα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών (για πρώτη φορά φέτος), στα παιδιά άνω των πέντε ετών και τους ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων ή μυελού των οστών, δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα και σύνδρομο Down. Επίσης στις έγκυες, στις λεχωίδες και στις θηλάζουσες, στα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και τα παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια. Συνιστάται επίσης ο αντιγριπικός εμβολιασμός των παιδιών που φροντίζουν παιδιά μικρότερα των έξι μηνών ή άτομα με υποκείμενο νόσημα, των εργαζόμενων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, των κλειστών πληθυσμών (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές, νεοσύλλεκτοι κ.ά.), των αστέγων και των ατόμων που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό και των υγιών παιδιών λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή νοσηρότητά τους (30%-50% των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας νοσούν από γρίπη κάθε χρόνο) που έχει ως αποτέλεσμα τις πολλές απουσίες από τα σχολεία, την πίεση στο σύστημα υγείας –παιδιατρικά νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας–, την αυξημένη χρήση αντιβιοτικών που συμβάλλει στην αύξηση της μικροβιακής αντοχής και τον κίνδυνο επιπλοκών. Επίσης συνυπολόγισε στις αποφάσεις της το γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν πηγή μετάδοσης της γρίπης στο οικογενειακό περιβάλλον και την κοινότητα.

Για άλλη μια χρονιά το υπουργείο Υγείας επικεντρώνει στον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι θεωρείται επιβεβλημένο να είναι εμβολιασμένο το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ, ΜΕΝΝ και ΜΑΦ), καθώς και του προσωπικού των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των Ειδικών Μονάδων Ανοσοκατασταλμένων, των μονάδων μεταμοσχεύσεων, των αιματολογικών και ογκολογικών κλινικών και των ΤΕΠ.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως και οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν και μετά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT