Σαντορίνη: «Αθόρυβη» τροποποίηση των προστατευόμενων ζωνών

Σαντορίνη: «Αθόρυβη» τροποποίηση των προστατευόμενων ζωνών

Η ρύθμιση του υπ. Περιβάλλοντος συνοδεύεται από χάρτη ο οποίος ταυτίζεται με τη ζώνη προστασίας της Καλντέρας, με δύο εξαιρέσεις

Μια παράξενη ιστορία με επίκεντρο νομοθετική ρύθμιση καταγγέλλουν βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και ο δήμαρχος Σαντορίνης.

Οπως υποστηρίζουν, σε χάρτη που συνοδεύει ρύθμιση σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, «εξαφανίζονται» από τη ζώνη προστασίας της Καλντέρας δύο περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε παλιά λατομεία στο νησί. Οι ζώνες αυτές είναι αδόμητες στο προεδρικό διάταγμα προστασίας του νησιού και συνεπώς η αλλαγή του χάρτη ισοδυναμεί με μια έμμεση αθόρυβη προσπάθεια τροποποίησής του. Η επίμαχη ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, με θέμα «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», που δόθηκε σε διαβούλευση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή. Η ρύθμιση αφορά την ευρύτερη ζώνη της Καλντέρας, στην οποία:

• Αναστέλλεται έως το τέλος του 2025 (ή έως την έγκριση του νέου πολεοδομικού σχεδίου του νησιού, αν αυτό συμβεί νωρίτερα) η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή υδάτινων στοιχείων (σ.σ. κάτω από τον χαρακτηρισμό «υδάτινο στοιχείο», τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε άλλα νησιά δημιουργούνται παρανόμως πισίνες και τζακούζι).

• Για όλα τα κτίσματα στη ζώνη αυτή με χρήση τουρισμού – αναψυχής (λ.χ. ξενοδοχεία) ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ) θα πρέπει εντός διετίας να εκπονηθούν μελέτες στατικής επάρκειας από τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

• Εως το τέλος της χρονιάς (31.12.2024) η υπηρεσία δόμησης Θήρας θα πρέπει να ελέγξει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία.

Παρότι η ρύθμιση αναφέρεται σε «Ζώνη Ι», δεν παραπέμπει στο διάταγμα προστασίας του νησιού (1990, τροποποιήθηκε το 2012). Αντιθέτως συνοδεύεται από χάρτη ο οποίος δείχνει σε μεγάλο βαθμό να ταυτίζεται με τη ζώνη προστασίας της Καλντέρας στο προεδρικό διάταγμα, αλλά όχι απόλυτα.

«Τα όρια της “Ζώνης Ι” καθορίζονται από το διάταγμα του 1990. Περιλαμβάνουν την εκτός σχεδίου περιοχή της Καλντέρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί αδόμητη ζώνη. Επομένως, ούτως ή άλλως απαγορεύεται να χτίσεις εκεί, να επεκτείνεις κτίρια ή να κάνεις πισίνες», εξηγεί ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος. «Στον χάρτη του σχεδίου νόμου, όμως, βλέπουμε την οριογραμμή της ζώνης να περιορίζεται σε δύο σημεία. Ζητήσαμε διευκρινίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση. Παράλληλα διερευνούμε κατά πόσο έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες –προφανώς παράτυπα– για τα σημεία που ο χάρτης του σχεδίου νόμου προσπαθεί να εξαιρέσει από την απαγόρευση».

Στη Βουλή

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Μάρκος Καφούρος. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καφούρος, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκης ερωτάται για ποιο λόγο ο χάρτης του σχεδίου νόμου διαφοροποιείται από εκείνον του προεδρικού διατάγματος προστασίας του νησιού, σε τι αποσκοπεί η αναστολή δόμησης σε μια περιοχή όπου ήδη απαγορεύεται η δόμηση, αν έχουν κατατεθεί αιτήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτάσεις που «εξαιρέθηκαν» από τον χάρτη και, τέλος, αν υπάρχει πρόθεση στο υπό σύνταξη ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του νησιού να τροποποιηθεί η αδόμητη «Ζώνη Ι».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT