Η αναφορά του Α.Τ. Ομονοίας για τα «προσωπικά έγγραφα»

Η αναφορά του Α.Τ. Ομονοίας για τα «προσωπικά έγγραφα»

Η υπόθεση κρατουμένου πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, έχει μεταβιβαστεί στον Συνήγορο του Πολίτη

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγγραφο που περιήλθε στη διάθεση της «Κ» καταδεικνύει πως ο 38χρονος Καμράν Ασίκ, πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, είχε μαζί του «προσωπικά έγγραφα» όταν προσήλθε για πρώτη φορά αυτοβούλως στο Α.Τ. Ομονοίας, στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινάει ένα γαϊτανάκι μεταγωγών σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας.

Οπως έχει ξαναγράψει η «Κ», ο 38χρονος συνελήφθη ύστερα από μήνυση που είχε κατατεθεί εις βάρος του και μετέβη κατά σειρά στα Α.Τ. Ομονοίας, Πατησίων, Γαλατσίου και Κολωνού, το διάστημα 13 έως 17 Σεπτεμβρίου. Οπως υποστηρίζει η δικηγόρος της οικογένειας του θανόντος, η αρχική μήνυση «αφορούσε παρενόχληση» και όχι σωματική βία και για την κατηγορία αυτή ο 38χρονος προσήλθε στις Αρχές έχοντας μαζί του τα προσωπικά του αντικείμενα. Κρατήθηκε, όμως, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καθεστώς νόμιμης παραμονής του στη χώρα. «Δεν δικαιολογείται η κράτησή του εφόσον είχε μαζί του τα έγγραφά του», λέει η δικηγόρος. Ο ίδιος ήταν κάτοχος άδειας παραμονής από το 2019, ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2004 και είχε λευκό ποινικό μητρώο.

Η αναφορά του Α.Τ. Ομονοίας για τα «προσωπικά έγγραφα»-1

Συγκεκριμένα, το έγγραφο του Α.Τ. Ομόνοιας, το οποίο δημοσιεύει η «Κ», αναφέρει πως ο 38χρονος «έφερε τα κάτωθι τιμαλφή: ένα κινητό τηλέφωνο (μάρκας) REDMΙ, ένα κινητό τηλέφωνο (μάρκας) Samsung, είκοσι ευρώ, προσωπικά έγγραφα και κλειδιά». Η δικηγόρος σχολιάζει ότι ενώ τα κινητά περιγράφονται αναλυτικά κατά ποσότητα και είδος, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα προσωπικά έγγραφα. «Δεν μπορεί να αναγράφεται ότι είχε προσωπικά έγγραφα και να μην εξηγείται ποια», λέει. Συγγενείς και δικηγόρος εκφράζουν την άποψη ότι δεν θα μπορούσε να είχε φύγει από το σπίτι χωρίς την άδεια παραμονής κατά τη συνήθη πρακτική όλων των κατόχων νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής και πως, εφόσον είχε στα χέρια του «προσωπικά έγγραφα» και άρα μπορούσε να ταυτοποιηθεί, η κράτησή του υπήρξε παράνομη. 

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, κατά το διάστημα κράτησής του, ο 38χρονος δεν επικοινωνεί με κανέναν από τους συγγενείς, οι οποίοι τον αναζητούν, ούτε με την ίδια, που αμφότεροι θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής του, αν τυχόν είχε ξεχάσει ή χάσει την άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης αστυνομικής αυθαιρεσίας, η έρευνα της υπόθεσης μεταβιβάστηκε στον Συνήγορο του Πολίτη κατόπιν εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με στόχο να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση. 

Το διάστημα πριν το θάνατο

Αφότου αφήνεται ελεύθερος το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, ο 38χρονος συλλαμβάνεται ξανά τις πρώτες ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή ελάχιστες ώρες μετά. Σύμφωνα με το δελτίο συμβάντων της Αστυνομίας στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Καμράν Ασίκ προσέρχεται στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα «στις 12.30 π.μ. προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς του, μολονότι το ανωτέρω άτομο δεν έφερε πάνω του νομιμοποιητικά στοιχεία, ενώ συγχρόνως είχε κριθεί ύποπτος για κάποια έκνομη ενέργεια… Το άτομο έφερε τραύματα και εκδορές στο πρόσωπο, άγνωστης προελεύσεως, πιθανόν, έπειτα από συμπλοκή σε κάποιο περιστατικό με ξυλοδαρμό, με έτερα άτομα». Στην ανακοίνωση που δημοσίευσε μετά τον θάνατό του η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται επιπλέον ότι ο 38χρονος ήταν «εμφανώς χτυπημένος, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ».

Η αναφορά του Α.Τ. Ομονοίας για τα «προσωπικά έγγραφα»-2
Απόσπασμα από το Βιβλίο Αδικημάτων – Συμβάντων στις 18/9

Τα ερωτήματα που θέτει η δικηγόρος αφορούν την κατοχή των προσωπικών εγγραφών που είχε μαζί του κατά την πρώτη του επαφή με τις Αρχές στις 13 Σεπτεμβρίου και τα οποία φαίνεται να χάνονται. Επιπλέον, ερωτά πότε πρόλαβε να καταναλώσει ουσίες ή αλκοόλ που να δικαιολογούν την κατάσταση αμόκ εφόσον αφέθηκε ελεύθερος στις 11 το βράδυ στις 17/9 και περιήλθε ξανά στα χέρια των Αρχών μιάμιση ώρα μετά, σύμφωνα με το δελτίο συμβάντων της Αστυνομίας.

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων πρόκειται να γνωστοποιηθούν στον ιατροδικαστή υπηρεσίας που εξέτασε τη σορό του στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αυτός διαπίστωσε χτυπήματα σε όλο του το σώμα και στις πατούσες, κάταγμα στη μύτη, αλλά όχι κατάγματα στα πλευρά και πνευμονικό οίδημα.

Από τη μεριά της η δικηγόρος εκφράζει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς, σημειώνοντας την πεποίθησή της για «μεμονωμένο περιστατικό, που αφορά μεμονωμένους αστυνομικούς» και υπογραμμίζει τη διάθεση προσφοράς αμέριστης βοήθειας στις Αρχές κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT