ΕΛ.ΑΣ.: Σήμα για την ασφάλεια των Α.Τ.

Την επείγουσα διαταγή για τα κρατητήρια της Αττικής φέρνει στο φως η «Κ»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγουσα διαταγή για την ασφάλεια των κρατητηρίων έστειλε την Παρασκευή η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Αφορμή υπήρξε ο θάνατος, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, Πακιστανού κρατουμένου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και η αυτοκτονία ενός υπηκόου Μπανγκλαντές στο Α.Τ. Ομόνοιας. «Διαπιστώνονται σημαντικές παραλείψεις και αποκλίσεις από τα ισχύοντα, με συνέπεια να πλήττεται η αξιοπιστία και το κύρος του Σώματος και να προκαλούνται δυσμενή σχόλια εις βάρος αυτού», αναφέρεται στη διαταγή, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Το σήμα της ΕΛ.ΑΣ. φέρει τίτλο «Φρούρηση κρατουμένων, πρόληψη αποδράσεων, αυτοτραυματισμών, αυτοκτονιών» και υπογράφεται από τον επικεφαλής της ΓΑΔΑ Γιάννη Σκούρα. «Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά σε αστυνομικά κρατητήρια, παρακαλούμε όπως δώσετε άμεσα εκ νέου κατευθυντήριες εντολές προς τον σκοπό της τήρησης των απαραίτητων συνθηκών ασφαλείας στους εν λόγω χώρους», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Την 21η Σεπτεμβρίου, υπήκοος Πακιστάν που είχε προσαχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκε νεκρός στο κρατητήριο. Εφερε μώλωπες στο σώμα, με τη δικηγόρο της οικογένειας του θύματος, Μαρία Σφέτσου, να καταγγέλλει ότι ο 38χρονος μετανάστης ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο διάστημα της κράτησής του. Ερευνα για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη. Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, νεκρός μέσα στο κρατητήριο του Α.Τ. Ομόνοιας βρέθηκε ένας 29χρονος υπήκοος Μπανγκλαντές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ενημέρωσης, ο νεαρός μετανάστης απαγχονίστηκε χρησιμοποιώντας την μπλούζα του και ενώ μέσα στο κελί υπήρχαν ακόμα 11 άτομα. Την εκδοχή της αυτοχειρίας αμφισβητούν μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Μπανγκλαντές στην Ελλάδα.

Αφορμή ήταν ο θάνατος, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, Πακιστανού κρατουμένου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και η αυτοκτονία υπηκόου Μπανγκλαντές στο Α.Τ. Ομόνοιας.

Η διαταγή της Παρασκευής περιλαμβάνει μια σειρά από εντολές και οδηγίες προς τις υφιστάμενες αστυνομικές υπηρεσίες στον νομό Αττικής, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά. Ζητάει δηλαδή «ενδελεχή έλεγχο τόσο των προσωπικών αντικειμένων των κρατουμένων, με σχολαστική σωματική έρευνα προ της εισόδου τους στα κρατητήρια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αιφνιδίως, για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, πρόσφορων για την απόπειρα ή την τέλεση αποδράσεων, καθώς επίσης αυτοτραυματισμών και αυτοκτονιών (ύπαρξη αποκολλημένων μεταλλικών αντικειμένων, καλωδίων κ.ά.)».

Η ηγεσία της ΓΑΔΑ ζητάει ακόμα να ελέγχονται τα τρόφιμα που παραδίδονται στους κρατουμένους καθώς και να υπάρξει μέριμνα ώστε «να μην είναι δυνατή η προσέγγιση άλλων ατόμων στους χώρους των κρατητηρίων, προκειμένου να αποφευχθεί η δυνατότητα εφοδιασμού των κρατουμένων με αντικείμενα χρήσιμα για απόδραση ή μέσα υποβοήθησης για αυτοκτονία». Η διαταγή καλεί τους επικεφαλής υπηρεσιών που διαθέτουν κρατητήρια να αξιολογούν πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητα και την επικινδυνότητα των κρατουμένων αλλά και να έχουν συχνή επικοινωνία με άτομα που στο παρελθόν έχουν αποπειραθεί να αποδράσουν ή να αυτοκτονήσουν.

«Τα θιγόμενα στην παρούσα ζητήματα χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη βαρύτητα και για τον λόγο αυτό απαιτούν συνεχή ενασχόληση, διαρκές ενδιαφέρον και επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις», επισημαίνεται στο σήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλην των δύο υπό έρευνα θανάτων κρατουμένων, την 29η Σεπτεμβρίου σημειώθηκε απόδραση από το κρατητήριο 45χρονου που κρατείτο για απάτες. Για την υπόθεση είχε ειδοποιηθεί η Αμεση Δράση, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα ο δραπέτης να εντοπιστεί και να συλληφθεί από τους αστυνομικούς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT