Καρκίνος του μαστού: Μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο το να #είμαιΨαγμένη

Καρκίνος του μαστού: Μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο το να #είμαιΨαγμένη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τόσα ψάχνεις καθημερινά. Γιατί όχι το στήθος σου;». Με αυτό το ευρηματικό σλόγκαν, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής» πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, η καμπάνια «#είμαιΨαγμένη» υπενθυμίζει σε κάθε γυναίκα ότι, ανάμεσα στους δεκάδες μικρούς ή μεγάλους ελέγχους που καλείται να κάνει καθημερινά στη ζωή της, ο προληπτικός έλεγχος μαστού είναι αυτός που μπορεί να της σώσει τη ζωή.

Οπως τονίζει το «Αλμα Ζωής», ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη. Από καρκίνο του μαστού θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της μία στις οκτώ γυναίκες. Το 2022, στην Ελλάδα, διαγνώστηκαν 8.987 γυναίκες.

Η τακτική ψηλάφηση, όμως, του στήθους και οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές. Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη έχουν μειωτική τάση χάρη στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και στις ολοένα αποτελεσματικότερες θεραπείες. Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αυξάνει τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση έως και 97%.

Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνει κλινική εξέταση, υπέρηχο μαστού και μαστογραφία. Οι κατευθυντήριες ιατρικές οδηγίες ορίζουν να γίνεται κλινική εξέταση μαστού κάθε τρία χρόνια για γυναίκες από 20 ετών και άνω και ετησίως για γυναίκες από τα 40 και έπειτα. Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς καλό είναι να γίνεται στην ηλικία των 35-40 ετών, ενώ από τα 40 και μετά η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Ωστόσο, κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή. Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, μπορούμε να απευθυνθούμε σε γιατρό εξειδικευμένο στην υγεία του μαστού ώστε να λάβουμε συμβουλές και να λύσουμε τυχόν απορίες, να εκτιμηθεί η ομάδα κινδύνου στην οποία μπορεί να ανήκουμε (σημαντικό βήμα πρόληψης αποτελεί η ενημέρωση για το οικογενειακό μας ιστορικό) και να σχεδιαστεί το εξατομικευμένο πλάνο για τον προληπτικό μας έλεγχο.

Αν παρατηρήσουμε όγκο, σκληρία, πρήξιμο ή κοκκινίλα, αλλαγή στο μέγεθος και στο σχήμα του στήθους ή αλλαγές στη θηλή, θα πρέπει να επισκεφθούμε αμέσως τον γιατρό μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT