Κύριος λόγος εξαφάνισης ειδών είναι ο άνθρωπος

Κύριος λόγος εξαφάνισης ειδών είναι ο άνθρωπος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν συμβάλει στην εξαφάνιση του 92% των πτηνών που έπαψαν να υπάρχουν στην πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Science. Συγκεκριμένα, από τα 610 είδη πουλιών που έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 130.000 χρόνια, ο ανθρώπινος παράγοντας σχετίζεται τουλάχιστον με 562 από αυτά. Ενδεικτικό της αυξανόμενης τάσης εξάλειψης των ειδών, λόγω και των οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι το γεγονός πως το 27% χάθηκε τα τελευταία 500 χρόνια, δηλαδή από την περίοδο που ξεκίνησαν οι μεγάλες εξερευνήσεις.

«Το χρονικό σημείο που ξεκινάει η έρευνά μας, δηλαδή τα 130.000 χρόνια πριν, σχετίζεται με την έξοδο του ανθρώπου από την Αφρική. Η διαδικασία εξαφάνισης ειδών είναι κάτι που συμβαίνει στη φύση, η διαφορά είναι πως με την ανθρώπινη παρέμβαση επιταχύνεται ο ρυθμός της», είπε στην «Κ» ο Κώστας Τριάντης, καθηγητής Βιοποικιλότητας Οικοσυστημάτων στο ΕΚΠΑ και εκ των συντακτών της δημοσίευσης στο Science. «Η βιοποικιλότητα του πλανήτη απειλείται και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κύρια απειλή. Χάνεται μια σειρά ειδών, αλλά και η φυσική διεργασία της εξέλιξης, καθώς και ο πολύτιμος ρόλος αυτών των πουλιών στην ισορροπία των οικοσυστημάτων», συμπληρώνει. Για παράδειγμα, είδη πουλιών είναι πτωματοφάγα, άλλα τρώνε έντομα, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος στην επικονίαση. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα 610 εξαφανισμένα είδη αντιπροσωπεύουν συνολικά τρία δισεκατομμύρια χρόνια εξελικτικής ιστορίας. Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα προειδοποιεί πως αν δεν παρθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας υπάρχει απειλή για απώλεια άνω των 1.000 ειδών τους επόμενους δύο αιώνες.

Για να υπάρξει κατάλληλη προστασία πρέπει να γνωρίζουμε ποια είδη απειλούνται και από τι. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση τον Μάιο από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ενός έργου-σταθμού, του κόκκινου καταλόγου των απειλούμενων ειδών της Ελλάδας. Πάνω από 140 ειδικοί επιστήμονες, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αξιολόγησαν τον κίνδυνο εξαφάνισης 11.500 ειδών φυτών και ζώων της χώρας μας», λέει ο κ. Τριάντης, που είναι και διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ. Μεταξύ των ειδών που αξιολογήθηκαν ήταν και 336 είδη πουλιών. Απ’ αυτά, 13 αξιολογήθηκαν ως «κρισίμως κινδυνεύοντα». Μεταξύ αυτών τα αρπακτικά ασπροπάρης, γυπαετός, θαλασσαετός, βασιλαετός, η σταχτόχηνα, η νανόχηνα και άλλα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT