Χωρίς οικονομικό βοήθημα επί μήνες χιλιάδες αιτούντες άσυλο

Χωρίς οικονομικό βοήθημα επί μήνες χιλιάδες αιτούντες άσυλο

Σημαντική καθυστέρηση καταγράφεται και στην καταβολή οφειλόμενων ποσών στις εταιρείες σίτισης, ενώ σε πολλά κέντρα φιλοξενίας δεν υπάρχουν διερμηνείς.

χωρίς-οικονομικό-βοήθημα-επί-μήνες-χι-563261026

Για περισσότερους από πέντε μήνες δεν έχουν λάβει το οικονομικό βοήθημα που δικαιούνται οι χιλιάδες αιτούντες άσυλο, οι οποίοι βρίσκονται στις δομές της χώρας, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και αφορούν την παροχή οικονομικής στήριξης ύψους 75 ευρώ τον μήνα κατ’ άτομο για την κάλυψη και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε επίσημη απάντηση που απέστειλε στην οργάνωση RSA (Refugee Support Aegean), η οποία έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση τεσσάρων ατόμων σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, παραδέχεται ότι η τελευταία καταβολή του βοηθήματος έγινε τον Απρίλιο του 2024 λόγω δέσμευσης κονδυλίων. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, η καταβολή θα γίνει αναδρομικά όταν αποδεσμευτούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Ασφαλείς πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή και άλλων οφειλόμενων ποσών που αφορούν τις εταιρείες που πραγματοποιούν τη σίτιση αλλά και άλλους προμηθευτές. Παράλληλα, σε πολλά κέντρα φιλοξενίας δεν υπάρχουν διερμηνείς ακριβώς λόγω της μη καταβολής των κονδυλίων, τα οποία ωστόσο προβλέπονται από προγράμματα της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξαν γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες που προκάλεσαν προβλήματα στην ομαλή ροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Στις δομές φιλοξενίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, διαμένουν περίπου 15.100 αιτούντες άσυλο, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι μικρά παιδιά. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αιτούντων άσυλο, το οποίο ξεπερνάει το 55%, που δεν έχουν καν ενταχθεί στο σύστημα για την καταβολή του ποσού, παρόλο που θα έπρεπε σύμφωνα με τη νομοθεσία. Τυπικά με βάση τα στοιχεία του υπουργείου 8.590 άτομα δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο σύστημα καταβολής του βοηθήματος αν και έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου. Περίπου 6.500 ωφελούμενοι οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο σύστημα σταμάτησαν να παίρνουν χρήματα τον Απρίλιο. Ο νόμος προβλέπει ότι το οικονομικό βοήθημα οφείλει να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και κυμαίνεται από 75 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο μέχρι 210 ευρώ τον μήνα για οικογένειες τεσσάρων ή παραπάνω ατόμων.

Τα χρήματα αυτά είναι πολύ σημαντική βοήθεια για τους αιτούντες άσυλο που δεν έχουν κανέναν άλλο πόρο. Από αυτά καλύπτουν έξοδα ατομικής υγιεινής, φάρμακα, σχολικές δαπάνες, ακόμη και τη σίτισή τους σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, καθώς τα κέντρα φιλοξενίας συχνά βρίσκονται μακριά από τις δομές που μπορούν να τους εξυπηρετήσουν (π.χ. ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου) και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τη συγκοινωνία. «Πρόκειται λοιπόν για μια ελάχιστη συνεισφορά στις καθημερινές ανάγκες τους που είναι απολύτως αναγκαία, πολύ περισσότερο καθώς καταγράφονται σοβαρές ανεπάρκειες στην κάλυψη και παροχή βασικών συνθηκών μέσα στα υποστελεχωμένα προσφυγικά καμπς», σημειώνει η RSA.

Χωρίς θέσεις στα σχολεία

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την εγγραφή στο σχολείο ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται σε ξενώνες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ξενώνων, έχει προκύψει έλλειψη θέσεων λόγω κυρίως της συγχώνευσης εκπαιδευτικών μονάδων με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση των θέσεων. Επίσης, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες τάξεις υποδοχής που απαιτούνται ώστε τα παιδιά αυτά να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οπως επισημαίνουν υπεύθυνοι των ξενώνων, πολλά από αυτά τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία θα ήθελαν να κατευθυνθούν σε επαγγελματικά λύκεια ή άλλες σχολές, για να μπορέσουν στη συνέχεια να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, αλλά και πάλι οι δυνατότητες πρόσβασης είναι περιορισμένες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT