ΣτΕ: Μη νόμιμες οι αλλαγές δόμησης στον Χολαργό

ΣτΕ: Μη νόμιμες οι αλλαγές δόμησης στον Χολαργό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mη νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η αναθεώρηση των όρων και περιορισμών όρων δόμησης σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του Χολαργού Αττικής. Στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρείται η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης για την αναθεώρηση των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της δημοτικής ενότητας Χολαργού του Δήμου Παπάγου-Χολαργού στα οικοδομικά τετράγωνα 13, 72, 79α, 117α και 120. Μεταξύ των άλλων, επιχειρήθηκε να αναθεωρηθούν οι όροι δόμησης του ρυμοτομικού σχεδίου σε όλες τις περιοχές του δήμου ως προς το επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος των κτιρίων και το μέγιστο συντελεστή δόμησης αλλά και ο καθορισμός των χρήσεων της γενικής κατοικίας.

Επιπλέον, επιχειρήθηκε να αναθεωρηθούν οι χρήσεις γης του πολεοδομικού κέντρου του δήμου στα οικόπεδα με πρόσωπο επί της λεωφόρου Μεσογείων και γύρω από την πλατεία Δημοκρατίας (πρώην εμπορικό τμήμα) και να καθοριστούν οι χρήσεις του τοπικού κέντρου γειτονιάς, ενώ επιχειρήθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Λόφου Τσακού, ως προς το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 82/2024 γνωμοδότησή του έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, γιατί πριν από τη σύνταξη της προβλεπόμενης μελέτης με την οποία «επιχειρείται η πολεοδόμηση έκτασης σημαντικής καταρχήν κλίμακας δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης με την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ούτε πάντως προκύπτει η τήρηση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT