Προσλήψεις-εξπρές μέσω ΑΣΕΠ

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατάξεις για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) και σύστημα κινήτρων – ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων σε όλους τους φορείς του Δημοσίου με βάση συγκεκριμένους δείκτες περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης». Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης πολλές ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά και τη στοχοθεσία του κυβερνητικού έργου και τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες στη δημόσια διοίκηση.

Μειώνοντας τις προθεσμίες τουλάχιστον μια εβδομάδα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών να περιορίσει τον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προκήρυξη μιας θέσης, στην πρόσληψη του υπαλλήλου αλλά και την ανάληψη υπηρεσίας. Συχνά χρειάζονται έως και δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επιπλέον το ΑΣΕΠ έχει τη δυνατότητα να αντλεί άμεσα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλει κάθε υποψήφιος μέσω της ανάπτυξης διαλειτουργικότητας με τα πανεπιστήμια και τις υπηρεσίες του Δημοσίου όπως ο ΕΦΚΑ. Η ψηφιακή ανάρτηση των πτυχίων από τα πανεπιστήμια είναι πάντως μια διαδικασία που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο των μέτρων επίσπευσης θεσπίζεται επίσης κώλυμα συμμετοχής για τρία χρόνια σε νέα διαγωνιστική διαδικασία, για όσους διορίστηκαν, αλλά δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους ή παραιτήθηκαν εντός 12 μηνών από την πρόσληψή τους. Πολλές φορές υποψήφιοι που διορίστηκαν σε συγκεκριμένη θέση τελικά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία. Ενδεικτικά στον διαγωνισμό για την πρόσληψη 1.400 υπαλλήλων στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας, 450 προσληφθέντες –περίπου το 1/3 των θέσεων– δεν αποδέχ-θηκαν τελικά τον διορισμό τους.

Βασικός στόχος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες – Θεσπίζεται σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.

Για την ενίσχυση με προσωπικό ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών θεσπίζεται η αυξημένη μοριοδότηση του κριτηρίου εντοπιότητας για την πρόσληψη, με την προϋπόθεση ότι ο υπάλληλος που θα προσληφθεί θα παραμείνει στη θέση του για 10 χρόνια και πέντε επιπλέον χρόνια στην ίδια περιφερειακή ενότητα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η πλήρωση των θέσεων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το 2024 και 2025 θα πραγματοποιηθεί από τους επιτυχόντες του 1ου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού. Διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει επίσης τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων περί συνυπηρέτησης – έως τώρα οι διατάξεις αυτές αφορούσαν μόνο υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα.

Το νομοσχέδιο επίσης θεσπίζει ένα σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής το οποίο θα αφορά την επιβράβευση των υπαλλήλων που συμβάλλουν στην επίτευξη των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στο Δημόσιο. Ορίζεται σαφής μεθοδολογία προσδιορισμού των επιλέξιμων στόχων και ενιαία μεθοδολογία απονομής της ανταμοιβής, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού του υπαλλήλου. Για τον συντονισμό της εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής, συστήνεται Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών. Η διαδικασία καθορισμού και αναθεώρησης στόχων σχεδιάζεται να είναι αυστηρά προσδιορισμένη χρονικά και υπηρεσιακά τεκμηριωμένη μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία και η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπεται να εκδοθεί (σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4622/2019, Α΄ 133), συστήνεται Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων του υπουργείου Εσωτερικών. Αποστολή του είναι η διαχείριση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και η παροχή συνδρομής στην Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, καθώς και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο μέρος στην εφαρμογή του συστήματος. Ως αξιολογητής των υπαλλήλων και των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων, ορίζεται ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενός τους. Το νομοσχέδιο επίσης καθορίζει ότι ο ετήσιος κυβερνητικός προγραμματισμός αποτυπώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ), το οποίο συντάσσεται από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης και εγκρίνεται από το τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου κάθε έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT