Οι διεθνείς διασυνδέσεις στο εμπόριο αναβολικών

Οι διεθνείς διασυνδέσεις στο εμπόριο αναβολικών

Το πελατολόγιο μιας Κινέζας που συνελήφθη στη Γαλλία φωτίζει τις διαδρομές των απαγορευμένων ουσιών

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Η σύλληψη προ ετών μιας Κινέζας υπηκόου από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές για εισαγωγή πρώτων υλών παραγωγής αναβολικών και μετέπειτα διάθεσή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν το πρώτο βήμα. Οι τελωνειακοί κατέσχεσαν μεταξύ άλλων και το πλήρες πελατολόγιό της, στο οποίο αναγράφονταν τηλέφωνα και διευθύνσεις παραληπτών. Αυτά τα στοιχεία αξιοποιούνται μέχρι και σήμερα από τη Europol για να φωτίσουν τις διεθνείς διασυνδέσεις και διαδρομές στο εμπόριο αναβολικών.

Τον περασμένο Μάρτιο η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξάρθρωσε ένα κύκλωμα αναβολικών προχωρώντας σε πέντε συλλήψεις. Στους ελέγχους που έγιναν σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα κατασχέθηκαν τότε περισσότερα από 22.000 δισκία αναβολικών ουσιών και 21 πακέτα με απαγορευμένα σκευάσματα. Οι εμπλεκόμενοι ισχυρίστηκαν ότι οι ουσίες ήταν «για προσωπική χρήση». Ωστόσο, στα κατασχεμένα σκευάσματα υπήρχε και μεγάλη ποσότητα χοριακής γοναδοτροπίνης.

Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται από τον πλακούντα στις εγκύους και η μέτρησή της χρησιμεύει στην αρχική ανίχνευση της κύησης. Χορηγείται ενδομυϊκώς για τη θεραπεία της στειρότητας, καθώς και στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Συνήθως, όμως, οι ντοπαρισμένοι αθλητές τη λαμβάνουν ως μέτρο πρόληψης της ατροφίας όρχεων από παρατεταμένη χρήση αναβολικών.

«Είναι μεγάλοι διακινητές αναβολικών ουσιών που διοχετεύουν με τα φιλαράκια τους Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα αθλητές bodybuilding. Είναι δικτυωμένοι στο εξωτερικό και κάνουν άνετα από την επαρχία τις δουλειές τους», ανέφερε το ανώνυμο email που είχε σταλεί στην Οικονομική Αστυνομία λίγους μήνες νωρίτερα και αποτέλεσε το έναυσμα για να διερευνηθεί η δράση τους.

Εξετάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων σε αυτή την υπόθεση οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ύποπτες πιστώσεις σε Βούλγαρο υπήκοο, ο οποίος ήταν ο κύριος προμηθευτής του κυκλώματος. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 είχαν εντοπιστεί δέματα με αναβολικά, τα οποία έφεραν τα στοιχεία του και είχαν παραλήπτες στην Ιταλία. Στο διάστημα που ακολούθησε η Οικονομική Αστυνομία έστειλε στη Europol τον αριθμό τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο Βούλγαρος, ώστε να ελεγχθεί ο ρόλος του σε άλλες παρεμφερείς υποθέσεις. Από τη διασταύρωση των στοιχείων διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι ο Βούλγαρος βρισκόταν στο πελατολόγιο της Κινέζας, η οποία είχε συλληφθεί από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές.

Ο διαβόητος Ρόι

Θέση στο ίδιο πελατολόγιο βρέθηκε ότι είχε και ακόμη ένας διαβόητος προμηθευτής αναβολικών με αποτύπωμα και στην Ελλάδα, γνωστός με το ψευδώνυμο Ρόι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη, ενώ εκκρεμούν εις βάρος του εντάλματα στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Ρόι είναι Γάλλος υπήκοος και φέρεται να μεσολαβούσε στη δημιουργία και στον εξοπλισμό αυτοσχέδιων εργαστηρίων παρασκευής αναβολικών και στην Ελλάδα εισάγοντας τις πρώτες ύλες από την Κίνα. Σύμφωνα με σχετική δικογραφία που είναι εις γνώσιν της «Κ», καθώς και έγγραφα της Europol, ο Γάλλος ζούσε μόνιμα στην Τουρκία και επισκεπτόταν συχνά τη χώρα μας. Την περίοδο 2008-2010 είχε κατηγορηθεί για διακίνηση αναβολικών με τον πατέρα του, ενώ το όνομά του έχει εμπλακεί από τις αμερικανικές αρχές σε παρόμοιες υποθέσεις στην Καλιφόρνια και στο Τενεσί.

Επέκταση της δράσης του

Ο Ρόι φέρεται να διατηρούσε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη και να σχεδίαζε επέκταση της δράσης του εκεί. Απασχόλησε τις ελληνικές αρχές όταν μια προμήθεια με σκόνες από την Κίνα δεσμεύθηκε το 2018 από τις τελωνειακές αρχές της Δρέσδης στη Γερμανία. Η πρώτη ύλη για την παρασκευή αναβολικών ταξίδευε τότε καμουφλαρισμένη ως σκυλοτροφή, προτού κατασχεθεί στο μέσο της διαδρομής. Τελικός προορισμός της ήταν μια αποθήκη στην Εύβοια, όπου είχε στηθεί παράνομο εργαστήριο παρασκευής απαγορευμένων ουσιών.

Από την έρευνα και τα επιπλέον στοιχεία που είχε συλλέξει η Οικονομική Αστυνομία για τον Ρόι και τις επαφές του, οι γαλλικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τον Οκτώβριο του 2020 δύο εργαστήρια αναβολικών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μπορντό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT