Υπ. Δικαιοσύνης: Απαντάει στους δικηγόρους για τον νέο Δικαστικό Χάρτη

Υπ. Δικαιοσύνης: Απαντάει στους δικηγόρους για τον νέο Δικαστικό Χάρτη

Για προβλήματα στην εφαρμογή του κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος έχει κηρύξει στοχευμένη αποχή έως τις 14 Οκτωβρίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης που σε ανακοίνωσή του αντικρούει μία προς μία τις αιτιάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος έχει κηρύξει στοχευμένη αποχή για το διάστημα μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2024 διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να δέχεται και να απαντάει σε ερωτήματα που αφορούν πρακτικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι σχετικά με την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη. Οπως αναφέρεται, «μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί 343 ερωτήματα, έχουν δε ομαδοποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης 51 απαντήσεις ομοειδών ερωτημάτων». Ο ΔΣΑ σε δική του ανακοίνωση έκανε λόγο για πλήρη αδυναμία έκδοσης πιστοποιητικών από το ηλεκτρονικό σύστημα ΟΣΔΔΥ Π.Π., με το υπουργείο να απαντάει πως σε σχέση με το Πρωτοδικείο Αθηνών πλέον εκδίδονται ηλεκτρονικά 16 κατηγορίες πιστοποιητικών, ενώ τα ίδια πιστοποιητικά πλην των διαθηκών εκδίδονται και στις περιφερειακές έδρες. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι επικρατεί «απόλυτη σύγχυση ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα των εκκρεμών υποθέσεων που είχαν προσδιορισθεί να εκδικασθούν στα πρώην Ειρηνοδικεία χωρικής αρμοδιότητας πλειάδας δήμων κυρίως του Βορείου και του Ανατολικού Τομέα της Αττικής, με το υπουργείο να εξηγεί πως έχει σταλεί επεξηγηματικό έγγραφο από τις 3 Οκτωβρίου στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, αλλά και ότι την επόμενη ημέρα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου Αθηνών επικαιροποιημένο έγγραφο.

Για άμεση αντιμετώπιση του συνωστισμού που παρατηρήθηκε σε αίθουσες που εκδικάζονται συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων έκανε λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως άμεσα μεταφέρθηκαν δύο από τα τέσσερα πινάκια σε άλλο κτίριο, ενώ αντέκρουσε και τον ισχυρισμό περί μη δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, αφού αυτό είναι εφικτό από τις 7.10.2024 σύμφωνα και με ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σχετικά με την άρνηση κάποιων γραμματειών του κεντρικού αλλά και των περιφερειακών Πρωτοδικείων να παραλάβουν δικόγραφα που κινδυνεύουν με παραγραφή, το υπουργείο αναφέρει πως έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την κατάθεση αγωγών που απευθύνονται σε περιφερειακή έδρα είτε στη γραμματεία αυτής, είτε στη γραμματεία του (κεντρικού) Πρωτοδικείου Αθηνών. Ωστόσο, για την έναρξη της κατάθεσης είναι απαραίτητες τεχνικές αλλαγές και ο γραμματέας θα πρέπει για μικρό χρονικό διάστημα, έως ότου επιλυθεί τεχνικά, να προσθέτει χειρόγραφα την οικεία περιφερειακή έδρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT