Μεταναστευτικό: Η ετυμηγορία που ανησυχεί την Αθήνα

Μεταναστευτικό: Η ετυμηγορία που ανησυχεί την Αθήνα

Απόφαση γερμανικού δικαστηρίου υπέρ της απέλασης μετανάστη στην Ελλάδα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νέοι, υγιείς και ικανοί για εργασία άνδρες που επιστρέφουν στην Ελλάδα δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης μέσα από την εργασία τους». Πρόκειται για απόσπασμα ετυμηγορίας που εξέδωσε προ ημερών το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Εσσης, αποφασίζοντας υπέρ της απέλασης στην Ελλάδα μετανάστη από τη Σομαλία. Η δικαστική απόφαση έχει προκαλέσει ανησυχία στους αξιωματούχους των υπουργείων Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς ενδέχεται να συνδέεται με την ανακοινωθείσα αυστηροποίηση της πολιτικής της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και την πρόθεση του Βερολίνου να απελάσει μετανάστες πίσω στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες στη χώρα μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά και αν τελεσιδικήσει είναι πιθανό να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές επιστροφές από τη Γερμανία.

Ο Σομαλός μετανάστης μπήκε στην Ελλάδα από την Τουρκία και ταξίδεψε παράνομα στη Γερμανία, όπου κατέθεσε αίτηση για άσυλο. Τα τελευταία χρόνια, το ίδιο δρομολόγιο ακολούθησαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι μπήκαν μέσω Ελλάδας στην Ε.Ε. πριν καταθέσουν αίτημα ασύλου στη μέχρι πρότινος φιλόξενη Γερμανία. Οσοι από αυτούς εντοπίζονταν και συλλαμβάνονταν από τις γερμανικές αρχές, προσέφευγαν στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας τη μη απέλασή τους στην Ελλάδα, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις της Ε.Ε.

Μέχρι πρότινος τα δικαστήρια της Γερμανίας, θεωρώντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην Ελλάδα υπολείπονταν των ευρωπαϊκών στάνταρ, έκαναν δεκτές τις προσφυγές των μεταναστών μπλοκάροντας την απέλασή τους στην Ελλάδα. Η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Εσσης, ωστόσο, ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες στη χώρα μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. «Εάν η απόφαση καταστεί τελεσίδικη, είναι πιθανό να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή σημαντικού αριθμού μεταναστών από τη Γερμανία πίσω στην Ελλάδα», δήλωσε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Απόσπασμα

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της επίμαχης δικαστικής απόφασης που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ»: «Η κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί αισθητά πρόσφατα. Υπάρχει σημαντική έλλειψη εργαζομένων για την ελληνική οικονομία. Αυτό ωφελεί επίσης όσους αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι προστασίας και αναζητούν εργασία. Επομένως, οι συνθήκες στην ελληνική αγορά εργασίας που σκιαγραφήθηκαν παραπάνω υποδηλώνουν ότι οι μετανάστες μπορούν να βρουν δουλειά αμέσως μετά την επιστροφή τους, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και σε άλλους τομείς της αγοράς εργασίας».

Η Ελλάδα, στο μεταξύ, συγκαταλέγεται μεταξύ των 17 κρατών-μελών της Ε.Ε. που υπέγραψαν non paper προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας τη βελτίωση – επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται αμετάκλητα. Την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου αποκάλυψε χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Euronews. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Μια νέα νομική βάση πρέπει να δημιουργηθεί που να καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους. Η μη συνεργασία πρέπει να τιμωρείται», αναφέρεται στην επιστολή που επικαλείται το Euronews.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αυστρία και στην Ολλανδία και έτυχε της υποστήριξης μιας σειράς κρατών-μελών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ερωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν ότι οι ενέργειες, όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έγιναν από το υπουργείο Μετανάστευσης. Αξιωματούχοι, ωστόσο, του εν λόγω υπουργείου δήλωσαν άγνοια για το θέμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT