ΣτΕ: Μέχρι τα Χριστούγεννα η απόφαση για τα μπόνους δόμησης

ΣτΕ: Μέχρι τα Χριστούγεννα η απόφαση για τα μπόνους δόμησης

Δέσμευση του προέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου για τον χρόνο της ετυμηγορίας, αποκλείοντας την πιθανότητα να δοθεί παράταση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από τα Χριστούγεννα θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Αυτό διαμηνύθηκε χθες στους δικηγόρους όλων των εμπλεκομένων ενόψει της εκδίκασης, σήμερα, της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου. Μάλιστα το δικαστήριο θα δέχεται από τους εμπλεκομένους επιπλέον στοιχεία μόνο για δέκα ημέρες ακόμα, κάτι που μάλλον αφήνει εκτός μάχης τη «μυστική» μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των μπόνους του οικοδομικού κανονισμού.

Χθες, ως είθισται σε σημαντικές δίκες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος κάλεσε σε συνάντηση τους 13 δικηγόρους που εκπροσωπούν όλους τους εμπλεκομένους στη δίκη: τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης (Δήμος Αλίμου και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), του υπουργείου Περιβάλλοντος, των κατασκευαστικών εταιρειών των οποίων οι οικοδομικές άδειες έχουν «παγώσει» και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο πρόεδρος ζήτησε εγκράτεια από τους εκπροσώπους στις αγορεύσεις τους, ενώ περιέγραψε μια διαδικασία στην οποία οι σύμβουλοι θα συμμετέχουν ιδιαίτερα με ερωτήσεις, απορίες κ.ο.κ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Πικραμένος δεσμεύτηκε ότι, λόγω της μεγάλης σημασίας του θέματος, η απόφαση της Ολομέλειας θα έχει εκδοθεί το αργότερο έως τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο να δοθεί αναβολή (το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται να είχε «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις του ΣτΕ επ’ αυτού). Τέλος, το δικαστήριο διευκρίνισε ότι θα δεχθεί επιπρόσθετα έγγραφα μόνο για δέκα ημέρες ακόμα. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά έθεσε εκτός μάχης τη «μυστική» μελέτη που ανέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος (το υπουργείο αρνείται να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε σχετικά με την ανάθεση αυτή) σχετικά με την αξιολόγηση των συνεπειών από την εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς είχε με απόφασή του ορίσει τις προδιαγραφές για τη μελέτη αυτή στα τέλη Αυγούστου, οπότε είναι προφανές ότι δεν υπάρχει (χρονικό) περιθώριο για την εκπόνηση επισταμένης μελέτης επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων επί των μπόνους του ΝΟΚ, κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά με πολύ λεπτομερή επιχειρηματολογία. Παρέπεμψε ωστόσο την υπόθεση στην Ολομέλεια λόγω σοβαρότητας. Ο ΝΟΚ έχει θεσπιστεί από το 2012, ωστόσο τα αποτελέσματα των κινήτρων άργησαν να γίνουν αισθητά λόγω της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT