Οι 18άρηδες θα μείνουν σπίτι – Κίνδυνος να μη γίνουν οι πολυήμερες εκδρομές

Οι 18άρηδες θα μείνουν σπίτι – Κίνδυνος να μη γίνουν οι πολυήμερες εκδρομές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα είναι οι πολυήμερες εκδρομές των Λυκείων; Θα εξαρτηθεί από το πόσο οι εκπαιδευτικοί έχουν αγανακτήσει με τους μαθητές τους (και τους γονείς τους) αλλά και την στάση του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, νομιμοποιητική βάση για να αρνηθούν να συμμετάσχουν στις πολυήμερες εκδρομές έχουν. 

Ειδικότερα, πολλές εκδρομές προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα, με δεδομένο μάλιστα ότι φέτος η 28η Οκτωβρίου είναι Δευτέρα, και άρα επιτρέπει ένα τετραήμερο εκδρομής χωρίς απώλεια διδακτικών ωρών.

Να σημειωθεί επίσης ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο προγραμματίζονται οι πενθήμερες εκδρομές των τελειοφοίτων λυκείου, καθώς η εντατικοποίηση της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές τις έχει τοποθετήσει στη χαλαρή περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) αποφάσισαν, με βάση και την σχετική εισήγηση της ΟΛΜΕ, να απέχουν από τις εκδρομές μέχρι τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την αποχή προειδοποιητική. 

Οι λόγοι της «εξέγερσης» των εκπαιδευτικών είναι πολλοί. Όπως λέει η γενική συνέλευση των προέδρων κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών καταγράφεται το φαινόμενο να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών.

Ποιος τους ελέγχει; Ποιος έχει την ευθύνη; Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καταλήγουν να δέχονται πυρά τόσο από τους μαθητές όσο και από τους γονείς τους οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων παίρνουν το μέρος του παιδιού τους.

«Αμεση συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς μερίδας μαθητών, είναι η παντελώς άδικη μεταχείριση των καθηγητών από την πολιτεία. Πάμπολλοι συνάδελφοι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια με την κατηγορία της πλημμελούς άσκησης εποπτείας ανηλίκων ή έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη» τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

«Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει» σημειώνει η γενική συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ και ζητούν τη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις σχολικές εκδρομές τη νομική προστασία των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης και την αποζημίωση εκτός έδρας για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στις εκδρομές.

Επίσης, κρίσιμο είναι, όπως ζητά η ΟΛΜΕ, η υπεύθυνη δήλωση των γονέων, με την οποία δίνουν τη συναίνεση στο παιδί να συμμετάσχει στην εκδρομή, να έχει νομική ισχύ (στην πράξη, για ό,τι συμβεί υπόλογος είναι ο εκπαιδευτικός ακόμη και εάν δεν είναι παρών στο περιστατικό) και ένας μαθητής να μπορεί να αποκλειστεί από την εκδρομή εάν έχει παραβατική συμπεριφορά. 

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από πέρυσι τον Νοέμβριο έχει εξαγγείλει νέο πλαίσιο για τις εκδρομές.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι, μεταξύ άλλων, θα προσδιοριστεί με ακρίβεια το πλαίσιο ευθύνης των εκπαιδευτικών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT