«Οταν υπάρχει μεγάλη πίτα, παίρνω κι εγώ το κομμάτι μου» – Οι διάλογοι των εκβιαστών στη ΔΟΥ Κέρκυρας

«Οταν υπάρχει μεγάλη πίτα, παίρνω κι εγώ το κομμάτι μου» – Οι διάλογοι των εκβιαστών στη ΔΟΥ Κέρκυρας

6' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνομιλίες που «καίνε» την δράση του κυκλώματος των εφοριακών που εκβίαζαν επιχειρηματίες στο νησί της Κέρκυρας, έχουν καταγράψει οι κοριοί της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολυσέλιδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, περιλαμβάνονται αρκετές συνομιλίες, κυρίως μεταξύ του «αρχηγού» – υποδιευθυντή της ΔΟΥ και των υπαλλήλων που κανονίζουν διευκολύνσεις και εκβιασμούς.

Σε μία από αυτές τις συνομιλίες, καταγράφεται ο υποδιευθυντής της Εφορίας να συνομιλεί με Ελεγκτή του Τμήματος Ελέγχου της ΔΟΥ Κέρκυρας, με τον πρώτο να κατευθύνει τον υπάλληλο της εφορίας για το πώς θα «οριστικοποιήσουν πελάτη», εκβιάζοντάς τον.

Υποδιευθυντής: Πρέπει να δρομολογήσουμε σιγά-σιγά τις υποθέσεις μας. Θύμισέ μου ποιος είναι ο λογιστής αυτού του μ@@; Ο ( όνομα); 

Ελεγκτής: Τον (όνομα) μ’ αυτόν μιλάει. Καλά ρε κι εσύ άστον είναι μεσημέρι.

Υποδιευθυντής: Ωραία κάνε μία συζήτηση. Να του πει, αν θέλεις να απαλλαγείς, και μπορούμε τώρα αυτή, χρονικά τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατί δρομολογούνται τώρα βγαίνουνε, βγαίνουν, τα προγράμματα, ξέρεις κάτι ινκόγκνιτο πες του, βγαίνουν τα προγράμματα για το ποιοι θα ελεγχθούν. 

Μπορούμε να βάλουμε άλλες υποθέσεις μπροστά από σένα και να μην, να παραγραφή υπόθεση σου. Αν ενδιαφέρεσαι όντως να μην κλείσει και να μην ασχοληθεί υπηρεσία μας μαζί σου καλώς. Αλλιώς δεσμευόμαστε γι’ αυτό που είχαμε πει, αλλάζουμε τον ελεγκτή κάνει άλλος την… Αλλά δεν έχει το όνομα των άλλων. Ενδιαφέρεσαι;

Ελεγκτής: Πρέπει να το οριστικοποιήσουμε

Υποδιευθυντής: Σου έχει πει ότι μέσα στο μήνα θα τα έχει δώσει;

Ελεγκτής: Θέλει χρόνο τώρα γιατί πάει και αλλάζει την κατάσταση. Δεν βλέπω να νοικιάζει τα σπίτια.

Υποδιευθυντής: Αυτός νοικιάζει σπίτια;

Ελεγκτής: Ναι ρε φτιάχνει δικά του, φτιάχνει παλιά, κάτι φτιάχνει, κάτι βγάζει. Πουλάει βγάζει και τα ενοίκια από τις βίλες που νοικιάζει.

Υποδιευθυντής: Ηαι έχουμε πιει αυτός 40 έτσι;

Ελεγκτής: 30 είχαμε πει. Δεν έχει οριστεί

Υποδιευθυντής: Είχε πει 30 αυτός μετά είχαμε πει να τα ανεβάσει λίγο πιο πάνω

Σε διαφορετική συνομιλία, καταγράφεται ο Επόπτης του Τμήματος Ελέγχου στη ΔΟΥ με τον υποδιευθυντή και συζητούν για μία συνάντηση με ένα από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης.

Υποδιευθυντής: Την άλλη την φιλενάδα μας; Την είδες;

Επόπτης: Ολοι σιγά-σιγά

Υποδιευθυντής: Θα… κι αυτή 

Επόπτης: Απλώς φοβόταν πολύ ο (όνομα). Μου άλλαξε δύο τοποθεσίες. Του είχα πει κάτω από το γήπεδο, μου λέει σε ένα καφέ μου λέει μετά απ’έξω. Του λέω καλύτερα στο γήπεδο. Ω φίλε του λέω πάμε όπου θέλεις.

Επόπτης: Μετά πήγαμε στην παραλία που ήταν εκεί και τα παιδιά του.

Υποδιευθυντής: Κοίταγε δηλαδή μήπως τον παρακολουθεί κάνεις;

Επόπτης: Ναι φοβόταν. Σταμάτα ρε του λέω.

Υποδιευθυντής: Δεν υπάρχει περίπτωση

Επόπτης: Ναι αυτό του είπα και εγώ. Μου λέει αυτά που άκουγα μου λέει

Υποδιευθυντής: Αυτά γίνονται πάνω αλλά και να σου πω και κάτι; Αυτός που είναι επικίνδυνος πες του, είναι αυτός που λες. Αυτός εδώ κέρδισε 10 και έδωσε ένα.

Επόπτης: Ναι

Υποδιευθυντής: είναι μ@@ Άμα δεν κάνει κάτι. Γιατί μετά θα πέσει. Λοιπόν άμα ο άλλος που είναι να κερδίσει δύο του ζητάς 1,5 τώρα μπαμ αυτό είναι επικίνδυνο, αν ο άλλος είναι @@ και του κατασχέσουν το σπίτι… Και έχει να πληρώσει κάτι ανάμεσα άμεσα αλλά κι εσύ του λες εγώ θέλω τόσα γιατί θα σε γ@@ είναι επικίνδυνος. Περιπτώσεις τέτοιες το ξέρει μήνες πριν συν ότι το κερδίσει επι δέκα επι δεκαπέντε 

Επιπτης: Φοβόταν λόγω του άλλου περιστατικού έτσι; 

Υποδιευθυντής: Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν σκάει ποτέ πρόβλημα μην αγχώνεσαι. 

Ωστόσο, στη συνέχεια, μιλώντας και πάλι με τον επόπτη, ο υποδιευθυντής του μεταφέρει τα όσα συζητήθηκαν με έναν επιχειρηματία που τον «πληροφόρησε» για τις «συνέπειες» σε περίπτωση που αποκαλύψει την δράση τους.

Υποδιευθυντής: Ποιος θα κλείσει ρε του λέω έχει κάνει αγορές του λέω, τα ξέρω, αφού τα μαθαίνω, δεν ξέρω τι αγοράζει και κάνει. Λεφτά του λέω έχει λοιπόν. Θέλω να κάνουμε βεβαίωση, θέλω να τον κλείσουμε μου λέει εμείς. Ωραία του λέω. Τι να του πω με ενδιαφέρει να μην κελαηδήσει. Αν κελαηδήσει του λέω και μου είχες εσύ δεσμευτεί ότι δεν θα κελαηδήσει και κελαηδήσει σημαίνει δύο πράγματα. Εντολή για τα επόμενα ανέλεγκτα χρόνια για τον ίδιο και μάλιστα από αδιάφθορους, από απέναντι, για να καλυφθούνε. Και αν πούμε ότι εμείς δεν είχαμε βγάλαμε πάλι εντολή, δεν ισχύει αυτό. Και κόβεται η πρόσβαση σου στην ΔΟΥ. Μετά δεν ξανά περνάς ούτε απέξω. Εγγυάσαι του λέω ότι δεν θα με κλείσει; Θα μιλήσω μαζί του και θα σου πω. Τι να του πω;

Επόπτης: τι του πες; 

Υποδιευθυντής: 20 τον χρόνο 

Εποπτης: πολλά 

Υποδιευθυντής: Ρε μ@@@ συγγνώμη του λέω. Έχει πληρώσει λέω 2000 € ΦΠΑ δύο χρόνια του λέω. Δύο χρόνια. 2000

Επόπτης: δεν τα βγάζουν ρε προϊστάμενε, δεν τα βγάζουν από την τσέπη τους. Έρχονται και σου κλαίγονται.

Υποδιευθυντής: δύο χιλιάρικα ΦΠΑ του λέω και η εικόνα του λέω είναι ξεκάθαρη για έμμεσες. Μου λέει το ξέρω. Με έμμεσες του λέω στα 100 με 150 μεγαλύτερα η (Όνομα) του λέω να δούμε πόσο τα αγοράζει και πόσο το πουλάει μόνο από αυτό λέω το μαγαζί τα είδη του λέω τον έχουν… Να στο πω αλλιώς. Ε μου λέει μήπως το πάρει τίθεται θέμα εκβιασμού. Εσύ λέω θέλησες συμφωνία, Σε πίεσε κάνεις λέω; Τι συζητάς. Εγώ θέλω να κάνω βεβαίωση

Επόπτης: εσύ μου κάνεις αντιπρόταση

Υποδιευθυντής: εσύ λέω κάνεις προσφορά. Ναι μου λέει εντάξει οκ το καταλαβαίνω. Άσε με λέει να του μιλήσω. Κυρίως λέω δεν θέλω να μιλήσει. Αν μιλήσει θα τα ακούσω, αν τα ακούσω λέω τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα βγουν όλα για έλεγχο και θα το βγάλω εγώ του λέω. Και θα πάει απέναντι και ότι το βγάλουν το βγάλανε. Και μετά λέω καλή του επιτυχία… Ξεκάθαρα. Άσε με λίγες μέρες μου λέει, θα το δω και θα σου πω αλλά μου λέει αυτά είναι πολλά. Να πούμε 20 και για τα δύο; Πολύ λίγα του λέω. Κάνε κάτι καλύτερο.

Επόπτης: καλά είναι ρε προϊστάμενε

Υποδιευθυντής: όχι να σου πω

Επόπτης: μην το πιέζεις άλλο είναι παράξενοι αυτός εκεί κάτω ρε συ

Υποδιευθυντής: να σου πω κάτι, είναι υπόθεση που είναι.

Επόπτης: Ε, ωραία

Υποδιευθυντής: θέλω να τους μαθαίνω. Να τους μαθαίνω γιατί όταν ρε έχεις κλέψει 100 και σου ζητάνε να δώσεις από τα 100 τα 10.

Επόπτης: προϊστάμενε

Υποδιευθυντής: δεν πειράζει. Άμα πάρουν εντολή

Επόπτης: έχουν μάθει στο μηδέν

Υποδιευθυντής: το μηδέν δεν υπάρχει με εμένα το ξέρουν όλοι.

Επόπτης: εμένα δεν… Πες μου

Υποδιευθυντής: το μηδέν δεν υπάρχει φίλε δεν υπάρχει το μηδέν. Όπως είπα και στον (όνομα). Δεν μπορεί τόσο τόσο. Τόσο. Λοιπόν τι από τα τρία σου κάνει. Μου κάνει το καλό. Ωραία λοιπόν να πούμε το 20%. Δεν του λες θέλω 15.000 αν μπουν, λοιπόν είναι 200-300.000, να πούμε 20%; 15 %; παίρνεις 85 και δώσ’ μου 15, τι θες ρε μ@@; Μετά το ποσό είναι μεγάλο; Αλλά κοίτα ρε τι κερδίζεις. Είναι και το ποινικό σου. Είναι θέμα. Όταν υπάρχει μεγάλη πίτα, εξασφαλίζω για εσάς μεγάλη πίτα, παίρνω και εγώ το κομμάτι.

Τέλος, όπως φαίνεται από διαφορετική συνομιλία που είναι στα χέρια των αρχών, εκτός από χρήματα, ζητούσαν και κινητά τηλέφωνα ως «πληρωμή».

Επόπτης: προϊστάμενε μου

Υποδιευθυντής: Πες μου

Επόπτης: Πάω να πάρω υπογραφές πριν και να γυρίσω του λέω Σάββατο, βρεθήκαμε Κυριακή, το άφησα μία – δύο μέρες, γι’ αυτό δεν σε πήρα χτες, λέω άστον καλύτερα.

Υποδιευθυντής: δεν χρειάζεται.

Επόπτης: ήταν κύριος. Βρεθήκαμε εκτός έτσι κι αλλιώς, μου λέει(όνομα), δυσκολεύτηκε μου λέει, του λέω κύριος όμως ότι έχουμε πει, ήταν κύριος τον ευχαρίστησα και εγώ από τη μεριά μας έτσι.

Υποδιευθυντής: Ωραία μια χαρά, μια χαρά. Άστα μέσα εκεί. 

Επόπτης: Ε; 

Υποδιευθυντής: Α

Επόπτης: είναι, τα έχω έτοιμα

Υποδιευθυντής: το iPhone είναι αυτό που είπαμε;

Επόπτης: ναι το15,15. 100% 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT