Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου: Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών

Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου: Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών

Στα πάνω και στα κάτω της ναυτιλίας, στα εύκολα και τα δύσκολα της ζωής, κράτησε το τιμόνι επιχειρήσεων, γάμου και οικογένειας με ήθος και με σθένος.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νουνού Μαρτίνου έφυγε την Παρασκευή σε ηλικία 97 ετών, φέρνοντας βαρύ πένθος σε οικείους και γνωστούς διότι με την αναχώρησή της σημαίνει και το τέλος μιας εποχής.

Ήταν φτιαγμένη από μοναδικό καλούπι. Πίσω από το μικρό δισύλλαβο, τρυφερά παιδικό όνομά της κρυβόταν μια γυναίκα με αφάνταστη ψυχική δύναμη. Στα πάνω και στα κάτω της ναυτιλίας, στα εύκολα και τα δύσκολα της ζωής, κράτησε το τιμόνι επιχειρήσεων, γάμου και οικογένειας με ήθος και με σθένος. Και παρότι πέτυχε σε ό,τι και αν έθεσε ως στόχο, παρέμενε αξιοθαύμαστα ταπεινή και ποτέ εγωκεντρική. Η απόδειξη είναι πως αρκετά νωρίς και ενώ η ίδια άνοιξε το δρόμο, έκανε χώρο διαδοχής στα παιδιά της, παρέχοντάς τους πλήρη εμπιστοσύνη, κάτι που οι άνδρες εφοπλιστές πολύ δύσκολα θα έκαναν. 

Γεννηθείσα το 1926, η Αθηνά Ι. Μαρτίνου (το γένος Μεθενίτη) ήταν σύζυγος του Ιωάννη Μαρτίνου, ο οποίος κατάγετο από μια οικογένεια παλαιοπωλών. Μαζί του απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Θανάση, τον Ανδρέα, τον Ντίνο και την Ελένη. Διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της οικογένειας Μαρτίνου να εισέλθει στο ναυτιλιακό επιχειρείν κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και την αγορά του φορτηγού πλοίου «Θανάσης». Η ίδρυση της Thenamaris το 1971, και η συνεπακόλουθη διαχείριση της εταιρείας με τους τρεις γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, σε μια εποχή που ο σύζυγός της αντιμετώπιζε θέματα υγείας, στηρίχτηκε στους δικούς της ώμους. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας η οποία έκανε την εταιρεία που ίδρυσε η ίδια αλλά αργότερα και τις εταιρείες που έφτιαξαν οι τρεις της γιοι να είναι από τις σπουδαιότερες του θαλάσσιου επιχειρείν διεθνώς. Η θυγατέρα της, Ελένη, ασχολήθηκε με την δουλειά του πατέρα της, κληρονομώντας επίσης το μάτι και την εργατικότητα του.

Πέρα από τα παιδιά της, τα εγγόνια της Αθηνάς Μαρτίνου συνεχίζουν το όραμά της έχοντας ιδρύσει το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, το οποίο έχει ως βασικό σκοπό την ενίσχυση μη κερδοσκοπικών οργανισμών με δράση στην Ελλάδα καθώς και την υλοποίηση Προγράμματος Υποτροφιών. Η κοινωφελής δράση του ιδρύματος έχει πανελλαδική εμβέλεια και διατομεακή κάλυψη, δίνοντας έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, και υποτροφίες με κυρίαρχη τη θεματική της θάλασσας.

Η κηδεία της θα γίνει στη Βουλιαγμένη την Δευτέρα σε κλειστό οικογενειακο κύκλο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT