Τιμώντας τον πατέρα της Εντατικολογίας Χαράλαμπο Ρούσσο

Τιμώντας τον πατέρα της Εντατικολογίας Χαράλαμπο Ρούσσο

«Αυτή η εκδήλωση, με την εκτίμηση και την αγάπη που εισέπραξα, ειλικρινά “έγραψε” μέσα μου», είπε στην «Κ» ο τιμηθείς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1986, ενώ ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill και διευθυντής της Κλινικής Βαρέως Πασχόντων στο Νοσοκομείο Royal Victoria στο Μόντρεαλ, ο Σαντορινιός Χαράλαμπος Ρούσσος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός» με όραμα την ανάπτυξη της Εντατικής Θεραπείας. Η μετάβαση δεν ήταν εύκολη. Του δόθηκε ένα γραφείο μόλις 0,80 x 0,40 μ., έξω από μια τουαλέτα για το προσωπικό. Του παραχωρήθηκε επίσης ένας μικρός θάλαμος τεσσάρων κλινών, με ξεχαρβαλωμένα κρεβάτια και πεπαλαιωμένα μηχανήματα, μόνιτορ και αναπνευστήρες. Δεν τα είδε ως εμπόδια όλα αυτά, αλλά ως πρόκληση. Τον έκαναν να πεισμώσει. «Καλύτερα να χτίσει κανείς κάτι από την αρχή, παρά να κληθεί να ισιώσει κάτι ήδη στραβό», σκέφτηκε.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πέρασαν από τότε. Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι της Ιστορίας της χώρας, της δικής του επιστημονικής και προσωπικής ιστορίας, αλλά και του νοσοκομείου, ενός από τα παλαιότερα του τόπου μας. Και να που χθες, ο πρωτοπόρος της Πνευμονολογίας και της Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δημιουργός του Ιδρύματος «ΘΩΡΑΞ» και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών είδε, περιστοιχισμένος από συναδέλφους και μαθητές – συνεχιστές του έργου του, ένα νέο αμφιθέατρο τηλεμεντορικής να παίρνει το όνομά του. Το αμφιθέατρο «Χαράλαμπος Ρούσσος» εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση πήραν μια γεύση από τις εντυπωσιακές δυνατότητες που αυτό παρέχει: μέσω σύνδεσης με χειρουργική αίθουσα του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιήθηκε χειρουργική επέμβαση αφαίρεση κακοήθους όγκου από την κοιλιακή χώρα ασθενούς, υπό την καθοδήγηση μέντορα ο οποίος βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αγγλίας! «Αυτή η σπουδαία σύγχρονη τεχνολογία εκμηδενίζει τις αποστάσεις και φέρνει τον δάσκαλο από τα πέρατα της γης μέσα στο χειρουργείο, δίπλα στους εκπαιδευόμενους και φυσικά στους ασθενείς», σχολίασε ο τιμώμενος.

«Η διαδρομή μου με έχει διδάξει ότι σε μια δημοκρατία η πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο με μία απάντηση στις δυσκολίες: αυτό που έχω ονομάσει Αντίσταση Ποιότητας. Δηλαδή, με δημιουργία έργων ποιότητας», τόνισε ο κ. Ρούσσος. «Σήμερα που βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, οφείλουμε να θυμηθούμε όσους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του νοσοκομείου, μοναδικού ναού της ιατρικής και νοσηλευτικής προσφοράς προς τους πολίτες, καθώς και της εκπαίδευσης, και να τους πούμε ένα “ευχαριστώ”. Ο “Ευαγγελισμός”, μέσα στις δεκαετίες, εξελίχθηκε και γιγαντώθηκε χάρη στη στήριξη και του ελληνικού κράτους και πολλών ευεργετών: από τις οικογένειες Λιβανού, Μαρτίνου, Ευγενίδη, Αλαφούζου, Κωνσταντακόπουλου και την Εθνική Τράπεζα μέχρι τις μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου –Ακτωρ, Ομιλος Μυτιληναίου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεταξύ άλλων». Ο κ. Ρούσσος μιλώντας στην «Κ» δεν έκρυψε τη συγκίνησή του: «Είχα πάντα μια αντιπάθεια, υπερβολική ίσως, για τις προκήδειες, όπως τις αποκαλώ, τελετές. Ομως αυτή η εκδήλωση, με την εκτίμηση και την αγάπη που εισέπραξα, ειλικρινά “έγραψε” μέσα μου…».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT